Samlat: Norrans valbevakning 2022

Här hittar du artiklar, tv-inslag, debattinlägg, chattar och annan bevakning på norran.se under valrörelsen år 2022. Nytt material läggs till eftersom.

Gruppledare Skellefteå.

Gruppledare Skellefteå.

Foto: Norran

Skellefteå2022-08-28 12:00

TV: Norrans valdebatt

TV: Se hela valdebatten i efterhand

Valet är bara dagar bort och veckan innan valdagen höjde Norran valtemperaturen ytterligare med en live-sänd valdebatt. Åtta gruppledare frågades ut om kompetensförsörjningen, bostadsbristen, dåliga vägar, otrygghet och el.

TV: ”Därför ska du rösta på oss i valet den 11 september”

Skellefteås gruppledare talade direkt till väljarna. Frågan var: Varför ska man rösta på just ditt parti i kommunvalet 11 september?

Här är läsarnas frågor till Skelleftepolitikerna

I samband med Norrans valdebatt den 1 september fick läsarna chansen att skicka in sina egna frågor till politikerna. Alla hade vi inte möjlighet att få svar på, men här presenteras ett urval av dessa.

undefined
Den 11 september är det dags för val till kommun, region och riksdag.

Senaste lokala valnyheterna

Lokala SD-toppen delade nazistisk propaganda – under flera år • Länkade till varning för ”total destruktion av vår ras”

SD:s toppnamn i Norsjö, Sonja Hellström, har spridit nazistisk propaganda på sociala medier under flera års tid. Det avslöjar Expressen och Expo. När Expressen ringer upp henne meddelar hon att hon lämnar politiken.

Kritik mot missvisande information på Skellefteås röstkort – Lennart och Inger kunde inte rösta

När Lennart och Inger Wahlberg gick för att förtidsrösta på Ersmarksskolan var det stängt – trots att det står på röstkortet att skolan är en förtidsröstningslokal. Paret riktar skarp kritik mot vad de uppfattar som missvisande information.

Äldreomsorgspersonal slår larm om dålig arbetsmiljö – det vill politikerna förändra

Som ett sjunkande skepp. Så beskriver en grupp anställda arbetsmiljön vid det särskilda boendet Solbacka i Norsjö. De vittnar om arbetskamrater som slutar och hur de själva går på knäna, något som i slutändan drabbar vårdtagarna. Se partiernas svar på situationen inom äldreomsorgen.

Så tänker Skellefteungdomarna inför valet: ”Hur vet jag vilket parti som håller det som de lovar?”

Norran har pratat med några ungdomar som ska rösta i valet för första gången, för att få veta vad som är viktigt för dem. ”Skolan och sjukvården är två extremt viktiga frågor”, säger Hubert Eriksson, 18 år.

Malåpolitiker grillades på mässa i Rökå: ”Jobben finns men bostäder behövs”

Simhallen, bostadsbyggandet och vindkraften. Det var några ämnen som kom upp när Malåpolitikerna ställdes mot väggen på Vågamässan i Rökå.

undefined
Att Jonas Andersson (SD) hoppar av sin kandidatur några veckor före valet har varit en av valrörelsens största lokala nyheter.

Valsnackisar

Valmanifest hamnade fel – ser ut som att KD inte ställer upp i valet

På flera håll i Norrans spridningsområde har felaktiga valmanifest delats ut. Bland annat i Norsjö där det ser ut som att Kristdemokraterna inte ställer upp i kommunvalet trots att partiet gör det. En historia som upprepar sig från förra valet.

SD:s toppnamn från Skellefteå hoppar av kandidatur till riksdagsvalet: ”Personliga skäl”

Skelleftepolitikern och sverigedemokraten Jonas Andersson avsäger sig sin kandidatur till riksdagsvalet och kommunvalet. Enligt honom och partiet är anledningen ”personliga skäl”.

Försvunna valaffischer i Skelleftehamn: ”Inkräktar på demokratin”

Valaffischer i Skelleftehamn och Örviken har ryckts bort och försvunnit. ”Det känns tråkigt och det inkräktar på demokratin och valprocessen”, säger Håkan Nilsson, Socialdemokraterna.

