På måndag ska de båda lärarfacken i Skellefteå anordna en skoldebatt på Nordanåteatern. I stället för en traditionell paneldebatt med alla partier har facken bara bjudit in fyra representanter – två från majoriteten och två från oppositionen. De som kommer att medverka är Evelina Fahlesson (S), Fredrik Stenberg (S), Andreas Löwenhöök (M) och Katarina Larsson (C).
Med andra ord är bara tre av de åtta partier som sitter i Skellefteås kommunfullmäktige representerade. Liberalernas gruppledare Christina Soldan visste inte ens om att debatten skulle äga rum förrän hon, i egenskap av fackmedlem, fick ett informationsmejl på tisdagen.
– Jag blev helt paff, det var en jättedålig överraskning. Jag finner faktiskt inga ord. I valtider är det särskilt viktigt att alla partier får komma till tals. Dessutom är två av fyra deltagare, alltså 50 procent, socialdemokrater. Det är inte alls representativt för det politiska landskapet i Skellefteå, säger Christina Soldan.
När Norran pratade med Soldan på tisdagseftermiddagen hade hon just hört av sig till de båda facken för att få en ”välmotiverad förklaring”.
– Om jag fick bestämma skulle alla partier få plats att berätta om sin politik. Även om vi är flera partier i opposition så skiljer det sig mellan olika ideologier. Alla måste få samma chans, sedan är det upp till väljarna och hela lärarkåren att bestämma vem man ska rösta på.
Mikael Johansson, ordförande för Lärarförbundet i Skellefteå, säger att tanken med att bara bjuda in fyra politiker är att det ska bli lättare att ha ett mer fördjupat samtal med möjlighet att ställa följdfrågor ”utan att det drar ut på tiden”.
– Vi har bjudit in två representanter för majoriteten och två för oppositionen. Det kändes naturligt att bjuda in Evelina Fahlesson och Fredrik Stenberg från Socialdemokraterna eftersom de är ordföranden i personalnämnden respektive för- och grundskolenämnden. Sedan hörde vi av oss till Andreas Löwenhöök i egenskap av oppositionsråd för att be honom att ta fram två representanter.
Christina Soldan tycker att ni har agerat odemokratiskt. Hade ni inte kunnat bjuda in alla partier?
– Vi hade en paneldebatt med alla partier 2019, men den här gången kände vi att vi ville ha ett mer fördjupat samtal. Vi har antagit att man har haft en diskussion inom oppositionen och fattat gemensamt beslut.
Är det inte viktigt att ge alla partier plats, särskilt under ett valår?
– Vi har velat skapa en debatt mellan den politiska majoriteten och oppositionen och vi har tänkt att oppositionen har agerat enat i den här frågan. Men de kanske jobbar annorlunda än vad vi har tänkt oss.
Andreas Löwenhöök säger till Norran att lärarfacken efterfrågade två representanter som kunde matchas mot Evelina Fahlesson och Fredrik Stenberg.
– Jag tackade ja eftersom jag är vice ordförande i personalnämnden. Lenita Hellman (M) är gruppledare för oppositionen i för- och grundskolenämnden, men hon kunde inte delta. Så då gick frågan vidare i ”hackordning” till det näst största oppositionspartiet, vilket innebär centern och Katarina Larsson, säger han och tillägger:
– Jag fick aldrig uppfattningen att jag skulle ringa runt och sondera läget hos alla oppositionspartier.
Mikael Johansson säger att facken kan komma att genomföra förändringar utifrån kritiken som har uppkommit.
– Efter kontakt med Andreas Löwenhöök har jag förstått att vi uppfattat vår inbjudan som skickades i maj på olika sätt. Vi har en intern diskussion i lärarfacken om detta och får se om Liberalernas synpunkter kommer att påverka hur vi gör med måndagens debatt. Men ingenting är bestämt ännu.