Centerpartiet har idag ett mandat i Malå kommunfullmäktige, en plats som innehas av Emil Högberg.
Inför årets val anmälde partiet en kommunlista bestående av fem namn, med Emil Högberg på första plats och Jörgen Norén som nummer två.
Nu har den sistnämnde beslutat sig för att hoppa av och då känner inte Emil Högberg att han mäktar med att lägga ned det arbete som krävs i fyra år till.
– Jag backar ur. Det behövs någon fler. Jag har varit med för länge, jag har haft en viss support, men inte det som krävs för att det ska fungera bra, säger han.
Emil Högberg beklagar att det sker med så kort varsel, men ser ingen annan utväg när det blev som det blev.
Han säger också att partiet har kollat av att det går att göra så här och att det rent praktiskt blir så att partiet avstår från att lägga ut kommunlistan.
Hur känns det?
– Annorlunda. Det är lite dubbelt. Men det är inte bra för demokratin i Malå.
Jörgen Norén säger att hans avhopp inte har med kommunpolitiken att göra. I stället är det partiets agerande på riksnivå som ligger bakom.
– Jag känner inte igen mig i Centerpartiet längre. Den senaste mandatperioden, och särskilt den senaste månaden, har det blivit tydligt att partiet hör till vänsterlaget. Det är en utveckling som inte jag vill se.
Innebär det också att du går ut ur partiet?
– Det kommer jag förmodligen att göra.
Mattias Larsson, ordförande för Centerpartiet i Västerbotten, beklagar avhoppet då det inte längre gör det möjligt att påverka politiken i Malå.
Samtidigt konstaterar han att partiet har gått dåligt där ända sedan Malålistan bildades 2006 och tog många centerväljare.
På senare tid har flera tunga centerpolitiker från länet uttalat sig kritiskt mot att partiet närmat sig Socialdemokraterna. Hur utbredd är då kritiken?
Svårt att säga, menar Mattias Larsson, som ändå tror att flertalet står bakom den linje som partiet valt. Han vänder sig också mot den beskrivning som varit efter den senaste uppmärksammade artikeln med Annie Lööf i DN:
– Det hon säger är att Centerpartiets huvudsakliga mål är en ny alliansregering. Men vi står fast vid den position alla allianspartier hade för fyra år sedan, att inte samarbeta med SD. Då blir det bara Magdalena Anderssons alternativ kvar.
– Det är inget aktivt val, det är att välja det som står till buds.