Christina Soldan (L) rasar mot lärarfacken i Skellefteå – nobbades från debatt: ”Odemokratiskt – finner inga ord”

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund skulle anordna en skoldebatt – men alla partier bjöds inte in. Dessutom var hälften av deltagarna socialdemokrater. ”Jättedåligt och odemokratiskt”, säger Liberalernas gruppledare Christina Soldan.

undefined
Norran har publicerat flera granskningar inför årets val.

Granskningar och genomgångar

Här är partiernas starkaste fästen i Skellefteå kommun • Så kan politiken förändras om staden växer • Statsvetare: ”Ska bli jättespännande!” 

I Boliden är Sverigedemokraterna dubbelt så starka som de är i kommunen totalt. Moderaterna har flest väljare på västra Morö Backe, och Socialdemokraterna i Skelleftehamn. Norran har kartlagt i vilka bostadsområden partierna har sina starkaste fästen i valet till kommunfullmäktige.

Därför röstar invånarna som de gör – ”Jämställdhet alltid varit viktigt för mig” • ”Det sitter i ryggraden”

Centerpartiet är som starkast i Burträsk medan Sverigedemokraterna vinner flest röster i Boliden. Socialdemokraterna är klart populärast i Skelleftehamn. Vad tänker invånarna om förra valresultatet till kommunfullmäktige och vilka valfrågor tycker de är viktigast? Norran tog pulsen på de tre orterna.

Lärarna i Skellefteå har blivit färre – trots S-löfte att fler skulle anställas: ”Svårt att hitta rätt kompetens”

Inför valet 2018 lovade Socialdemokraterna i Skellefteå att satsa på att anställa fler lärare, förskollärare och barnskötare. Men statistik som Norran har begärt ut visar att det är färre anställda i dag än för fyra år sedan.

Misshandel, smuggling och grov stöld: Här är brotten som kandidaterna på partiernas vallistor är dömda för i Norrans område

De har stulit från äldre, kört berusade, misshandlat och begått ekobrott. Norran har granskat personerna som nu kandiderar till fullmäktige i kommunerna i Norrans spridningsområde. ”Har man blivit dömd och tagit sitt straff förtjänar man en andra chans”, säger Carina Sundbom (C).

Hela listan – så har det gått för Skellefteås politiker på högskoleprovet: ”Skrev provet tre gånger, resultatet blev bättre varje gång”

För den som inte var särskilt motiverad i skolan kan högskoleprovet ge en alternativ chans att komma in på drömutbildningen. Men det gäller fortfarande att plugga: ”Är man inte förberedd går det sämre”, säger Carina Hellgren på Universitets- och högskolerådet. Norran tittade på hur politikerna i Skellefteå kommunfullmäktige presterat på provet.

Norran listar kommunens stöd till partierna – det gjorde de för pengarna: Utvecklar idéer och lägger pengar i fonder

Varje år får partierna i kommunfullmäktige partistöd från kommunen för sitt arbete. Norran har listat ersättningarna och vad de användes till 2021.

Så mycket tjänar Skellefteås politiker – lista över högst betalda

Snart ska nya politiker väljas av Skellefteborna. Men vad tjänar egentligen politikerna? Norran har listat arvoden och ersättningar under 2021.

undefined
Valkompassen finns ute på norran.se nu.

Valkompass

Testa: Vilket parti ska du rösta på i kommun- och regionvalen i Västerbotten? 

Är du osäker på vilket parti du ska rösta på i kommunal-, region- och riksdagsvalet? Du är inte ensam. Gör Valkompassen här och få svar på vilket parti som ligger närmast dina åsikter.

Artikelserie: Norrans stora valintervju

Markku Abrahamsson (SD): Därför vill han förändra stan försiktigt, kritken mot demokratibristen – och öppenheten för valfrihet

Skellefteås kulturella och historiska identitet blir viktig nu när staden växer, anser Markku Abrahamsson. Han vill se förbättrad demokrati i kommunen och mer resurser till äldreomsorgen. "Man har inte lagt det fokus som behövs och inte försökt utveckla verksamheten", säger han.

