Valintervjun: Lorents Burman tror på landsbygden

Stora förändringar på landsbygden och mer pengar till välfärden framöver. Det tror kommunalrådet Lorents Burman blir resultatet av S arbete med att vända den negativa utvecklingen för Skellefteå. "Socialdemokraterna har inte misskött sig", säger han.

Lorents Burman är ordförande i byaföreningen i Lillkågeträsk. "Mitt tyngsta uppdrag. Här har vi alla frågor", säger han.

Lorents Burman är ordförande i byaföreningen i Lillkågeträsk. "Mitt tyngsta uppdrag. Här har vi alla frågor", säger han.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2022-08-08 06:15

Lorents Burman har valt att träffa Norran i bagarstugan i hembyn Lillkågeträsk. Kommunens modernaste, enligt kommunalrådet. Anledningen till att han vill träffas där är att tillväxten som förväntas ske i kommunen inte bara kommer att förändra centralorten.

– Samhällsomvandlingen påverkar i högsta grad landsbygden. Vi märker att landsbygden är attraktiv. De som flyttar hem och hit efterfrågar i relativt stor utsträckning boende på andra platser än i centrala Skellefteå.

Han tillägger att det som händer när befolkningen och skatteintäkterna ökar även leder till att kommunen kan säkra det som är viktigt i byarna och de mindre samhällena – olika former av service, skolor, vägar och gatlysen.

S har lagt nio motioner och en interpellation. Det är spridda skurar, men det är framför allt oppositionens sätt att få fram sin politik. S motsvarighet är valmanifestet från 2018.

Ni har satsat på kulturhuset, Centrumbron, näringsliv – byggen och etableringar. Medan välfärden går på knäna. Var det rätt att låta den stå tillbaka så länge?

– Vi måste komma ihåg att ingen kommun i Sverige har investerat så mycket i kommunal verksamhet sedan 2016.

Han medger att man hade en djärv plan gällande investeringar, en Marshallplan för att vända den negativa utvecklingen, vilken också fick kritik från andra partier.

– Men utan den hade vi inte haft dagens etableringar.

Etableringar som han menar kommer att bidra till kommunens ekonomi framöver. Han håller inte helt med om att välfärden fått stå tillbaka.

– Under många år hade skolan det kämpigt, men under många år har vi också tillskapat resurser till skolan. Vi har exempelvis sett det som viktigt att behålla byaskolor. I dag ser vi att det är viktigt att de finns kvar. Vi kommer att fortsätta att satsa på skolan och nu är det dags för socialnämndens områden – senast satsningarna på 70 miljoner kronor till arbetsmiljön och ett nytt vård- och omsorgsboende projekteras nu.

Vad hade ni kunnat göra för att motverka bostadsbristen tidigare?

– För tio år sedan hade vi inga som investerade i bostäder här. När vi startade arbetet för att vända utvecklingen 2012 – 2014 tog vi ett antal strategiska beslut. Ett var att locka bostadsbyggare och 2016 – 2017 började det byggas. Vi sålde bostäder till Diös 2015 för att locka hit en ny aktör. Samtidigt växte framtidstron och Northvolt gav en turboeffekt, men det dröjde 1,5 år innan bostadsbyggandet tog fart. Våren 2019 rasade det in aktörer. I dag har vi 70 till 100 aktörer som bygger och förvaltar bostäder.

Vilken är den viktigaste välfärdsfrågan nästa fyra åren?

– Att människor i vår kommun ska känna sig delaktiga i utvecklingen. Som politiker kan jag jobba med att beskriva utvecklingen för alla i kommunen. Vi har jättepositiva förutsättningar för att växa som kommun och det innebär mer skattemedel till välfärden, säger han.

Om du får välja en fråga som du vill driva igenom politiskt nästa fyra åren – vilken är det?

– Att tillväxten får genomslag i hela kommunen. Fler människor i kommunen skapar förutsättningar för att behålla gatlysen, byavägar och service.

Vad går du igång på som politiker?

– När man ser resultat av beslut och når mål som vi har satt. Då känner man sig glad.

Absolut flest motioner från partierna lades kring vård- och omsorg, men väldigt få förslag finns kring unga vuxna och ungdomar. Vilken är den viktigaste frågan ni vill driva för unga i Skellefteå nästa fyra åren?

– Viktigast är att skapa en meningsfull livssituation och allt som aktiverar unga. Det handlar om att främja kultur, fritid, föreningsengagemang och idrott. Samhällsförändringen i sig skapar fler attraktiva livsmiljöer. Vi som politiker kan satsa på kultur och fritid så att det finns en mångfald.

Vilket annat parti kan ni tänka er att samarbeta med nästa mandatperiod?

– Vänsterpartiet. Vi har samarbetat i fyra år och de är pragmatiska.

Du har pratat om dig själv i tredje person och bland annat sagt: "Man kan tycka att Lorents borde jobba mindre". Läsare har reagerat på det. Vad är det ett tecken på?

– Att jag jobbar för mycket. Många andra säger att jag jobbar för mycket. Jag citerar dem. Det är inget tecken att vara orolig för.

Det sägs vara ett tecken på maktfullkomlighet att prata i tredje person. S kritiseras ofta av oppositionen för att vara det. Finns det risker med att inneha makten för länge?

– Vi byter människor i partiet och vi har en ny socialdemokratisk politik. Det finns inte korruption och maktfullkomlighet som oppositionen kan hävda. Jag antar att vi har fått förtroendet av folket för att vi är lämpliga att inneha styret eftersom vi har hög kommunal service. Oppositionen vill få åtkomst till styret och använder retoriken att vi är trötta och gamla.

Han tillägger:

– För mig är risken att oppositionspolitiken får makten eftersom vi får ett annat samhälle där man vill skala ner kommunal verksamhet och införa privatisering. Är det en risk man bedömer är värd att ta eller kan man känna sig trygg med vår politik?

Varför tror du ni är så pass starka ännu?

– Vi har bra ekonomi i kommunen och utvecklar välfärden. Jag tror att många är nöjda över servicen och att vi hållit fast vid att behålla kommunal verksamhet. Man kanske känner en stabilitet och trygghet i det.

Chatt

På tisdag den 9 augusti kan du chatta med Lorents Burman mellan klockan 13-14 på norran.se 

undefined
Lorents Burmans svar i Norrans enkät "Antingen eller".
undefined
Lorents Burmans svar i Norrans enkät "Antingen eller".
Socialdemokraterna

Platser i kommunfullmäktige: 30

Procent av rösterna i Skellefteå 2018: 44,26 procent

Kuriosa: Flest röstade på S i valkretsen Skelleftehamn västra 55,56 procent 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!