Val 2022
1) Varför tror du att Skellefteå upplevs otryggt?
2) Nämn den viktigaste åtgärden ni vill genomföra för att minska brottsligheten i Skellefteå?
3) Hur vill ni öka tryggheten för Skellefteås invånare?
Christina Soldan (L)
1) Att känna sig trygg i sitt bostadsområde och att inte behöva tveka om att ta snabbaste vägen hem. I vissa delar av vår kommun har gängkriminalitet och narkotikahandel fått fäste och det känns otryggt.
2) För att förebygga kriminalitet och missbruk och därmed forma ett tryggt och välmående samhälle är den viktigaste insatsen att se till att barn och unga når framgång i skolan, där förskolan, skolan och socialtjänsten har en viktig uppgift när det gäller att tidigt upptäcka unga i riskzonen och sätta in åtgärder. En ung person som anmäls för brott ska inom 48 timmar kallas till samtal med socialtjänst och uniformerad polis och för snabba insatser är det viktigt att socialtjänsten finns där hjälpbehoven kan uppstå – på familjecentraler, härbärgen, fritidsgårdar och polisstationer.
3) Trasig gatubelysning, klotter och skräpiga parker skapar otrygghet och när lokaler och tomter lämnas tomma skapar även det otrygghet – Skellefteå måste därför ta ett större ansvar för att de utnyttjas, försäljs eller bevakas.Segregation ska motarbetas i vår kommun och platssamverkan mellan kommunen, fastighetsägare och andra aktörer ska bidra till ökad trygghet i kommunen och bör användas mer samt sist men inte minst – vi behöver en åklagarmyndighet i Skellefteå.
Andreas Löwenhöök (M)
1) Under senare år har vi informerats om och sett flera medialt uppmärksammade grova brott i kommunen, såsom skjutningar på öppen gata, varav mycket kan kopplas till en ökad droghandel. Undersökningar visar också att otryggheten bland tjejerna i Skellefteå ökar och det kan kopplas till otrygghet på olika fysiska platser, i kollektivtrafiken och gäng med grabbar på stan.
2) Den viktigaste åtgärden är att förse rättsväsendet med de pengar och verktyg som krävs för att bekämpa både organiserad brottlighet, droghandel och den så kallade vardagsbrottsligheten. Det handlar bland annat om fler poliser på gator och torg, 10 000 fler polisanställda i Sverige till år 2024, hårdare straff, fler straff som leder till utvisning och åtgärder mot ungdomsbrottsligheten.
3) Det handlar dels om förebyggande insatser, såsom en bättre skola där fler elever klarar kunskapsmålen, ett offensivt drogförebyggande arbete och trygghetsperspektiv i stadsplaneringen. Det handlar också om kamerabevakning på brottsutsatta platser, fler kommunala ordningsvakter och vid behov ambulerande trygghetscenter där kommunen, polisen och räddningstjänsten samverkar för att upprätthålla trygghet, lag och ordning i vårt närsamhälle.
Per Boström (KD)
1) Skellefteå växer, och det i det här fallet medför det tyvärr även högre kriminalitet i en växande stad. Och en bieffekt är exempelvis att kriminella grupperingar som även har ett högt våldskapital utökas.
2) Detta är mycket en fråga som hänrör till rikspolitik mer polisresurser, utökade befogenheter för väktare, fler lagförda med mera. I kommunal aspekt handlar det mycket om bättre integration, minskad socialutsatthet och en stadsplaneraring som utförs ur ett trygghetsperspektiv.
3) Först och främst är det av största vikt via polis och rättsväsende att brottslingar och våldsverkare blir dömda för de brott de begår. Ur lokalt perspektiv tycker vi det är viktigt att ge mer resurser och utöka samarbetet med civilsamhället exempelvis genom mer och fler föreningar som rör sig ute på gator och torg nattetid.
Magnus Nilsson (S)
1) Trots låg brottslighet och ett väl fungerande samarbete mellan kommun, polis och andra myndigheter kan individer uppleva otrygghet. Ett viktigt verktyg är trygghetsvandringar där vi kan hitta otrygga platser och kunna sätta in åtgärder där de behövs mest.
2) Kommunens förebyggande insatser ska långsiktigt minska brottslighet och utanförskap, därför är den alltid ett fokus för oss. Vi har även ett stort förtroende för polisen att hantera brottslighet.