Christina Soldan (L): Om partikrisen, vad hon tycker är skämmigt – och frågan hon vill driva nästa fyra åren

Skolan är viktigast för Liberalerna i Skellefteå. Men så många förslag om den har de inte lagt själva. Själv brinner gruppledare Christina Soldan för jämställdhet: ”Det är svårt att få samma möjligheter som inflyttad här, även om man kommer från Skåne”.

Andreas Löwenhöök (M): Därför vill han bygga radhus med brygga, det säljer han inte ut – och om tryggheten: ”Ska vi vänta tills det kommer hit?”

Moderaternas Andreas Löwenhöök vill att det byggs mer och gärna nära vatten: ”Jag tror stenhårt på Bureå sjöstad”. Buset ska stoppas med trygghetscentra och det finns en kommunal verksamhet han absolut inte vill privatisera.

Per Boström (KD): Så vill han ta hand om medborgarna – och varför han vill införa ordningslärare: ”Jag kommer nog att ångra det”

Tillväxt i all ära men Kristdemokraten Per Boström vill att kommunen satsar mer på att ta hand om medborgarna nästa fyra åren. "Skellefteå har misslyckats med äldreomsorgen", säger han. I skolan vill han se ordningslärare och han tycker det är bra att man får ändra sig.

Carina Sundbom (C): Därför blir landsbygden avgörande, kritiken mot kommunen – och frågan om att exploatera och värna naturen

Carina Sundbom (C) tror att landsbygden kommer att spela stor roll nästa fyra åren. "Alla ryms inte i centrala Skellefteå eller vill bo där", säger hon. Nu önskar hon sig en ny E 4 och en grön plan för Skellefteå.

Lorents Burman (S): Därför växer landsbygden framöver – och då känner han sig glad: ”Finns inte korruption och maktfullkomlighet”

Stora förändringar på landsbygden och mer pengar till välfärden framöver. Det tror kommunalrådet Lorents Burman blir resultatet av S arbete med att vända den negativa utvecklingen för Skellefteå. "Socialdemokraterna har inte misskött sig", säger han.

Joakim Wallström (V): Om att brinna för ungdomars driv, vad han tycker är fånigt – och varför arbetstiden bör kortas

Vänsterpartiets Joakim Wallström vill satsa på ungas kreativitet och driv. Han förnekar att V enbart är ett stödparti S. Och ogillar när politiska debatterna blir för sega – han vill ha verkstad. "Men hellpottis, nu går de runt med samma tugg igen", säger han.

Hans Brettschneider (MP): Varför han vill ha en ny organistaion i kommunen, vad han irriterar sig på och vad han tycker är värdelöst

Kommunen måste få bättre hållbarhetstänk på flera områden. Det anser Hans Brettschneider (MP). Och han ser problem med att S suttit länge vid makten. "De är lite som Zlatan, stora spelare men inga lagspelare", säger han.

undefined
Statminister Magdalena Andersson (S) talar med media utanför Socialdemokraternas hus på Sveavägen.

Live

Direktrapportering om valrörelsen

Följ TT:s liverapportering med senaste från alla partier och händelserna kring valet.

undefined
Norran undersökte vad läsarna bryr sig om i årets val och publicerar reportage utifrån resultatet.

Artikelserie: Läsarnas viktigaste valfrågor

Ny undersökning – det här är Norran-läsarnas viktigaste valfrågor: Överlägsna vinnaren – och oväntade bubblaren

Här är de tre viktigaste valfrågorna i norra länsdelen enligt en valundersökning som Norran har gjort.

Valenkät: Så vill politikerna öka tryggheten i Skellefteå • ”Kamerabevakning” • ”Skapa meningsfull fritid” • ”Ökad belysning”

Norran har ställt tre frågor till samtliga partier i kommunfullmäktige i Skellefteå runt tryggheten i kommunen. Här är frågorna och svaren:

Kommunen: Fler och gemensamma insatser för trygghet behövs i Skellefteå • Otrygga flickor: ”Det är ett resultat åt fel håll”

Skellefteå kommun vill skapa trygghet genom förebyggande arbete med fokus på barn och unga, bland annat tillsammans med polis. ”Den sociala hållbarheten blir viktigare eftersom vi växer så snabbt”, säger Rebecca Bohman, fysisk planerare, Skellefteå kommun.

