Det som var rätt blev fel men kan göras rätt igen

Hög inflation, stigande räntor, skenande elpriser och levnadsomkostnader som skjuter i höjden. Skuldtyngda hushåll kan behöva lättnader inför det som kan bli en ekonomisk vargavinter.

Oavsett vilken regering som regerar efter valet kommer den att behöva agera för att hjälpa svenska hushåll. Slopade amorteringskrav är en tänkbar åtgärd.

Oavsett vilken regering som regerar efter valet kommer den att behöva agera för att hjälpa svenska hushåll. Slopade amorteringskrav är en tänkbar åtgärd.

Foto: Chris Anderson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-09-08 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hög inflation, stigande räntor, skenande elpriser och levnadsomkostnader som skjuter i höjden.

Det kommer att bli en vargavinter för många svenska hushåll.

Kommer du ihåg Ann Wibble, folkpartistisk finansminister 1991–1993? Det var hon som tyckte att det vore önskvärt att alla svenskar hade en årslön på banken. En orealistisk målsättning för flertalet. Samtidigt startade uttalandet en viktig debatt om ekonomisk trygghet.

Tiderna har förändrats men behovet av ”pengar på banken” kvarstår.

För någon vecka sedan gick till exempel Varberg Energi ut med rådet att deras kunder skulle lägga undan 50 000 kronor för att klara av vinterns elräkningar. Energibolagets syfte var säkerligen gott. Men hur många unga, hur många barnfamiljer, ensamstående och pensionärer klarar av att på kort tid kunna stoppa undan 50 000.

Och om det var svårt i går, så är det än svårare i dag när allt har blivit dyrare.

Statistik från SCB berättar om den verklighet som många svenskar lever i. En av fem klarar till exempel inte av en oförutsedd utgift på 12 000 kronor (2020).

Räntan och amorteringarna på bostadslån är en tung utgiftspost för många. Förr om åren kunde man pausa amorteringarna när tiderna var tuffa. Den möjligheten försvann 2016. I dag måste hushåll med bostadslån amortera om lånet är på mer än halva bostadens värde.

Under pandemin gjorde den socialdemokratiskt ledda regeringen det enda rätta: man pausade amorteringskraven.

Men förra hösten blev rätt fel när Finansinspektionen, med regeringens goda minne och godkännande, återinförde amorteringskravet. Detta trots att banker, nationalekonomer och de borgerliga partierna ringde i varningsklockan.

Men det som var rätt, och blev fel, kan bli rätt igen. Häromdagen berättade finansmarknadsminister Max Elger (S) att regeringen gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av bolånetaket och amorteringskravet i beska tider som dessa.

Det är bra.

Snabbt ska det också gå. Redan i mitten av oktober ska utredningen vara klar. Förhoppningsvis dröjer det sedan inte länge innan amorteringskravet lyfts bort. I varje fall så länge Sverige plågas av effekterna av Ryssland invasion av Ukraina.

Amorteringskrav eller inte. Oavsett vilka partier som regerar efter valet kommer de att behöva agera för att hjälpa svenska hushåll, inte minst de med små marginaler.

Att slopa amorteringskravet hade varit en både tänkbar och effektiv åtgärd.