3) Vår utgångspunkt är att det viktigaste vi kan göra för att öka tryggheten är att skapa meningsfull fritid för alla i vår kommun. Skellefteå kommun och lokalpolisområde Skellefteå har också ingått ett samverkansavtal för åren 2021–2025 som innehåller konkreta åtgärder för att ytterligare förbättra tryggheten i Skellefteå.
Joakim Wallström (V)
1) I nationella undersökningar så uppleves Skellefteå mindre otryggt än jämförbara städer, alltså kan man vända på frågan. Med det sagt ska ingen behöva känna sig otrygg. Dock är den rådande trenden i Skellefteå, Sverige och Världen, att människor känner sig allt mindre trygga. Dessutom finns det starka politiska krafter som underblåser beskrivning av otrygghet.
Nämn den viktigaste åtgärden ni vill genomföra för att minska brottsligheten i Skellefteå?
2) Att minska utanförskapen, att få alla känna sig delaktiga.
3) Västerbotten är det län i Sverige som har minst brottslighet, dessutom minskande, men samtidigt skrivs det spaltmetrar om brottslighet. Självklart lyser det igenom även här. Med det sagt tar jag med mig vad unga flickor säger, de som upplever mest otrygghet: ”Pojkar måste få lära sig lite vett och etikett, hur man ska uppföra sig, hur man ska bete sig”.
Linnea Öhman (MP)
1) Det ökade fokuset på brottslighet i media och politisk debatt har nog bidragit till en känsla av otrygghet, och i kombination med att Skellefteå växer snabbt finns det en oro för vad det ska leda till. Även om Skellefteå är relativt förskonat från tung kriminalitet är det viktigt att Skellefteå fortsätter vara en trygg plats för alla invånare, och en ökad känsla av otrygghet behöver tas på allvar.
2) Miljöparitet föreslår mer resurser för områdespoliser och även skärpta straff inom vissa områden, som exempelvis våld i nära relationer, så att förövare automatiskt häktas. På kommunal nivå vill vi satsa på vuxna i miljöer där unga vistas och bättre möjligheter för lärare att hjälpa fler unga att klara skolan, vilket är den största skyddsfaktorn för att inte hamna snett i livet.
3) Vi vill satsa på fler fältare som kan finnas i miljöer där unga vistas. Samhället behöver planeras så att offentliga miljöer uppfattas som trygga och att det finns medmänniskor som rör sig där under de flesta tider på dygnet.
Markku Abrahamsson (SD)
1) Jag tror majoriteten pratar för lite om trygghetsfrågor, vilket flyttat debatten från kommunfullmäktige till köksborden. Vi har utöver det haft flera händelser, kriminella som skjuter med automatvapen även här uppe, som självklart utmanar den historiska bilden av en trygg kommun.
2) Först och främst måste vi få fler poliser till Västerbotten, antalet polisanställda har ökat de senaste åren men det är inte i huvudsak poliser som anställts. Vi måste också arbeta mer förebyggande med de kommunala resurser som finns tillhanda.
3) Kommunen måste verka för att den otrygghet som går att påverka, t ex otrygghet i det offentliga rummet, blir bättre. Flickor och unga kvinnor känner idag störst otrygghet och det är ett väldigt dåligt betyg för kommunen, men det är något som också skulle kunna förbättras med tryggare utemiljöer och synliga ordningsvakter på allmän plats vid de tidpunkter som otryggheten är störst.
Carina Sundbom (C)
1) Dels händer det mycket nu i Skellefteå, med många nya människor som inte bor här permanent och känner ansvar för samhället. Dels rapporteras det dagligen om våld och brott som sker, både i Skellefteå och i andra delar av landet.
2) Centerpartiet vill ha fler poliser i yttre tjänst, som kan arbeta med förtroendeskapande insatser. Vi vill även göra det enklare att sätta upp övervakningskameror i brottsutsatta områden.
3) Centerpartiet vill främja aktiviteter som samlar människor för att ge liv åt en plats. Utöver polisen spelar föreningslivet, kulturen och civilsamhället en viktig roll. Ökad belysning vid busshållplatserna och vid gång- och cykelbanor är också trygghetsskapande.