Tipsa oss om nyheter

Norran gör lokaljournalistik som förmedlar, förklarar och fördjupar. Tipsa gärna redaktionen om aktuella händelser, intressanta pesoner, samhällsfrågor som du vill veta mer om och missförhållanden som behöver uppmärksammas. Stort eller smått.

Har du sett något vi borde skriva om? Eller har du tips på något vi borde undersöka? Hör av dig till oss!

Har du sett något vi borde skriva om? Eller har du tips på något vi borde undersöka? Hör av dig till oss!

Foto: Thomas Möller

Journalistik2020-04-16 19:38

Om du vill tipsa oss använder du formuläret nedan eller mejlar till tipsa@norran.se. Du kan även ringa redaktionen via växeln på telefon 0910-577 00. Extra känslig information kan du maila till granskning@norran.se.

Meddelarfrihet, källskydd och meddelarskydd
I Sverige har du meddelarfrihet – rätten att vända dig till media och lämna uppgifter i vilket ämne som helst. Du har också anonymitetsskydd eller källskydd om du vill. Det innebär att den på redaktionen som tar emot ditt tips enligt lag inte får avslöja källan, om du ber om att få vara anonym. Du har också ett egen ansvar att skydda djn anonymitet. Om du vill förmedla känsliga uppgifter är det bra om tänka på att inte använda din arbetsgivares mejl eller företagets mobil eller telefon. Använd istället en privat telefon eller telefon med telefonkort, samt privat mejl.

För anställda inom myndigheter och kommunal verksamhet råder meddelarskydd. Din arbetsgivare får inte efterforska vem som har lämnat uppgifter till media och inte heller straffa en anställd som vänt sig till media med uppgifter. Meddelarskyddet gäller även anställda inom privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad. Observera att det inte gäller statliga bolag och privat verksamhet i övrigt.

Känslig information

Om dina uppgifter är känsliga finns möjlighet att tipsa via en krypteringstjänst – som är säkrare än vanlig mejl. Vi använder oss av PGP för att skydda mejl som innehåller känsliga uppgifter.

Gör så här om du har webmail:
Ladda ner pluginen Mailvelope till webbläsaren. Mailvelope ska fungera med många webmail-lösningar som exempelvis Googles Gmail. Du kan behöva skaffa en ny mejladress för ändamålet.


Importera vår PGP-nyckel som finns här.

Skapa en egen PGP-nyckel om du vill fortsätta mejlväxlingen och skicka då även med din publika nyckel till oss.

Din mejladress och ämnesraden försvinner inte i krypteringen, så tänk på att inte mejla från jobbet eller använda TOR som webbläsare.

Maila ditt krypterade mail till granskning@norran.se som ett fåtal personer på Norran har tillgång till.