Det här är personerna på vallistorna dömda för

De har stulit från äldre, kört berusade, misshandlat och begått ekobrott. Norran har granskat personerna som nu kandiderar till fullmäktige i kommunerna i Norrans spridningsområde. ”Har man blivit dömd och tagit sitt straff förtjänar man en andra chans”, säger Carina Sundbom (C).

Totalt 18 personer som kandiderar till kommunfullmäktige i de kommuner Norran bevakar är dömda för ett eller flera brott. Norran har granskat personerna på partiernas vallistor.

Totalt 18 personer som kandiderar till kommunfullmäktige i de kommuner Norran bevakar är dömda för ett eller flera brott. Norran har granskat personerna på partiernas vallistor.

Foto: Infogram/TT

Västerbotten2022-08-03 06:00

Totalt 18 personer som kandiderar till kommunfullmäktige i de kommuner Norran bevakar är dömda för ett eller flera brott. Det visar en sammanställning från researchföretaget Acta Publica. Ytterligare tre personer har åtalats, men friats. I granskningen ingår vallistorna för Skellefteå, Malå, Norsjö, Arjeplog och Arvidsjaur. Flest brottsdömda kandidater finns i Skellefteå. I Malå finns två brottsdömda och i Norsjö finns tre. I Arvidsjaur finns en brottsdömd och i Ajeplog saknas brottsdömda helt på vallistorna.

Det totala antalet som kandidater på partiernas listor är 580 personer, vilket innebär att de brottsdömda procentuellt är få. I Skellefteå, med flest fall, rör det sig exempelvis om åtta personer. Mindre än tre procent av kommunens 289 kandidater.

Med brasklappen att det rör sig om få brottsdomar totalt, sticker några partier ut, exempelvis Socialdemokraterna och Liberalerna som inte har några brottsdömda på sina listor. Kommunalrådet Lorents Burman (S), åtalades visserligen 2015 för tjänstefel efter att ha skrivit på ett tillfälligt alkoholtillstånd i samband med en hotellförsäljning. Men han friades året därpå, vilket media rapporterat om.

Norran har valt att inte namnge de brottsdömda kandidaterna. Avvägandet har gjorts bland annat utifrån hur gammalt och av vilken art brottet är. Ingen av kandidaterna sitter heller i dag i fullmäktige, utom en person som dömts för en hastighetsöverträdelse för över tio år sedan. Vi har dock pratat med partiernas gruppledare i respektive kommun, där de har mandat i fullmäktige, för att höra hur de anser att brottet påverkar förtroendet för kandidaten.

I Skellefteå kommun, med åtta brottsdömda, utmärker sig två partier genom att ha fler än en brottsdömd på sina listor. Det ena partiet är KD. Dit kandiderar en man som dömts för misshandel 2011 efter ett bråk utanför en plats han då var verksam i. Påföljden blev dagsböter. Samma person är även dömd till en månads fängelse för grovt rattfylleri 2022. Den andra KD-kandidaten är en kvinna som 2021 dömts till dagsböter för hemfridsbrott efter att utan tillåtelse ha gått in i sin expartners bostad. En sms-konversation visar att kvinnan sagt till sin expartner att barnen ville visa henne sina rum. Expartnern ger henne inte tillåtelse till detta, utan säger att han ska kontakta polis om hon går in. Något kvinnan erkänt att hon gjorde, då hon såg barnens önskemål som överordnat expartnerns vilja.

undefined
Per Boström, gruppledare KD Skellefteå.

Per Boström är gruppledare för KD i Skellefteå.

Gör ni någon bakgrundsresearch på era kandidater?

– Ja, i vår nomineringsprocess ingår att personerna skriver på ett kandidatintyg att de inte begått några liknande brott eller annat som är av vikt för partiet att känna till. I dagsläget bygger det på ärlighet, vi begär inte ut utdrag ur brottsregister. Vi bör överväga att ett komplement till kandidatförsäkran ska utgöras av ett rent brottsregisterutdrag.

Kände du till domarna, och anser du att det kan påverka förtroendet för personen?

– Jag kände till den första. I det fallet var listan redan klar, när domen föll. Där tog vi ett beslut om att personen inte är aktuell för några politiska uppdrag i dagsläget. Det andra fallet kände jag inte till, och där kommer jag att sätta mig in i saken, säger Per Boström.

SD är det andra partiet i Skellefteå med två brottsdömda på vallistan. En av kandidaterna dömdes för falskt larm 2013, efter att ha orsakat en polisutryckning till en bostad där han hävdade att hans flickvän misshandlade sitt barn. Påföljden blev dagsböter. Mannen uppger i förhör att han var onykter när han talade med polisen, och inte riktigt minns vad han sa. Men flickvännen hade inte misshandlat barnet, erkände mannen senare. Falskt larm innebär att någon genom att lämna oriktiga uppgifter föranleder en ”onödig säkerhetsåtgärd”, exempelvis en polisutryckning.