Sjukvården är den viktigaste valfrågan – Norran sammanfattar krisen: Blev som han förutspådde 2018, nödläge och upprop

Pandemin satte blåslampa på bristerna inom vården. Men redan vid valet 2018 tyckte ni läsare att sjukvården var den viktigaste frågan. Norran summerade vad som hänt under den senaste tiden då en vårdkris briserat och frågar alla partier vad de vill göra åt den.

Så vill politikerna lösa vårdkrisen: Fast läkarkontakt, svar i vården på fem minuter – och bort med finkultur

Hur ska den akuta bristen på personal lösas i regionen? Och vad lovar regionpolitikerna medborgarna och anställda nästa fyra åren. Här är Norrans valenkät.

Så vill politikerna lösa skolans utmaningar: Högre löner, bort med ”jätteförskolor” – och mindre undervisningsgrupper

Skellefteå växer och skolan står inför flera utmaningar. Här är politikernas viktigaste skolpolitiska frågor.

25 år sedan folkomröstningen som delade bygden – nu är energifrågan åter het: ”Ett starkt och känslosamt engagemang”

I september är det inte bara val. Då är det också 25 år sedan folkomröstningen om slutförvar av använt kärnavfall i Malå. Nu är kärnkraften åter en het politisk fråga, liksom vindkraft och energiförsörjning överhuvudtaget.

undefined
Skellefteås gruppledare tvingades välja mellan två alternativ.

TV: Antingen eller

Gruppledarna i Skellefteå tvingades välja mellan två alternativ.

Antingen eller med Markku Abrahamsson (Sverigedemokraterna)

Antingen eller med Christina Soldan (Liberalerna)

Antingen eller med Andreas Löwenhöök (Moderaterna)

Antingen eller med Per Boström (Kristdemokraterna)

Antingen eller med Carina Sundbom (Centerpartiet)

Antingen eller med Lorents Burman (Socialdemokraterna)

Antingen eller med Joakim Wallström (Vänsterpartiet)

Antingen eller med Hans Brettschneider (Miljöpartiet)

undefined
Gruppledarna i Skellefteå har fått chansen att chatta med Norrans läsare.

Läsarchattar med gruppledarna i Skellefteå

”Hur kan en kommun påverka invandringspolitiken?”

Markku Abrahamsson (SD) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Vilka partier vill ni samarbeta med?

Christina Soldan (L) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Varför bjuds inte SD in i alliansen?”

Andreas Löwenhöök (M) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Varför bytte du från SD till KD?”

Per Boström (KD) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Går ni till val på att sänka den kommunala skatten?”

Carina Sundbom (C) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Hur var det att bli åtalad?”

Lorents Burman (S) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Vill du ha fler eller färre flyktingar?”

Joakim Wallström (V) svarade på Norran-läsarnas frågor.

”Hur vill du förändra MP:s rykte i Norrland?”

Hans Brettschneider (MP) svarade på Norran-läsarnas frågor.

undefined
Kan du gissa vilka politikerna i quizzet är?

Quiz

Har du koll på politikerna? Gör Norrans lokala politiker-quiz

Vem är regionråd och vem är gruppledare i Skellefteå? Vilka partier tillhör personerna? Här har du chansen att testa vad du vet om politikerna. Klarar du att gissa rätt på alla nio frågor?

undefined
Norran hängde med när Skellefteås lokalpolitiker satte upp sina valplakat.

