Han är en av toppolitikerna som suttit längst

Med sina 19 år som kommunstyrelsens ordförande är Mikael Lindfors (S) i Norsjö en av politikerna i landet som suttit längst på posten. ”Jag fattar inte att det har gått så lång tid, det känns som i går”, säger han.

Mikael Lindfors laddar för sin femte valrörelse som kommunalråd. Han upplever att politiken har blivit hårdare genom de sociala medierna, men har själv aldrig blivit hotad.

Mikael Lindfors laddar för sin femte valrörelse som kommunalråd. Han upplever att politiken har blivit hårdare genom de sociala medierna, men har själv aldrig blivit hotad.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2022-08-25 18:00

Förra året presenterade tidningen Dagens samhälle en lista över ordförandena i kommunstyrelserna som har suttit längst på sin post

En av dem är Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors, Norsjö. Han har nu haft uppdraget i 19 år, vilket gör att han hamnar på fjärde plats på listan.

För honom började det politiska engagemanget med att han ilsknade till över hur kommunen hanterade skötseln av grönytor och gick på ett möte.

– Nu har jag lärt mig att saker inte var som jag trodde. Då såg jag inte helheten, säger han.

Det första uppdraget var som ersättare i miljö- och byggnämnden 1995. Efter det var målet att bli ordförande i barn- och utbildningsnämnden, men planerna grusades när Socialdemokraterna gjorde ett dåligt val och förlorade makten 1998. 

I stället blev Mikael Lindfors kommunalråd i september 2003. Det skedde under turbulenta former, sedan Centerpartiet lämnat makten efter en uppslitande strid om bygget av Norsjö arena. Och där har han alltså blivit kvar.

undefined
Mikael Lindfors tycker att stämningen mellan politikerna i Norsjö är god. ”Även om vi tycker olika går vi gärna ut och äter lunch med varandra”, säger han.

Hur har då uppdraget förändrats genom åren? Ja, i grunden inte särskilt mycket, enligt Mikael Lindfors.

En skillnad är att han har fått fler och tyngre uppdrag utanför kommunens gränser i takt med att han blivit mer känd. En annan är att det med åren har blivit vanligare med medborgardialoger och mätningar kring hur kommunen sköter sitt uppdrag.

Vad som också har förändrats är att de diskussioner i heta frågor som tidigare avhandlades på stormöten till stor del har flyttat över till sociala medier. Det har sina baksidor, menar Mikael Lindfors:

– Där är det svårt att komma med fakta. Fakta försvinner i tyckande och det gynnar ingen. Det kan innebära att kommunen blir handlingsförlamad och inte vågar ta obekväma beslut. Och det är inte bra.

Vad skulle du säga är din största framgång, vad är du mest nöjd med?

– Norsjö arena, när vi fick upp byggkranen där efter allt som varit. Men allra störst var nog när vi på ettårsdagen av nedläggningen av Elitfönster i Bjurträsk kunde presentera en ny ägare. Den dagen glömmer jag inte.

Och största motgången, vad är du mest missnöjd med?

– Största motgången var nog när Elitfönster beslutade att lägga ned. Annars är jag inte lagd åt det hållet att jag ältar saker och försöker vara efterklok kring saker jag inte kan påverka.

– Sedan finns det ett beslut där jag i efterhand tänker att vi kunde ha gjort saker annorlunda. Men vad det är sparar jag tills jag slutar.

Nu står ännu en valrörelse för dörren och än en gång är Mikael Lindfors förstanamn på S-listan. När han fick partiets förtroende tvekade han aldrig att ställa upp.

– Allt har ett slut. Men jag tycker att det känns tidigt att sluta vid 61.

Men är det bra att en toppolitiker sitter så länge, utan andra jämförelser, kan det inte bli lite Putin-varning?

– Det är inte jag som avgör det, det är upp till partiet och medborgarna. De har all makt i världen.

Han konstaterar att det både finns för- och nackdelar med att ha suttit så länge på posten. På plussidan är det lättare att föra kommunens talan när man har gjort sig ett namn, dessutom är det bra att kunna politiken, organisationen och de vägar som finns att driva frågor.

På minussidan konstaterar han att det är lätt att göra saker på samma sätt och kanske bli lite fyrkantig.

Om det blir ytterligare fyra år för Mikael Lindfors får valnatten utvisa. Klart är i alla fall att det känns ovanligt ovisst i Norsjö, då mycket har förändrats inför årets val jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan.

Dels har Moderaterna tillkommit med förre KD-profilen Håkan Jansson i spetsen, dels har det traditionellt starka Centerpartiet försvunnit. Dessutom har nu Sverigedemokraterna en lista med ett par namn.

Men själv är förstås Mikael Lindfors sugen på att fortsätta.

– Nästa fyra år kommer att bli roliga, om inte kriget i Ukraina eller något annat ställer till det. Nu finns det en helt annan framtidstro och vi står inför stora investeringar inom skola, förskola, badhus och attraktiva bostäder.

– Sedan ska det inte bara byggas, det ska betalas också. Då måste vi bli mycket mer effektiva och för att bli det måste vi lyssna på personalen, säger han.

Fem i topp

Stefan Gustafsson (KD), Sävsjö: 22 år.

Ewa-Leena Johansson (S), Ljusnarsberg: 20 år.

Daniel Portnoff (M), Trosa: 20 år.

Mikael Lindfors (S), Norsjö, och Bengt Germundsson (KD), Markaryd: 19 år.

Valresultat och styre

När Socialdemokraterna i Norsjö kom till makten 2003 gjorde man det i samarbete med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

De följande två mandatperioderna hade Socialdemokraterna egen majoritet.

Sedan 2018 har partiet styrt kommunen med stöd av Vänsterpartiet. Då blev valresultatet enligt följande: S 45,1 procent, V 7,9 procent, KD 25,8 procent, C 9,2 procent, L 8,1 procent och SD 2,3 procent (utan någon lista).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!