Den andra SD-kandidaten är dömd i hovrätten för smuggling 2009, efter att ha tagit hem ett enligt rätten ”uppseendeväckande stort” parti alkoholdrycker, nästan 300 liter sprit och 36 liter vin från Tyskland till Sverige. Mannen hävdade själv att all alkohol skulle användas vid två större fester han planerade, samt att han föranmält införseln till tullverket. Mannen valde dock filen för den som inte har varor att förtulla. Påföljden blev fängelse i fyra månader.

undefined
Markku Abrahamsson, gruppledare SD i Skellefteå.

Markku Abrahamsson är gruppledare för SD i Skellefteå. Han berättar att partiets centrala medlemsutskott begär utdrag ur brottsregistret för nya kandidater. Även en kreditupplysning görs.

– Men det sker på en regional nivå, av integritetsskäl får vi lokalt bara veta om kandidaten godkänts eller ej. Jag kände inte till dessa domar.

Hur tror du att det påverkar förtroendet för kandidaterna?

– Naturligtvis beror allt på omständigheterna, vilket typ av brott det är och hur länge sedan det skedde. Men jag litar på valberedningens bedömning, och utgår från att det resonerats om saken. Ja, politik är en förtroendebransch, men den som begått ett brott och sonat det och nu vill bidra till samhället med politiskt engagemang måste kunna få en andra chans, säger Markku Abrahamsson.

På Centerpartiets vallista i Skellefteå står en kvinna som 2010 dömdes för grov stöld till villkorlig dom med samhällstjänst. Hon stal en plånbok under ett besök hos en äldre person. Kvinnan erkände senare, och lämnade också tillbaka plånbok och pengar. Hon lämnade ingen förklaring till varför hon begick stölden.

undefined
Carina Sundbom, gruppledare C Skellefteå.

Carina Sundbom är gruppledare för Centern i Skellefteå.

Gör ni någon bakgrundsresearch på era kandidater?

– Det är inte så att vi frågar om detta, vad jag vet. Men jag kan tycka att det ligger i det egna ansvaret att berätta.

Hon kände till domen.

– Men har man blivit dömd och tagit sitt straff förtjänar man en andra chans. Däremot kan det här ändå vara något vi tar hänsyn till när det gäller vilka uppdrag man kan vara aktuell för.

På Moderaternas vallista till Skellefteå står en man som 2018 dömdes för ringa misshandel. De inblandade gav delvis olika redogörelser av vad som inträffat. Rätten bedömde målsägandes uppgifter som trovärdiga. Påföljden blev 80 dagsböter.

Andreas Löwenhöök, gruppledare för Moderaterna i Skellefteå, känner till domen. Han berättar att valberedningen inte begär utdrag från brottsregistret, men att det förs ett resonemang med kandidaterna om liknande saker.

– I det här fallet följde vederbörande våra riktlinjer. Han tog en time-out under rättsprocessen och lämnade alla uppdrag när han blev dömd. Men efter detta har medlemmarna, via valmötet, gett personen förnyat förtroende.

– Den här personen tog konsekvenserna av sina handlingar. Vi lever trots allt i ett demokratiskt samhälle som bygger på att den som sonat sitt brott kan få en ny chans, säger Andreas Löwenhöök.

På Vänsterpartiets lista står en kandidat som 2013 dömdes till dagsböter för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Hon erkände att hon langade alkohol till en väninna som var yngre än 20 år.

undefined
Joakim Wallström, gruppledare V Skellefteå.

Vänsterpartiets gruppledare i Skellefteå, Joakim Wallström, vet inte vilken bakgrundsresearch som görs på kandidaterna.

– Det sköter valberedningen. Men jag förutsätter att man åtminstone frågar personerna om det finns några lik i garderoben, som partiet borde känna till. Jag personligen kände inte till den här domen.

Kan det påverka förtroendet för personen? 

– Självklart är det inte bra, men samtidigt – det har snart gått tio år, det handlar om ett bötesbrott, personen var då yngre och har förhoppningsvis lärt av erfarenheten. Naturligtvis kan det påverka förtroendet, även om svårare brott är ett större problem. Jag borde ändå fått vetskap om det kan jag tycka, säger Joakim Wallström.

