De senaste åren har det vid upprepade tillfällen framförts klagomål mot äldreomsorgen i Malå. Något som såväl Norran som andra medier har rapporterat om.
Kritiken, som i huvudsak har gällt det särskilda boendet Miklagård, har både framförts internt och till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Det har bland annat handlat om brister i kosthållning, hygien, fysiska aktiviteter och hanteringen av larm.
Efter kritiken har Malå kommun fattat beslut om och vidtagit ett antal åtgärder, och även genomfört en medborgardialog om äldreomsorgen.
En som har reagerat är Ingemar Fryklund, vars 96-årige pappa bor på Miklagård. Han tycker att det har blivit bättre sedan problemen uppmärksammades, men menar att det fortfarande finns saker som behöver förbättras.
Ingemar Fryklund berättar att pappan nu verkar må bättre, känns mer positiv och är mer välklippt och välrakad än förr. Däremot händer det fortfarande att han inte har på sig larmet och han får inte heller röra på sig lika mycket som omvårdnadsplanen säger.
– Det är på rätt väg men fortfarande inte tillfyllest. Men jag kommer även fortsättningsvis att följa upp vad som händer så länge min far är i livet, säger han.
Vad tycker du att politikerna borde göra?
– Det handlar mycket om pengar och fördelning av de knappa resurser som finns. Jag vet att socialchefen har fått kämpa mot de andras intresseområden och jag tycker att vården och omsorgen av de äldre i Malå borde prioriteras högre än i dag.
Vad säger då de som jobbar inom äldreomsorgen? Ja, Lena Norrman, specialistundersköterska inom särskilt boende, Louise Sjölund, vårdbiträde inom hemtjänsten, och Maud Örnberg, sektionsordförande för Kommunal, vittnar om att tempot har skruvats upp och att de får allt mindre tid hos varje brukare.
– Det skapar en stress. Man lämnar inte jobbet när man går hem, utan man tar det med sig, säger Lena Norrman.
Louise Sjölund håller med.
– Man tänker ”hur ska jag hinna det i morgon”, säger hon.
De berättar att äldreomsorgen i Malå, som i övriga Västerbotten, tampas med personalbrist. Och precis som i Skellefteå lockar industrin med högre löner och bättre villkor.
Där är det Northvolt och andra växande industrier som lockar, här är det bland annat Setras såg och Bolidens gruva i Kristineberg som expanderar och anställer.
Dessutom framhåller de att det är fullt möjligt för en Malåbo att ta jobb i exempelvis Skellefteå och veckopendla.
För att möta konkurrensen måste kommunen göra mer för att bli en attraktiv arbetsgivare, menar Lena Norrman. I det ligger till exempel personalvård, fortbildning, fria arbetsskor och gärna 30 timmars arbetsvecka.
Men mest av allt att se över scheman och lyssna mer på personalen.
– Framförallt bör de ta bort delade turerna. Om man går av klockan 13 och börjar om klockan 16 och inte bor i samhället och kan åka hem, vad gör man då? Man måste kunna ha ett socialt liv, säger hon.
Som Norran tidigare berättat finns det i Malå planer på att samla alla särskilda boendeplatser på ett och samma ställe. Det låter inte som någon bra idé, tycker Louise Sjölund:
– Är tanken att det ska bli ett höghus? En dement människa mår inte bra där, de mår bäst i markplan.
Lena Norrman funderar på hur det blir med smittspridningen om en ny pandemi eller andra sjukdomar sprider sig i ett så stort hus.
– Jag kan förstå kommunen, för dem blir det enklare och mer hanterbart. Men jag vet inte om det är det bästa för individen, säger hon.
Det är däremot en lösning som Ingemar Fryklund tror och hoppas på.
– Då går det att nyttja resurserna bättre. Det blir lättare att disponera personal om någon är borta, om cheferna är där kanske man kan dra ner på någon chefstjänst och kanske kan man också samordna läkarresurser, säger han.
Partiernas svar
Hur tycker ni att äldreomsorgen i Malå fungerar i stort?
Lennart Gustavsson (V): Den fungerar ganska bra. Naturligtvis kan den bli bättre och olika misstag ska undvikas. Personalen gör ett fantastiskt jobb.
Börje Stenlund (ML): Vi tycker att äldreomsorgen i stort funkar ganska bra i Malå. Visst finns det saker som inte har fungerat så bra och det ska man inte sticka under stol med och glömma bort utan det är det som man måste angripa och se till att det inte återupprepas.
