Så tänker väljarna: ”Det sitter i ryggraden”

Centerpartiet är som starkast i Burträsk medan Sverigedemokraterna vinner flest röster i Boliden. Socialdemokraterna är klart populärast i Skelleftehamn. Vad tänker invånarna om förra valresultatet till kommunfullmäktige och vilka valfrågor tycker de är viktigast? Norran tog pulsen på de tre orterna.

Daniel Wikehult, 30, och sonen Gottfrid, 3, har precis flyttat till Skelleftehamn.

Daniel Wikehult, 30, och sonen Gottfrid, 3, har precis flyttat till Skelleftehamn.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå kommun2022-08-19 07:00

Det är en lugn förmiddag i Skelleftehamn. Lilla torget ligger öde. Daniel Wikehult, 30, och hans son Gottfrid, 3, har precis handlat på Ica. De styr stegen mot lekparken.

Socialdemokraterna har starkast stöd i kommunvalet i samtliga områden i Skellefteå kommun. Men Skelleftehamn sticker ut i statistiken.

I Västra Skelleftehamn röstade 55,56 procent av de boende på S i det senaste valet. Familjen Wikehult är nyinflyttade och Daniel kommer från Sorsele.

undefined
Daniel Wikehult, 30, och sonen Gottfrid, 3, har precis flyttat till Skelleftehamn.

Varför tror du att Socialdemokraterna har så starkt stöd här?

– Sossarna har haft ett starkt stöd i hela Norrland under en lång tid. Det finns en stark tradition som håller i sig, säger Daniel Wikehult.

För Daniel är den viktigaste valfrågan att öka jämlikheten i samhället.

– Jämställdhet alltid varit viktigt för mig, men även ekonomisk jämlikhet. Jag tycker det är viktigt att försöka minska klyftorna i samhället.

Vad du kommer du att rösta på?

– Sossarna eller vänstern. Det har inte fungerat så bra de senaste åren, men de har störst potential att bedriva en bra välfärdspolitik, säger han.

Utanför Café Knuten möter vi Nils-Erik Edholm, 90 år. Han tror att Boliden Rönnskär och arbetarrörelsens historiska organisering på orten är en av förklaringarna till det starka stödet. 

undefined
Skelleftehamnsbon Nils-Erik Edholm, 90. De sista 19 åren innan pensionen jobbade han som arbetsledare på byggnadsavdelningen på Rönnskär.

– De starkaste krafterna när jag var pojk var Socialdemokraterna, vänsterpartisterna och syndikalisterna. De andra partierna hade ingenting att tycka till om. Jag tror att det är svårt att ändra på sådana grejer, det tar väldigt lång tid, säger han.

Vad tycker du är den viktigaste valfrågan?

– Det är en svår fråga, men om jag tänker på mig själv är det åldringsvården och sjukvården.

Även tillgång till samhällsservice är viktigt för Nils-Erik. 

– Vi har blivit bestulna på i stort sett allt de senaste åren. När jag föddes fanns både läkare och tandläkare här. Nu måste vi åka till Ursviken för att besöka tandläkaren. Förr fanns det hur många skoaffärer som helst, men idag måste jag åka till stan för att köpa ett par skor, säger han uppgivet.

Nils-Erik upplever att det inte finns samma förankring av lokala partier som förr. 

undefined
Nils-Erik Edholm, 90, visar bilder på sin mamma som demonstrerade för att stötta lokalhandeln. ”Det är ingen som pratar lokalpolitik längre. Många har åsikter om saker, men de går inte med i lokalpolitiska föreningar”, säger han.

Han är själv medlem i den lokala S-föreningen och för honom är det självklart var han kommer lägga sin röst. 

– Jag är född in i rörelsen. Det sitter i ryggraden, säger han.

När Norran besöker Boliden står regnet som spön i backen. Men skytteltrafiken går stadigt till Ica. I Boliden fick SD nästan 16 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige. I Skellefteå totalt fick de bara 8 procent.

Bolidenbon Johan Hisved, 44, ger sin bild av varför stödet för SD är så högt.

undefined
Johan Hisved, 44, från Boliden. ”Jag vill se en bättre landsbygdspolitik som stärker möjligheten att kunna bo vart man vill”, säger han.

– Det har varit en del oroligheter och stök här på senare tid. Sverigedemokraterna utger sig för att stå för nåt slags ordningssamhälle. Det bidrar säkert till att locka röster.

Johan har inte bestämt sig för vilket parti han kommer att rösta på. Men han vill se en annan glesbygdpolitik.

– Vi i Boliden betalar lika mycket skatt som alla andra, men vi har inte tillgång till samma samhällsservice som de som bor i en större tätort. Istället för att dela upp landet i kommuner borde vi snegla mot Norge. Där delar de upp och beskattar serviceområden utifrån den samhällsservice de har tillgång till, säger han.

