Jakten på rösterna – och bästa näringslivspolitiken

Varför kan er politik skapa bättre villkor för näringslivet i Skelleftebygden? Det var kärnfrågan vid onsdagskvällens valdebatt i Skellefteå. Och visst: kommunala Brinkenrestaurangen glöms aldrig bort.

Under ledning av moderatorn Lars Westerlund möttes Skellefteås kommunpolitiker för en valdebatt om näringslivet: allt från Northvolt till Brinkenrestaurangen. Från vänster Christina Soldan, Andreas Löwenhöök, Carina Sundbom, Lorents Burman, Tony Rönnqvist, Joakim Wallström, Hans Brettschneider och Per Boström.

Under ledning av moderatorn Lars Westerlund möttes Skellefteås kommunpolitiker för en valdebatt om näringslivet: allt från Northvolt till Brinkenrestaurangen. Från vänster Christina Soldan, Andreas Löwenhöök, Carina Sundbom, Lorents Burman, Tony Rönnqvist, Joakim Wallström, Hans Brettschneider och Per Boström.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2022-09-01 19:30

Efter välkomstord från arrangören Mikael Stenberg, Företagarna Skellefteå, fick varje debattdeltagare inledningsvis en minut på sig att precisera hur deras parti och politik kan skapa bättre villkor för näringslivet i Skelleftebygden.

Och som sagt: klassikern Brinkenrestaurangen nämndes även denna kväll.

– Vårt parti står för frihet för individen och en fri företagsamhet, en chans att kunna förverkliga sina drömmar, minskat utanförskap och ökade skatteintäkter. Det är alltså genom företagens möjlighet att växa som jag skapas, förklarade Christina Soldan (L).

undefined
Christina Soldan (L), Andreas Löwenhöök (M) och Carina Sundbom (C) medverkade vid onsdagskvällens valdebatt om näringslivet i Skellefteå.

Andreas Löwenhöök (M) påpekade att bra företagsklimat är en förutsättning för att politikerna ska ha några medel att förvalta över och prioritera inom den kommunala verksamheten.

– Vi vill fokusera specifikt att nå topp tio i företagsrankningarna, en tydlig service via servicegarantier så man vet att kommunen håller vad man lovar, kartlägga och avveckla osund konkurrens, se till att vi har regler och avgifter som är smidiga för företagen samt stärka upphandlingarna.

undefined
Hans Brettscheider (MP) greppade mikrofonen och tog bland annat upp frågan om tystnadskulturen. Per Boström (KD) hade bland annat funderingar kring frukostmötena som ”mest samlar kommunanställda”.

Per Boström (KD):

– Det saknas förståelse och genuin välvilja gentemot små och medelstora företagare, bli mer serviceinriktad, bättre samarbetsklimat inför näringslivsfrågor och motverka osund konkurrens.

Carina Sundbom (C) påpekade att det behövs både små och växande företag som kan skapa nya jobb och även där de stora industrierna bidrar.

undefined
Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) menade att ”det måste fokuseras på att nå topp tio i företagsrankningarna”. Carina Sundbom (C) lyfte fram ”mindre drift i kommunal regi till förmån för fler företag”.

– Vi vill göra det lättare och mer lönsamt att starta och driva företag. Det bygger mer på möjligheter och mindre på krångel och ett företagsklimat som stärker näringslivet och uppmuntrar till nyföretagande. Specifikt i Skellefteå gäller mindre drift i kommunal regi till förmån för fler företag, förenkla tillståndansökan samt potentialen i de gröna näringarna.

Joakim Wallström (V):

– Vänsterpartiet vill göra Skellefteå till en fantastisk plats med otroligt bra utbud av både kultur och fritidsaktiviteter. Det är något som är till gagn för alla företagare och alla andra, speciellt nu när det är en tuff marknad med stor arbetskraftsbrist. Då är det ännu viktigare med en bra infrastruktur med bra fritid och kulturaktiviteter.  

undefined
Joakim Wallström (V) påpekade under valdebatten att han ”både är lokalpoltiiker och lokalpatriot”. Intill satt Tony Rönnqvist (SD) och Hans Brettschneider (MP).

  Lorents Burman (S):

– Vi jobbar för att öka tillväxten i Skellefteå. Det har vi gjort under ett antal år: skapat möjligheter för den största tillväxten i hela Sverige med jobb och tillväxt som aldrig någonsin tidigare. Det finns en antal faktorer som då spelar en viktig roll: infrastrukturen, järnvägen, utflyttning av E4, fibernätsdragningen, utbildningsplatser på Campus, investeringar för att möta upp med en kompetensutveckling för våra befintliga och nya företag.

Tony Rönnqvist (SD) lyfte fram några fokusområden, bland annat infrastrukturen och vägnätet, där Arjeplogaren Tony menade att Skellefteås vägnät liknade det som finns i en avfolkningsbygd.

undefined
Kommunalrådet Lorents Burman (S) påpekade att man måste gå hundra år tillbaka i tiden för att hitta en liknande industriutvecking i Skelleftebygden.

– Den andra delen är att ytterområden utanför stan ska kunna leva, framförallt där vi har jordbruk och skogsbruk. Sedan ska vi försöka utveckla samarbete mellan skolan och företagen för att speciellt unga ska stanna kvar och ge den kompetens som företagen behöver.

 Hans Brettschneider (MP):

– Ha ett större fokus på de små och medelstora företegen, och kommunen ska inte vara så centrerad till Skellefteå. Skolan och företagen ska samarbete – och det här med tystnadskulturen: vi måste skapa en bättre öppenhet i kommunen för en bra dialog.

undefined
Valdebatten om näringslivet i Skelleftebygden tog upp frågor allt från osund konkurrens till hur kompetensbristen ska lösas i Skellefteå.
Frågor som diskuterades

Efter den inledande genomgången av vad politikerna menar ska göras i stort för att skapa bättre villkor för näringslivet i Skelleftebygden, togs flera speciellt riktade frågor upp för diskussion.

Det handlade bland annat om företagar-kritik mot alltför mycket konkurrens från offentlig verksamhet, hur man kan gynna lokala företag vid upphandlingar, känslan av att nyetableringarna får all uppmärksamhet, lösa problemet med kompetensbristen i Skellefteå och hur Campus Skellefteå kan utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!