Viktigaste valfrågan är den krisande sjukvården

Pandemin satte blåslampa på bristerna inom vården. Men redan vid valet 2018 tyckte ni läsare att sjukvården var den viktigaste frågan. Norran summerar vad som hänt under den senaste tiden då en vårdkris briserat och frågar alla partier vad de vill göra åt den.

Här är ett axplock av artiklar som Norran publicerat under senaste tiden.

Här är ett axplock av artiklar som Norran publicerat under senaste tiden.

Foto: Norran faksimil

Skellefteå2022-07-22 06:00

Norran gjorde i vår en opinionsundersökning för att ta reda på vad läsarna tycker är de tre viktigaste valfrågorna. Mest röster, 67 procent, fick sjukvården – nästan dubbelt så många som ansåg att den var viktigast vid förra valet.

När Norran då pratade med den dåvarande biträdande hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson förutspådde han flera saker.

"Hur vi än vrider och vänder på det kommer det inte att finnas tillräckligt med arbetskraft inom sjukvården", sa han.

De som står utanför arbetsför ålder skulle vara fler än de som arbetar redan om tre år. Det innebar mindre skatteintäkter i förhållande till befolkningen, en större andel av befolkningen som kan behöva vård och färre som arbetar. Var femte ungdom måste välja vård och omsorg framöver för att täcka behovet inom vård och omsorg. 

Analyser visade att regionen låg illa till när det gällde kompetensförsörjningen. Lösningen på sikt skulle vara att ändra arbetssätt, vårda fler hemma och att använda AI.

Nu fyra år senare ser vi att bristen på personal slagit till med stor kraft inom sjukvården. Det ansträngda läget under pandemin gjorde det inte lättare att locka folk att jobba eller stanna i vården. Men personalbristen är alltså inte någon överraskning.

Hur har politikerna lyckats parera detta? Såhär kan läget i sjukvården sammanfattas i Norrans rapportering:

Primärvården i Skellefteå har under lång tid haft brist på distriktsläkare. Istället har hälsocentralerna tagit in hyrläkare och kostnaderna har dragit iväg. I maj berättade Norran att det bara fanns 13 distriktsläkare här. Det borde finnas närmare 70 stycken enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

Distriktsläkaren Jessica Åhlin fick nog av den tunga arbetsbelastningen och sade upp sig från jobbet på Ursvikens hälsocentral. "Det är nästan nödläge inom primärvården i Skellefteå", sa hon i november 2021.

Omorganisation mitt i pandemin, besparingar, inhopp av olika chefer, direktiv om att bilda kluster och personal som sa upp sig hade försatt hela arbetsplatsen i upplösningstillstånd. Västerbottens läns läkareförening bekräftade det akuta läget i Skellefteå och meddelade att det nu även var svårt att få tag på hyrläkare. I maj anmälde vårdpersonal till slut bristen på läkare vid Västerbottens hälsocentraler till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I Skellefteå har även bristfälliga lokaler på lasarettet blivit ett allt svårare arbetsmiljöproblem. Problemen har pågått länge. På kvinnokliniken har det varit vårdkaos med patienter i korridorer, brist på lokaler samt bajsvatten på golvet. BB-personal jobbar i sjuka hus och många upplever symtom, berättade vi i november 2021.

Norran har även berättat att det kan ta upp till åtta år att färdigställa den nya planerade sjukhusbyggnaden på lasarettet. Under tiden har personal behövt flytta runt på och bort från sjukhuset. Samtidigt pågår investeringar i husen och mer ska investeras närmaste åren.

Vårdplatsbristen på lasarettet har varit en följetong. Kvinnokliniken larmade i september om att de stod utan egna vårdplatser sedan före förra sommaren. Vårdförbundet beskrev att sommaren varit katastrofal med brist på vårdplatser och personal och problemen fortsatte på hösten. Sjuksköterskorna såg en nedåtgående ond spiral som gör det svårt att rekrytera och behålla personal.

Norran berättade i november 2021 att det finns tio gånger fler vårdplatser för äldre vid NUS än i Skellefteå. En ung läkare sa att han gett upp att försöka bedriva god geriatrisk vård vid lasarettet. 

Efter kritiken blev det stormöte på lasarettet där regionledningen mötte 120 anställda och svarade på frågor. Norran bad även regionpolitiker att svara på enkätfrågor om vårdkrisen. 

I mars gick över hundra läkare ut i ett upprop för Skellefteå lasarett. ”Skellefteå som stad expanderar och sjukvården hinner inte med", skrev de.

Månaden efter anmälde Vårdförbundet medicin-geriatriken på lasarettet till Arbetsmiljöverket. ”Situationen är allvarlig”, sa Caroline Lundqvist, huvudskyddsombud. Orsaken var överarbetad personal, patientsäkerhetsrisker och växande vårdplatsbrist.

Även folktandvården är i kris då det råder akut brist på tandläkare. Det skulle behövas tolv till tandläkare i området. I juni i år meddelades att de pausar möjligheten till frisktandvårdsavtal.

V fick igenom detta

Ett axplock:

Uppfyllt fyra av fem mål om jämställdhet. De har haft uppdrag att ansvara för jämställdhet och jämlikhet som regionråd.

Återtag av ambulansen i egen regi vid tre ambulansstationer och har planer på att återta de återstående.

Medverkat till beslut om investeringar i Skellefteå lasarett.

Har drivit fråga om ny hälsocentral i Umeå som nu finns i plan.

Drivit på om mer resurser till primärvården och akutplatser i varje glesbygdskommun, samt låga avgifter inom vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!