Valmanifest, valreportage och valnyheter

Ebba Busch hävdar att förlossningen i Skellefteå är nedläggningshotad – regionrådet nekar: ”Det har hon fantiserat ihop”

"Vi vill säkra förlossningsenheter som i dag är nedläggningshotade, det handlar om Skellefteå och Lycksele." Det sa Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch under sitt sommartal på söndagen enligt SVT. ”Det finns absolut inget nedläggningshot och är taget helt ur luften”, svarar Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skellefteå Buss stoppar SD:s valaffischer: ”Bryter mot bolagets regler – kan väcka anstöt”

Skellefteå Buss stoppar två av SD:s valaffischer på sina bussar. Bolaget anser att budskapet är islamofobiskt. ”Det kan uppfattas som stötande”, säger vd Marie Larsson. SD:s Markku Abrahamsson invänder: ”Det är skillnad på islamism och islam”.

Personalförsörjningen en ödesfråga – Cathrine tog chansen att plugga till lärare

Våren 2018 presenterade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Norsjö en gemensam satsning för att lösa lärarbristen. En som valde att nappa på erbjudandet att jobba och plugga samtidigt är Cathrine Eklund. 

Jakten på rösterna – politikerna i het debatt om näringslivets utmaningar

Varför kan er politik skapa bättre villkor för näringslivet i Skelleftebygden? Det var kärnfrågan vid onsdagskvällens valdebatt i Skellefteå. Och visst: kommunala Brinkenrestaurangen glöms aldrig bort.

Ungt och jämlikt i politiken i Skellefteå – men nu ska nya politiker väljas

Det råder jämn könsfördelning och låg medelålder bland Skellefteås politiker i dag. Frågan är hur det kommer att ändras efter valet.

Bostadsbristen: Ett 20-tal nya lägenheter planeras i Norsjö – första bygget sedan 2008

Det kommunala bostadsbolaget Norsjölägenheter AB för samtal med Lindbäcks Bygg om att sätta upp ett 20-tal lägenheter i Norsjö. Målet är att få fram ett förslag så fort som möjligt. Nyheten släpptes vid torsdagskvällens debatt om företagsfrågor i Bastuträsk.

Inga allianser inför valet i Norsjö och Malå: ”Personligen har jag svårt att tänka mig ett samarbete med dem”

Varken i Norsjö eller i Malå har partierna bildat några allianser inför valet. I stället vill de - med något undantag – avvakta valresultatet och ta det därifrån. Samtidigt står det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna i Norsjö inte tänker samarbeta, knappast heller Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Malå.

Äldreomsorgen engagerar i Malå – både anhöriga och personal vill se en satsning: ”Borde prioriteras högre”

Hur ska kommunen säkerställa att de äldre får en god vård och omsorg, och hur blir det med planerna på att samla alla särskilda boenden på ett och samma ställe? Det är frågor som engagerar inför valet i Malå.

Centerpartiet backar ur valet i Malå efter sent avhopp: ”Känner inte igen mig i partiet längre”

Centerpartiet i Malå har i sista stund beslutat sig för att inte ställa upp i kommunalvalet. Detta sedan partiets andranamn Jörgen Norén hoppat av i protest mot partiledningens närmande till regeringen.

Het debatt i Skellefteå om sjukvården: ”Håll dig rätt siffror – annars blir det bara smutsigt”

Samtliga partier i regionfullmäktige fanns representerade när Skellefteuppropet ordnade valdebatt om hälso- och sjukvården i Skellefteå på tisdagen.

Förtidsröstningen drog igång i nya lokaler: ”Far utomlands och ville passa på”

I Norsjö var det en strid ström av väljare direkt vallokalerna öppnade. ”Jag far utomlands och ville passa på”, säger Micael Bjursell.

Han är en av toppolitikerna som suttit längst – berättar om störst framgången och motgången: ”Den dagen glömmer jag inte”

Med sina 19 år som kommunstyrelsens ordförande är Mikael Lindfors (S) i Norsjö en av politikerna i landet som suttit längst på posten. ”Jag fattar inte att det har gått så lång tid, det känns som i går”, säger han.

Alliansen i Skellefteå lovar åtta saker: Belysning, vägar, företagande och miljardsatsning

Alliansen existerar fortfarande i Skellefteå och på tisdagen presenterade de sin gemensamma valplattform. "Majoritetens förvaltning måste bytas mot Alliansens tillväxtpolitik", säger Andreas Löwenhöök (M).

