Klampa runt i samma gamla fotspår är ingen lösning

Med brist på vårdpersonal landet runt gäller det att hänge sig åt överbudspolitik: landets bästa löner, bästa ob-tillägg, bästa möjligheter till karriär och utbildning och så vidare.

Ledare 10 augusti 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sjukvårdspolitikerna har det inte lätt.

Mer eller mindre bakbundna av personalbrist är det inte mycket som de kan göra.

Förutom att formulera gedigna valmanifest och uttrycka en önskan om bättre vård och tider.

I måndags (8/8 2022) presenterade Liberalerna sitt valmanifest, i tisdags (9/8 2022) var det dags för Moderaternas. Tongångarna är samstämmiga. Till skillnad mot på riksplanet finns det inom Region Västerbotten en väl fungerande borgerlig opposition och allians.

Här i Västerbotten har Socialdemokraterna, i olika konstellationer, styrt och ställt i över 40 år. Resultatet imponerar inte. Vårdköerna är långa, personalbristen skriande, sängplatserna har blivit färre och färre. Stundtals har ekonomin svajat.

Med över 40 år vid makten kan de inte smita från huvudansvaret att det ser ut som det gör.

Vad kan då Alliansen erbjuda som inte Socialdemokraterna kan?

Främst lite nya tankegångar kring hur länets sjukvård kan/ska skötas.

Eller som moderaternas Andreas Löwenhöök konstaterade när han presenterade partiets valmanifest: I kontrast till en trött och idéfattig socialdemokrati kan vi erbjuda ny energi och nya tankegångar.

Liberalerna: Satsningar på depressionssjuksköterskor, fluorsköljning och äldremottagningar. Fler vårdplatser, platschefer på lasaretten i Skellefteå och i Lycksele och att säkra förlossningsenheterna på länets tre sjukhus. Bland mycket annat.

Moderaterna: Mer vård för pengarna, mindre byråkrati, en köfri vård och bättre villkor och förutsättningar för vårdens medarbetare. En fungerande tandvård i hela länet, ökad valfrihet och en nära och tillgänglig primärvård. Bland mycket annat.

Mycket av ovanstående borde överhuvudtaget inte ”platsa” på ett valmanifest. Det borde vara självklarheter. Men är det inte.

På kort sikt behöver personalförsörjningen lösas. Men med brist på vårdpersonal landet över gäller det att hela tiden hänge sig åt överbudspolitik: landets bästa löner, bästa ob-tillägg, bästa möjligheter till karriär och utbildning och så vidare.

Först när personalsituationen är löst kan man börja göra verklighet av drömmarna om en bättre vård.

Å andra sidan: Skellefteå är en av landets snabbast växande kommuner. Med en inflyttning av nya Northvoltmedarbetare borde det följa med en och annan sjukvårdsutbildade sambo. Det är långtifrån hela lösningen, men kanske en del därav.

En sak är i varje fall säker: Att fortsätta klampa runt i samma gamla fotspår är ingen lösning på sjukvårdens problem.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa