Fråga 1
– Prissättningen av biogas sticker ut i Skellefteå då man här valt den märkliga metoden att koppla biogaspriset med dieselpriset och därigenom fått så dyr biogas att det är billigare att köra på bensin istället. I andra kommuner är biogasen betydligt billigare. Vill man inte att bilister ska köra på lokalproducerad biogas hellre än importerad fossil bensin?
Marcus
Hans Brettschneider (MP):
– Vi var emot den här prissättningen redan från början och tycker inte att det fungerar bra.
Carina Sundbom (C):
– Vi tycker det är fel att det ska följa dieselpriset, hade varit bättre att räkna ut vad tillverkningen kostar och lägga ett pris utifrån det.
Lorents Burman (S):
– Det är många år sedan vi valde den här modellen i kommunfullmäktige. Det var för att ha ett riktmärke i prissättningen och då var det inte kontroversiellt. Men nu har priserna på diesel stigit rejält och jag är inte främmande för att ompröva prissättningen, men där är det samhällsbyggnad som äger frågan.
Fråga 2
– Centerpartiet nämner i ert lokala utskick att det behövs fler gång och cykelvägar i Kågedalen, inte minst mellan Kusmark och Ersmark. Hur långt har ni kommit i denna fråga - när blir det verklighet?
Jessica
Carina Sundbom (C):
– Vi jobbar hårt för att det ska byggas fler cykelvägar men det är svårt att genomföra när man inte har majoritet. Eftersom vägen mellan Kusmark och Ersmark tillhör Trafikverket så är detta en regionfråga och tyvärr ställer sig inte S och V bakom våra förslag i länstransportplanen, så det är svårt att svara på.
Fråga 3
– Kulturhuset såldes för miljard kr och nu betalar kommunen 2,2 miljarder i hyra på 50 är – hur motiverar ni detta?
Olof
Lorents Burman (S):
– Siffran 2,2 miljarder i framtiden blir missvisande som enbart en utgift. Verksamheterna har sedan tidigare en hyresbetalning som man tar med sig till kulturhuset. Sedan finns det hyresintäkter från de verksamheter och evenemang som ökar allt mer i kulturhuset. Det finns också hyresintäkter från hotellet. De första åren kommer det att vara ett visst underskott men på sikt är planen att huset kan bära sina egna kostnader allt mer. Det hyresunderskott vi har från början täcks upp av vinster från Skellefteå kraft och inte av skattemedel. Hade kommunen själv ägt via eget bolag eller av kommunen självt så skulle vi också haft räntor, amortering och avskrivningar.
Andreas Löwenhöök (M):
– Vi från alliansen var kritiska till detta och ville se en annan linje. Det vi framförallt är kritiska till är hotelldelen och att vi inte har någon insyn i vilka intäkter kommunen får från hyran till hotellet eftersom dessa uppgifter är sekretessbelagda. Det finns en risk för hyressubvention.
Fråga 4
– Vad ska ni göra för landsbygden som betalar lika mycket skatt som dom inne i stan men får dra med dåliga vägar och dåliga kommunikationer. Vi får väldigt lite tillbaka för den skatt vi betalar.
Bobby
Per Boström (KD):
– Det ska finnas en god samhällsservice oavsett var man bor, det tycker vi är oerhört viktigt och det vill vi utveckla.
Carina Sundbom (C):
– Vi vill satsa mer på vägar och cykelvägar utanför stan och att det ska finns en god samhällsservice och omsorg även utanför stan.
Andreas Löwenhöök (M):
– Det ska lysa i byarna och det ska vara möjligt för företagare att tex kombinera hemtjänst med hushållsnära tjänster för att få verksamheten att gå ihop, det ökar även servicen på landsbygden.
Lorents Burman (S):
– Just nu byggs och planeras det närmare 1500 bostäder i våra ytterområdens och tätorter. Det byggs bostäder i Boliden, Burträsk, Byske, Skelleftehamn, Bureå, Kåge och på fler ställen runt om i kommunen. Vi byter ut 12000–14000 gatlysen i alla byar, en investering motsvarande en kvarts miljard. Vi har påbörjat en fantastisk landsbygdsutveckling och mer är på gång, inte minst vad gäller underhållsskulden på vägarna som kommunen äger i tätorterna, där vet vi att det behöver satsas närmare 300 miljoner vilket vi också ska göra. En åtgärdsplan för detta ska tas fram och pengar prioriteras.
Fråga 5
– Blir det en prestigeförlust om ni ger upp att flytta brandstationen mot allas vilja? Varför får den inte vara kvar?
Inger
Lorents Burman (S):
– Det är inte så att alla är emot en flytt av brandstationen, men visst har det funnits en oro bland annat kring övningsfält utomhus. Den anläggning vi bygger nu är en anläggning för framtiden, den är större och byggd för att hålla i 50 år. Vi kommer även att starta en deltidsbrandkår i Kåge. Nu närmast väntar workshops med personalen på brandstationen, bland annat kring övningsfältet där vi har avsatt mark på Hedensbyn.
Fråga 6
– Vad specifikt ska ni göra för att sjuksköterskeutbildningen ska starta i Skellefteå?
Carina
Lorents Burman (S):
– Vi har en långtgående dialog med Umeå univeritet och kravet från vår sida är en sjuksköterskeutbildning på Campus och jag är tämligen övertygad om att så kommer det att blir.
Andreas Löwenhöök (M):
– Det har vi stångats med i många år, tycker det är synd att man från majoritetens sida låst sig med Umeå universitet. Når man inga framgång där måste man vända sig mot andra för behovet är så stort både i kommunen och regionen.
Fick du inte svar på din fråga? Ta chansen att besöka valstugorna på Guldtorget i Skellefteå och prata direkt med politikerna.