Högt tonläge på omtalad skoldebatt: ”Ni slåss mot väderkvarnar”

Hur ska Skellefteå få fler lärare? Hur stor bör en barngrupp vara? Och på vilket sätt ska skolpengen fördelas? Skolans utmaningar diskuterades i en debatt anordnad av Skellefteås lärarfack – och tonläget var bitvis högt.

Politikernas lösningar på kompetensbristen i vården: ”Fler ska utbildas”

Kompetensförsörjningen inom vården har slagit hårt redan i dag. På många håll i landet är det svårt att få tag i utbildad personal och detta är den kanske största frågan inför höstens val när det gäller framtidens vård. 

KD:s valmanifest i regionen: Lön efter kompetens, miljardsatsning – och utbildning av föräldrar

"Personalproblemen har vi sett i många år. Majoriteten har gjort på tok för lite och för sent", sa Hans-Inge Smetana gruppledare för Kristdemokraterna i regionen vid en pressträff om deras valmanifest på tisdagen.

Socialdemokraternas valskyltar vandaliserades: ”Fruktansvärt tråkigt”

Flera av de valplakat som Socialdemokraterna i Norsjö satt upp vandaliserades. ”Det känns fruktansvärt tråkigt”, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö kommun.

Så tänker politikerna satsa på de äldre: ”Finns det plats för äldre i det expansiva, nya Skellefteå?”

Hur tänker politikerna satsa på äldre när Skellefteå expanderar? Det ville PRO veta, och bjöd kommunfullmäktiges partier till valdebatt. ”Nu sker stora satsningar på barn och unga, riskerar äldre att hamna i skymundan?”, undrade PRO:s Carin Lundberg.

Politiker i Norsjö ställdes mot väggen inom äldreomsorgen: ”Om du vill ha det som vallöfte så får du det”

Behovet av aktiviteter på de särskilda boendena, de anställdas arbetsmiljö och vikten av att rekrytera och behålla personal var några ämnen som kom upp när äldrefrågorna debatterades i Norsjö.

Spett, träpålar och häftpistol – nu spikar Skellefteås lokalpolitiker upp valplakaten: ”Känns som startskottet”

Nu kavlar lokalpolitikerna upp armarna och ger sig ut på stan med slägga, spett och häftpistol. Med mindre än en månad kvar till valet börjar Skellefteå att fyllas med valbudskap. Norran hängde med när Moderaterna och Socialdemokraterna satte upp sina första affischer.

KD-toppen på besök i Skellefteå – vill locka fler väljare • Sågar kulturhuset: ”Ett skrytprojekt”

Nyligen var Kristdemokraternas Andreas Carlson på besök i Skellefteå, som en del i höstens valrörelse.

Centerns valmanifest: Landets bästa förlossningsvård, tillit till personal och självförsörjning: ”Något som är akut”

Regionpolitikern Ewa-May Karlsson presenterade Centerpartiets valmanifest vid en presskonferens och hon tryckte särskilt på personalfrågor. "Något som är akut är arbetsmiljön för vårdpersonalen", inledde hon.

Efter kritiken: KD står fast – förlossningen i Skellefteå är nedläggningshotad: ”Det är korrekt”

I ett tal påstod KD-ledaren Ebba Busch att BB i Skellefteå är nedläggningshotad, något som ifrågasattes av Västerbottens regionpolitiker. KD gick aldrig ut med någon rättelse och partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, står fast vid att partiledarens formulering var korrekt.

SD-ledaren på blixtvisit i Skellefteå – mingel och selfies på torget

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stannade till i Skellefteå, på sin korta norrlandsturné. Partivännerna fick byta några ord med partiledaren och ta selfies.

Moderaternas valmanifest för regionen: Köfri vård 2026, högre lön till vissa – och ny hälsocentral

Rätt använda vårdresurser, bort med köer till vård och bättre villkor för personalen. Det är de tre viktigaste frågorna för Moderaterna i regionvalet.

