Skellefteå sjukvårdsområde ska lyftas

Liberaler har sett att tillgängligheten inom Skellefteå sjukvårdsområde minskat denna mandatperiod.

Jens Wennberg, Liberalerna, vice ordförande i utskottet för primärvård och tandvård

Jens Wennberg, Liberalerna, vice ordförande i utskottet för primärvård och tandvård

Foto: press

Debatt2022-08-03 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälsocentralen har inte blivit första valet vid behov på grund av brist på läkare. Skellefteå lasarett har förlorat vårdplatser på kirurgen, geriatriken, IVA och kvinnokliniken. Kvinnokliniken har även präglats av dålig arbetsmiljö. 

Folktandvården saknar tandläkare. Detta är en trend som inte kan fortsätta. För oss är det viktigt att återupprätta tillgängligheten inom områdena. Särskilt viktigt nu när Skellefteå står inför en kraftig tillväxt. 

För att primärvården ska bli det naturliga första valet vill Liberalerna införa listningstak. I dag kan en läkare ha upp till 4000 listade. 1200 finns som ett förslag. Därtill vill vi se över primärvårdsuppdraget. 

Möjligheten att kunna bedriva mindre hälsocentraler ska finnas. En ökning av utbildningsplatserna för distriktsläkarna är viktig. Hälsocentralerna ska rustas upp och få moderna, ändamålsenliga lokaler. I ett växande Skellefteå är det viktigt att vi bygger ytterligare en hälsocentral till centralt. 

Skellefteå lasarett har ett behov av att kunna öka grundbemanningen. Detta för att kunna öka vårdplatserna på nämnda kliniker. 

Liberalerna vill flytta budgeten till verksamheterna och ge personalen ett ökat inflytande samt tillsätta en platschef. Viktiga delar i kompetensförsörjningen är att sjuksköterskeutbildningen blir på plats i Skellefteå. 

Därtill behövs fler platser för specialistutbildningar av läkare. Undersköterskorna är viktiga. Dessa vill vi ge möjlighet till vidareutbildning inom olika områden. Vilket även gäller för sjuksköterskorna.

En god tandvård med regelbunden kontroll är viktig. För ökad tillgänglighet inom tandvården vill Liberaler höja lönerna för tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. 

Vi ger de sämsta lönerna i dag. Det finns ett behov av få ett mer varierat arbetsinnehåll. Detta påverkar i dag möjligheten till rekrytering. Gränsen för gratis tandvård vid 23 år vill vi ta bort och återgå till 19 år. 

För att få en likvärdig tandvård vill vi införa en tandvårdsbuss och serva befolkningen där behov finns. Höjd ersättning till folktandvården och deras uppdrag. Det gäller att tidigt förebygga dålig tandhälsa. För detta vill vi införa regelbunden fluorbehandling i skolan. 

Med dessa åtgärder vill Liberalerna lyfta Skellefteå sjukvårdsområde. 

Jens Wennberg, vice ordförande utskottet för primärvård och tandvård