I Norsjö finns en M-kandidat som är dömd i hovrätten 2017 för bokföringsbrott av normalgraden. Bakgrunden är brister i bokföringen, som gjort att bolagets finansiella ställning under två år inte kunnat bedömas. Påföljden blev böter och villkorlig dom. Till Norsjö kandiderar även två män, för KD och V, som båda dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Brotten har nio respektive tio år på nacken.

I Malå kandiderar tre brottsdömda, två kvinnor och en man. Mannen är dömd till villkorlig dom för vållande till annans död efter en frontalkrock för snart tio år sedan. Mannens bil sladdade över på fel sida vägen i halkan i en kurva. Rätten bedömde att han hållit en för hög hastighet under rådande vägförhållanden. 

En av kvinnorna som kandiderar för ML är dömd i tingsrätten till dagsböter för brott mot djurskyddslagen 2017, efter att ha misskött sina hundar. Av bevisningen framgick att det i kvinnans bostad låg skräp och hundbajs över i princip hela golvytan. Kvinnan hävdade att hon rastade hundarna tillräckligt. Något rätten inte höll med om. 

Börje Stenlund är gruppledare för Malålistan.  

Gör ni någon bakgrundsresearch på era kandidater?

– Nej, det kan jag inte säga. Detta hade jag ingen aning om. 

Kan det påverka förtroendet för personen? 

– Generellt sett kan det påverka, ja, eftersom förtroende är viktigt i politiken. Men jag behöver sätta mig in i det här, för att uttala mig mer. Det har ju med privata saker som sker i människors liv att göra, vi känner inte till omständigheterna, säger Börje Stenlund. 

undefined
Lennart Gustavsson, (V) kommunalråd i Malå.

Den andra kvinnan kandiderar för V och är dömd för ringa misshandel 2016, efter ett bråk med ett par nära anhöriga. Rätten fann inte några av de inblandades berättelser som helt trovärdiga, men fann ändå belägg för att kvinnan utdelat ett slag. Straffvärdet bedömdes som lågt, bland annat utifrån att slaget knappt orsakat någon smärta, men också då bråket bottnade i ett oupplöst familjedrama. En situation där rätten bedömde att kvinnan själv var ett offer. Påföljd uteblev därför. 

Lennart Gustavsson är gruppledare för Vänsterpartiet i Malå. 

Gör ni någon bakgrundsresearch på era kandidater?

– Nej, det gör vi inte så vitt jag vet. Jag utgår från att folk berättar om de har några lik i garderoben.

Kände du till händelsen och tror du att det påverkar förtroendet?

– Nej, och naturligtvis är det inte bra. Det kan säkert påverka förtroendet, men man måste också ta hänsyn till omständigheterna. Ett snedsteg kan inte ligga en person till last resten av livet, man borde inte automatiskt diskvalificeras för all framtid från politiken, säger Lennart Gustavsson. 

I artikeln uppgavs initialt att det saknades brottsdömda bland de politiska kandidaterna i Arvidsjaurs kommun. Men här finns också en dömd person. En kandidat för SD som 2016 dömdes till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott. 

Fakta – domarna

Skellefteå:

Kvinna som kandiderar för C. Dömd i tingsrätten för grov stöld 2010.

Man som kandiderar för KD. Dömd i tingsrätten för misshandel 2011 och för grovt rattfylleri 2022.

Man som kandiderar för SD. Dömd i tingsrätten för falskt larm 2013.

Man som kandiderar för MP. Dömd i tingsrätten för hastighetsöverträdelse 2011. (Då den misstänkte nekar till att ha kört för fort, hamnar saken i tingsrätt och blir därmed en dom.)

Kvinna som kandiderar till V. Dömd i tingsrätten för olovligt anskaffande av alkoholdrycker (langning) 2013.

Man som kandiderar för SD. Dömd i tingsrätten för smuggling 2009.

Man som kandiderar för M. Dömd i tingsrätten för ringa misshandel 2018.

Kvinna som kandiderar för KD. Dömd i tingsrätten för hemfridsbrott 2021.

Norsjö:

Man som kandiderar för M. Dömd i hovrätten för bokföringsbrott 2017.

Man som kandiderar för V. Dömd i tingsrätten för grovt rattfylleri 2013. 

Man som kandiderar för KD. Dömd i tingsrätten för grovt rattfylleri 2012. 

Malå:

Kvinna som kandiderar för V. Dömd i tingsrätten för ringa misshandel 2016.

Kvinna som kandiderar för ML. Dömd i tingsrätten för brott mot djurskyddslagen 2017.

En man som kandiderar till Malå fullmäktige är dömd i tingsrätten för vållande till annans död 2013 efter en trafikolycka. På grund av få kandidater skrivs inte partibeteckning ut.

Arvidsjaur:

En man som kandiderar för SD dömdes 2016 till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!