Så vill Liberalerna satsa på regionen: Psykiatrisk ambulans, fluorsköljning och BUP – och att skippa Grand-dagarna

Depressionssjuksköterskor, fluorsköljning och äldremottagningar. Det är några saker Liberalerna vill satsa på i sitt valmanifest för Region Västerbotten.

Skärpta klimatmål, höjd flygskatt och mer sol- och vindkraft – nytt klimatparti kampanjade i Skellefteå: ”En existentiell fråga”

Det nya partiet Klimatalliansen kampanjade på torget i Skellefteå. Norran fick en pratstund med partiföreträdarna. 

undefined
Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran.

Norrans ledare om valet

Mikael Bengtsson: Det som var rätt blev fel men kan göras rätt igen

Hög inflation, stigande räntor, skenande elpriser och levnadsomkostnader som skjuter i höjden. Skuldtyngda hushåll kan behöva lättnader inför det som kan bli en ekonomisk vargavinter.

Mikael Bengtsson: Politiker, lösningen finns framför nästan på er

Politiker debatterar gärna effektiviseringar och privatiseringar samtidigt som vårdens största problem finns framför näsan på dem.

Mikael Bengtsson: Kunnig och tråkig ökar chansen att vinna valet

Glitter och glamour undanbedes. Svenska väljare ger ogärna förtroendet att styra landet till spelevinkar och lustigkurrar.

Mikael Bengtsson: Låt Socialdemokraterna sköta valrörelsen ifred

Det är viktigt att Socialdemokraterna får en möjlighet att genomföra sin valrörelse enligt plan. I den ingår valaffischerna.

Mikael Bengtsson: Pengarna finns, frågan är var personalen finns

”Frågan är hur den offentliga sektorns akuta personalproblematik ska lösas. En nationell huggsexa om personalen är ingen lösning.”

Mikael Bengtsson: Alliansen hoppas på Boströms dopp i fontänen

”Skellefteå befinner sig i en brytningstid. Kommunen förändras i rasande fart. Gamla idéer och sanningar gäller inte längre. Det har den borgerliga alliansen insett för länge sedan.”

Mikael Bengtsson: Journalister som granskar makten gör skillnad

”Ingen gillar att bli granskad av journalister. Men i en värld där personer med makt tillskansar sig oberättigade förmåner blir den granskande, oberoende journalistiken viktigare än någonsin.”

Mikael Bengtsson: Glöm inte bort att politik är en förtroendebransch

”Den senaste mandatperiodens parlamentariska dysfunktionalitet riskerar att undergräva förtroendet för partier och politiker.”

Mikael Bengtsson: Om det fortsätter såhär blir det Ulf Kristersson

”Även om det fanns motsättningar var de åtta partiledarna rörande överens om en sak: Sverige kan bättre, mycket bättre än så här. Men då gäller det också att kunna visa det och hur.”

Mikael Bengtsson: Allt fler riskerar att hamna alltmer utanför

”Antingen kan politikerna se till att det statliga stödet är tillräckligt stort för att driva Kassagirot vidare. Eller så kan man blunda och fortsätta med rikta in reformerna på medelklassen.”

Mikael Bengtsson: Ställ gärna krav men inte orimliga krav på politiker

”Vi ska ställa höga krav på våra politiker, samtidigt som de inte får bli för höga. Då riskerar vi att bli utan både politiker och demokrati.”

Mikael Bengtsson: Klampa runt i samma gamla fotspår är ingen lösning

”Med brist på vårdpersonal landet runt gäller det att hänge sig åt överbudspolitik: landets bästa löner, bästa ob-tillägg, bästa möjligheter till karriär och utbildning och så vidare.”

Mikael Bengtsson: Hoppsan, visst var det någonting som blev fel här

”Förmodligen blev Ebba Buschs talskrivare under måndagen blev uppkallad till ”högre ort” för ett allvarligt samtal. Bland annat om nödvändigheten av källkritik och faktagranskning.”

undefined
Läs flera vinklar om framtidens sjukvård i Västerbotten.