Mikaela Åman, 39, och hennes dotter Felicia, 15, har en annan bild av varför SD har starkast stöd i Boliden.

– Det är för att Boliden klassas som landsbygd. Sverigedemokraterna för en politik som visar att de förstår hur det är utanför städerna. Jag tror också att det handlar om att de vill sänka bränsleskatten och inkomstskatten, säger Mikaela.

undefined
Mikaela Åman, 39, och hennes dotter Felicia, 15, i Boliden. ”Kvinnors rättigheter och allas lika värde – mellan tjejer och killar, oavsett om man kommer från Sverige eller ett annat land”, tycker Felicia är de viktigaste valfrågorna.

Den höga bränsleskatten påverkar dem. Särskilt dottern Felicia som kör A-traktor.

– 30 kr per liter för bränsle är mycket om ska man köra barnen till aktiviteter. Det kostar nästan 2 000 kronor att tanka fullt i Felicias A-traktor, säger Mikaela.

– Det är galet dyrt! Det begränsar både unga och gamla. Man kan inte tanka för den summan när man är 15 år. Vissa kan få hjälp av sina föräldrar, men det begränsar en ändå, säger Felicia.

Mikaela kommer att rösta på SD.

– Jag är inte rasist. Det handlar inte om det, utan om att de ser till Sverige, landsbygden och den enskilda människan. Jag tyckte inte om dem från början, med tanke på hur de uttryckte sig. Men de senaste åren har jag ändrat uppfattning, när de började prata om hur Sverige ska bli bättre, säger hon.

Ewa Skróska, 47, kommer från Polen. Hon har bott i Boliden i ett år och har inte rösträtt i Sverige. 

undefined
Översättaren Ewa Skróska, 47, är ute med hunden Kermit på promenad i Boliden. ”Den viktigaste valfrågan för mig är att flyktingar inte behandlas som en andra klassens medborgare”, säger hon.

Hon känner en oro inför det kommande valet.

– Jag lämnade Polen eftersom jag inte vill leva i ett land som är styrt av ett högernationalistiskt parti. Jag vill inte se samma sak hända här, säger hon.

I Burträsk fick Centerpartiet 26,9 procent av rösterna i det senaste valet till kommunfullmäktige. Burträskbon Kaj Hult, 55, stannar till utan för Coop för att svara på varför Centerpartiet har så starkt stöd i samhället.

undefined
Burträskbon Kaj Hult, 55, tycker det är svårare att bestämma sig för vilket parti han ska rösta på i år, på grund av det osäkra omvärldsläget.

– På grund av traditionen. Burträsk var en stark jordbruksbygd förr i tiden och det fanns många småbönder här.

Kaj vet inte vilket parti han kommer att rösta på. Men han oroas över bostadsbristen i stan och tycker att flera av kommunens satsningarna borde ha lagts på grundläggande samhällsservice istället.

– Jag var emot kulturhuset och centrumbron. Jag tyckte att det borde satsats mer på vård- och omsorg, skolan och barnen i stället.

Tina Dvorsak, 63, har inte heller bestämt sig vilket parti hon kommer rösta på. För henne är den höga bränsleskatten och de dåliga vägarna viktiga valfrågor.

undefined
Tina Dvorsak, 63, bor i Ljusvattnet. Hon tycker att en viktig valfråga är att förbättra vägarna i norra Sverige. ”Alla gupp förstör bilen, men nere i södra Sverige är det rena autobahn”, säger hon.

– Politikerna borde sänka bränsleskatten här uppe. Folk måste ju kunna förflytta sig. Men även vägarna här är helt åt helsike, säger Tina.

Hon tycker även att unga bör få bättre stöd på arbetsmarknaden. Hon drar paralleller till sin egen ungdom på 70-talet och hur hon fick en anställning inom industrin genom ett beredskapsjobb.

– Jag är en sån som lär mig genom att arbeta med händerna. Jag fick gå en svetsutbildning som jag inte behövde betala eller ta lån för. Det finns inte samma möjligheter för unga i dag.

Tina tycker även att kriminaliteten är en viktig valfråga.

– Nu hör man om skjutningar varje dag. Det var bättre när Palme levde, det var lugnare då, säger hon och skrattar.                                                                                                         

Fakta

Här är de tre partierna starkast respektive svagast i Skellefteå kommun, i valet till kommunfullmäktige år 2018.

SOCIALDEMOKRATERNA

Starkast i: Skelleftehamn V (55,56)

Svagast i: Lövånger N (29,94)

SVERIGEDEMOKRATERNA

Starkast i: Boliden (15,43) 

Svagast i: Morön-Hedensbyn (3,97)

CENTERPARTIET

Starkast i: Burträsk (26,9)

Svagast i: Skelleftehamn V (4,10) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!