Mikael Abrahamsson (S): Generellt anser vi att den fungerar bra. Där det har framkommit problem har man från omsorgens verksamheter tagit tag i problemen och genomfört åtgärder. Inom omsorgen jobbar man dagligen med förbättringsarbeten. Vi har också en väl utbildad personal med hög kompetensgrad bland dom tillsvidareanställda.
Cecilia Festin Stenlund (L): Bra. Många är nöjda. Det är viktigt och bra att det som inte fungerar kommer fram.
Mia Gunnerhell (M): Äldreomsorgen fungerar generellt sett ganska bra i kommunen. Men det är som på många håll svårt att rekrytera och behålla personal.
Vilken är den viktigaste frågan för äldreomsorgen de kommande fyra åren?
Lennart Gustavsson (V): Att ha tillräckligt med resurser för att kunna ha bra bemanning och bra arbetsvillkor. Det är viktigt att ha ständigt ha en dialog om äldreomsorg eftersom den på ett eller annat sätt berör kommunens invånare. Möjligheterna för dialog och samverkan är stora i en liten kommun som Malå.
Börje Stenlund (ML): Viktigast eller bland det viktigaste är personalfrågor. Att ha rätt person på rätt plats är oerhört viktigt när det gäller ett förtroende mellan de äldre, anhöriga och personal. Vad som också är enormt viktigt är att våga utveckla äldreomsorgen tillsammans med samhällsborna.
Mikael Abrahamsson (S): Kompetensförsörjning och utredning om ett gemensamt äldreboende.
Cecilia Festin Stenlund (L): Att öka valfriheten, främst gällande mat och servicetjänster.
Mia Gunnerhell (M): Kompetensförsörjningen och patientsäkerheten, alltså i förlängningen möjligheten att bedriva äldreomsorg med god kvalitet. Som i många andra kommuner vill vi från M för att stärka patientsäkerheten införa språktest i svenska för alla nyanställningar.
Vad vill ni göra för att kommunen ska klara av att rekrytera och behålla personal?
Lennart Gustavsson (V): Malå kommun ska vara en bra arbetsgivare och kommunen som helhet ska vara ett bra ställe att leva, bo och verka i. Det skulle vara spännande att se över möjligheterna till en arbetstidsförkortning men då behövs externa resurser och en samverkan med fackliga organisationer.
Börje Stenlund (ML): Man börja tänka mera som ett företag, se sin personal som en tillgång och vara rädd om den precis som företagen gör. Kommunen har idag en stor konkurrent i det lokala näringslivet som suger åt sig folk med högre löner och bättre arbetsvillkor.
Mikael Abrahamsson (S): Arbetsmiljöfrågor, arbetstider, följa löneutveckling. Vi ser också en satsning på lärcentrum där man kan utbilda sig på orten. Tillbaka med åttorna i vården som pausades under pandemin. Där hade elever i årskurs 8 en möjlighet att prova på att jobba inom vården.
Cecilia Festin Stenlund (L): Att jobba med kompetensutveckling av personal och att kunna erbjuda undersköterskeutbildning på orten.
Mia Gunnerhell (M): Lönepolitiken behöver ses över för det lyfter många, sen tror vi generellt på lösningar där personalen får bestämma mer över arbetsplatsen och får gehör för sina förslag är en väg framåt för att bli en bättre arbetsgivare.
Hur ställer ni er till idén att samla alla särskilda boendeplatser till ett enda ställe?
Lennart Gustavsson (V): Idén är intressant. Det behövs naturligtvis ett ordentligt utredningsarbete i vilket en bred dialog ingår. Malå kommun har ju erfarenhet av att samla förskoleverksamhet på ett ställe.
Börje Stenlund (ML): Vi ser inte några nackdelar idag med att samla alla särskilda boendeplatser till en plats om det går att genomföra på ett bra och funktionellt sätt.
Mikael Abrahamsson (S): Där är vi positivt inställda. Det ligger redan ett förslag där man ska göra en utredning om ett gemensamt äldreboende. Innan beslut om detta tas vill vi att dialoger med medborgarna genomförs i frågan.
Cecilia Festin Stenlund (L): Med begränsade resurser kan det vara en väg att klara ekonomin och personalförsörjningen för en fortsatt kvalitativ äldreomsorg. Viktigt med medborgardialog och öppen process gentemot medborgarna.
Mia Gunnerhell (M): Vi är inte principiellt emot idén. Det finns många fördelar att samla resurser på ett ställe. Det finns såklart en nackdel ur smittosynpunkt.