De senaste åren har det varit rörigt kring vem som ska samarbeta med vem i rikspolitiken. Något som även har lett till att den traditionella blockpolitiken har luckrats upp.
På kommunal nivå har det alltid varit vanligare med oortodoxa koalitioner. Inte minst i små kommuner, där de ideologiska frågorna är förhållandevis få och personliga relationer kan betyda mer.
Inför årets val har Norran skickat ut en enkät till partiernas toppnamn i Norsjö och Malå för att ta reda på hur de ser på saken.
Resultatet visar att det inte i någon av kommunerna har träffats några överenskommelser inför valet. I stället vill de avvakta valresultatet.
”Kristdemokraterna går fram i årets val med vår egen politik som vi söker få så stort stöd som möjligt för. Vi har inte velat låsa upp oss innan valet utan valutslaget får avgöra hur direkta samarbeten ska utformas”, svarar Lars-Åke Holmgren, Kristdemokraterna i Norsjö.
Jennie Thorgren, Liberalerna i Norsjö, är inne på samma linje:
”Liberalerna går till val som ett självständigt parti. Samtal efter valet kommer att ske med de partier som så önskar.”
Undantaget är Moderaterna i Norsjö, som har försökt få till ett samarbete på den borgerliga sidan. Men utan att lyckas.
”I dagsläget, före valet, är denna samarbetsmöjlighet inte så tydlig från övriga borgerliga partier”, konstaterar Håkan Jansson och beklagar samtidigt deras ställningstagande.
Målet med det har varit att göra det här till ett ideologiskt val och att få fram ett tydligt alternativ till Socialdemokraterna. Något som även märks på de frågor partiet driver.
– Varför inte låta de privata alternativen få chansen, säger Håkan Jansson.
Det innebär också att Moderaterna inte kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna. Något som är ömsesidigt.
I sitt svar framhåller Mikael Lindfors (S) att de privatiseringar och utförsäljningar som Moderaterna driver gör att det är uteslutet för Socialdemokraterna att samarbeta med dem.
– Det blir helt omöjligt att tänka på ett sådant samarbete. Vi har inte alls samma uppfattning, vi ser deras förslag som ett hot mot kommunens utveckling, säger han.
Mikael Lindfors stänger även dörren till SD, men är öppen för ett samarbete med övriga partier:
”Vi har styrt tillsammans med Vänstern och haft ett mycket gott samarbete med L, C och KD, och utifrån valresultat samarbetar vi gärna med V, L och KD.”
Inte heller i Malå har det bildats några allianser. Här har det också rått en speciell situation de senaste åren.
Efter valet 2018 bestämde sig Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Malå för att samarbeta. Men överenskommelsen blev inte långlivad – bara ett år senare meddelade S att man bryter samarbetet då partiet saknade förtroende för kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
Sedan dess har Malå kommunfullmäktige haft en oklar majoritet där V, S och en möjlig allians med ML, L och C haft åtta mandat vardera plus att SD haft ett mandat.
Nu är frågan hur mycket sprickan mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommer att sätta sina spår de kommande fyra åren?
– Det beror nog lite på vem du frågar. Men personligen har jag svårt att tänka mig ett samarbete med dem med hänvisning till det som varit den här mandatperioden, säger Lennart Gustavsson.
Mikael Abrahamsson (S) vill inte vill uttala sig om saken förrän väljarna sagt sitt:
– Vi går till val för att få en egen majoritet. Först när vi har ett valresultat kommer vi att hantera frågor om eventuella samarbeten med andra partier.
Även om inte Liberalerna och Malålistan är med i någon överenskommelse känns det för dem ganska givet vilka partier de står närmast.
”Vi har tidigare haft valteknisk samverkan med Malålistan, Centerpartiet och Moderaterna. Det är mycket möjligt att det blir en fortsatt samverkan”, konstaterar Cecilia Festin Stenlund (L) och får medhåll av Börje Stenlund (ML):
”Vi har ju våra gamla samarbetspartners och det har fungerat hittills ganska bra så det känns ju som en naturlig fortsättning på det samarbetet in i framtiden.”
Moderaterna i Malå har en lista med Mia Gunnerhell som enda namn och hon tycker att ett samarbete med övriga borgerliga partier är det mest naturliga.
Fotnot: Enkäten gjordes innan Centerpartiet i Malå drog sig ur valet.