Tema: Sjukvårdsdebatt

M: ”Minska onödig och dyr byråkrati, krångel samt annan ej vårdnära verksamhet”

”Västerbotten har till stora delar en väl fungerande hälso- och sjukvård när befolkningen väl får ta del av den.”

Vårdförbundet: ”Nu får det vara nog, Region Västerbotten!”

”Västerbotten är den region där man i sommar minskat flest antal vårdplatser. Nu har både Norrlands Universitetssjukhus samt Skellefteå Sjukhus gått upp i stabsläge till följd av personalbristen. Alla planerade operationer ställs in på obestämd tid vilket medför ett oerhört lidande för den enskilda individen.”

Alliansen: ”Skellefteå behöver bättre vård”

”Vi konstaterar att regionen är i ett desperat behov av en ny ansvarsfull ledning där patienten sätts först. Västerbotten har till stora delar en bra hälso- och sjukvård, däremot ser vi mycket som inte fungerar, som det ska, och utvecklas åt fel håll.”

S: ”Trygghet för vanligt folk”

”Vi ska fortsätta utveckla vården i Västerbotten och för det krävs satsningar på regionens organisation och verksamhet.”

SD: ”Mer vård och mindre flum – minska kostnaden för kultur, champagneprojekt och höga politikerarvoden”

”Sverigedemokraterna har konsekvent satsat på vård, vårdpersonal och investeringar inom vård.”

V: ”Låt primärvården styras av behov – inte lönsamhet”

”Sverige erbjuder sjukvård i världsklass, men ojämlikhet i hälsa och livslängd ökar. Hälsan är sämre på landsbygden och i fattigare och socialt svagare stadsdelar. Det gäller även i Västerbotten. Vänsterpartiet vill vända utvecklingen.”

KD: ”Vi vill ha en nationellt samordnad sjukvård”

”Svensk sjukvård, inte minst i Västerbotten, lider av besvärande brister. Långa väntetider, dåligt bemannade hälsocentraler och stängda kvinnokliniker mm. Orsaken är både organisatorisk och dålig styrning.”

C: ”En fast läkarkontakt känner patienten vid namn och vet vad hen behövt hjälp med tidigare”

”Centerpartiet vill att hälsocentralerna tillförs mer resurser, såväl ekonomiskt som kompetensmässigt.”

L: ”Skellefteås sjukvårdsområde ska lyftas”

”Liberaler har sett att tillgängligheten inom Skellefteå sjukvårdsområde minskat denna mandatperiod.”

undefined
Läs hur partierna vill förändra skolan.

Tema: Skoldebatt

MP: ”Skolpengen ska gagna våra elever och inte, som nu, stoppas i privata fickor”

”När diskussionen om friskolor började (90-talet) var Miljöpartiet positiva till tanken. Vi tänkte oss en rad olika skolor med alternativa pedagogiker som var vetenskapligt beskrivna och internationellt prövade och diskuterade.”

SD: ”Skolan behöver mer politisk vilja”

”Sverigedemokraterna ser stora behov av att satsa mer på Skellefteå kommuns utbildningsverksamheter.”

L: ”Lärare ska respekteras av elever och föräldrar för sin professionalitet”

”Skellefteå ska ha en kunskapsskola i världsklass. Det ska inte spela någon roll var i Skellefteå du bor eller vilken bakgrund du har.”

Experter: ”Västerbottens elever förtjänar bättre studiero”

”Efter sommarlovet får Västerbottens skolelever nya ordningsregler, då nya lagar om trygghet och studiero börjar gälla den första augusti. Men ska studieron bli bättre krävs det mer, bland annat upprustade lärmiljöer. Även skolans huvudmän behöver ta sin del av ansvaret för studieron.”

S: ”Det ska vara möjligt att utbilda sig i hela länet”

”Vi socialdemokrater vill se ett Västerbotten som håller ihop och där det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av länet. En modern och aktiv regionalpolitik är därför nödvändig.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) pekade ut Skellefteå BB som nedläggningshotat under sitt sommartal på Hönö.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) pekade ut Skellefteå BB som nedläggningshotat under sitt sommartal på Hönö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!