Valintervjun: Christina Soldan om skolan – "Skämmigt"

Skolan är viktigast för Liberalerna i Skellefteå. Men så många förslag om den har de inte lagt själva. Själv brinner gruppledare Christina Soldan för jämställdhet: ”Det är svårt att få samma möjligheter som inflyttad här, även om man kommer från Skåne”.

Christina Soldan är gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.

Christina Soldan är gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2022-08-22 06:00

Christina Soldan möter upp vid entrén till Anderstorpskolan. Det här är hennes arbetsplats till vardags som gymnasielärare i matematik. Men det är också den plats hon valt ut som hon anser symboliserar något som blir viktigast i Skellefteå närmaste fyra åren – utbildning.

– Det är kärnan i vår politik. Att varje människa har möjlighet att utvecklas från förskolan och uppåt. Det är superviktigt.

Varför då?

– För att få bra människor i samhället, för samhällsutvecklingen och demokratin.

Hon är orolig över utvecklingen i skolan i Skellefteå.

– Skellefteå har rasat i resultaten. Det är rent skämmigt.

Hennes lösning är framför allt att förbättra arbetsmiljön för lärarna och att arbetet sker tillitsbaserat.

– Man kan göra mycket med det utan att det blir dyrt och så bör man renodla lärarnas arbetsuppgifter. När konkurrensen om arbetskraften ökar måste skolan bli en attraktiv arbetsgivare och locka ungdomar att utbilda sig till lärare.

Hon tror att om vi satsar mer på en koppling mellan näringsliv och utbildningar i närområdet, så att de möter efterfrågan på kompetens, så kommer fler unga att stanna i Skellefteå.

– De som studerar akademiska program måste ofta vidare och studera på andra platser. Bara en liten del kommer tillbaka. Däremot kommer de tillbaka när de gått i pension.

Hon vill även att människor som flyttar hit från andra länder och delar i landet ska få lättare att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Jag vill byta det här långa byråkratiska tänket och att man snabbare tar tillvara människors kunskaper. Annars kan de börja känna sig misslyckade.

Liberalerna har lagt 25 motioner och 19 interpellationer sedan förra valet. Fokus ligger på vård och omsorg samt fritid i motionerna. I interpellationerna handlar det om utbildning.

Skulle du säga att detta är fokus i er politik?

– Ja, det och även jämställdhet och jämlikhet.

Vilken är den viktigaste omsorgsfrågan nästa fyra åren och vad vill ni förändra?

– Personalens mående och arbetsmiljö. Vi ser att personal säger upp sig och utbildar sig till annat, går tidigt i pension och arbetar deltid. Vi måste lyssna på professionen.  Vi kan påverka mycket om politiken och förvaltningen jobbar ihop. Med tanke på de stora förändringarna är det också hög tid att vi kan jobba över blockgränserna med detta. Hittills har vi stått mycket med skägget i brevlådan.

Om skolan är så viktig, varför är era motioner om skolan så få?

– Pandemin har tagit mycket energi, dessutom vi har halverat styrkorna i nämnder och styrelser. Det har missgynnat de små partierna.

Vilken motion skulle du vilja få igenom nästa fyra åren?

– Att vi ska minska lönegapet i kommunen. Vi är sämst i landet i dag. Det är en jämställdhetsfråga.

Hon tror att en viktig anledning är att kvinnor inte jobbar heltid i samma utsträckning som män i kommunen. Och att kommunen varit snål mot personalen.

Vad går du själv igång på som politiker?

– Jämställdhet och jämlikhet, att bekämpa tystnadskultur. 

Hon har själv invandrarbakgrund och har upplevt att hon behövt jobba hårdare än andra men ändå hamnat lägre i lön.

– Jag har konkurrerat med andra med sämre kvalifikationer. Jag har upplevt att jag blivit klappad på huvudet. Så ska det inte vara.

Partiernas motioner och interpellationer har litet fokus på unga vuxna och ungdomar. Vad är den viktigaste frågan ni vill driva för unga i Skellefteå nästa fyra åren?

– Alla vill inte bli akademiker så vi vill satsa på fler praktiska utbildningar tillsammans med arbetsgivare. Vi vill även utveckla kultur- och fritidsmöjligheter. Och vi behöver ha mer kontakt mellan politiker och unga både i föreningsliv och civilsamhälle.

Vilket annat parti kan ni tänka er att samarbeta med nästa fyra åren?

– Moderaterna.

Ni har haft inre stridigheter i partiet. Vad gjorde ni för fel och vad har ni lärt er?

– Det har inte varit stridigheter som det framställts i tidningen. Det var en konstig situation som var jobbig för alla. Vi borde ha bett riks om hjälp direkt och haft en plan från början. Två av de som lämnade hade varit i partiet en kortare tid. Nu i efterhand tänker jag att vi borde jobba bättre med att ta hand om nya medlemmar och utbilda mer om hur det fungerar i politiken, föreningen och i moraliska och etiska frågor. 

Fakta

Tisdag 13.00 kan du chatta med Christina Soldan på norran.se

Liberalerna

Platser i kommunfullmäktige: 4

Procent av rösterna i Skellefteå 2018: 6,58 procent

Kuriosa: Flest röstade på L i valkretsen Brännan–Mobacken, 12,68 procent 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!