Journalister som granskar makten gör skillnad

Ingen gillar att bli granskad av journalister. Men i en värld där personer med makt tillskansar sig oberättigade förmåner blir den granskande, oberoende journalistiken viktigare än någonsin.

Ledare 23 augusti 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Fem av riksdagens åtta partier är beredda att runda lagen om partibidrag.

Det visar på en skrämmande nonchalans inför de lagar och förordningar som man själv varit med och beslutat om.

För fyra år sedan skärptes lagen om partibidrag. Tanken var att det skulle förhindra korruption. Den som ger mer än 24 150 kronor (ett halvt basbelopp) är skyldig att stå för gåvan med sitt namn.

En lagskärpning som samtliga riksdagspartier stöttar. I varje fall officiellt.

Men med hjälp av dolda inspelningar har TV4-programmet Kalla fakta (18/8 2022) lyckats avslöja hur Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna försökte komma på olika metoder för att möjliggöra stora anonyma donationer.

Bara Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sa att det inte går.

Men låt oss för en stund släppa de politiska skandalerna.

För att i stället hylla media, den granskande journalistiken.

För 20 år sedan skrev journalisterna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson ett stycke tv-historia.

Med hjälp av dold kamera lyckades de få företrädare för främst Moderaterna, men även för Socialdemokraterna, att dagarna innan valet 2002 ge uttryck för åsikter som reportaget tolkade som rasistiska.

Självfallet är det illa med politiker och politiska partier som fifflar och försöker mygla. Ingen specifik händelse nämnd, inte glömd.

Men någonstans går det en gräns för vad väljarna accepterar. När politiker och partiernas tjänstemän förlorar den moraliska och etiska kompassen, som i fallet med de anonyma partibidragen, urholkas tron på demokratin och på de demokratiska institutionerna.

Ingen gillar att bli granskad av journalister. Ingen gillar att bli påkommen med handen i syltburken. Men i en värld, i en tid där personer med makt tillskansar sig oberättigade förmåner blir den granskande, oberoende journalistiken viktigare än någonsin.

Det är mycket vi aldrig lär få veta i ”donationsaffären”: Vem visste vad och när? Om rundningen av lagen om partibidrag var sanktionerad, och i så fall hur högt upp i partihierarkin?

Enligt TV4-programmet har Sverigedemokraterna en färdig modell för hur stora, anonyma bidrag ska hanteras.

En sak vet vi dock. Vi har den oberoende, granskande journalistiken att tacka för att så många ”affärer” avslöjats. Skamfläckar inom affärsvärlden, inom politiken.

Uppenbarligen (och tyvärr) finns det både partier och enskilda politiker som är beredda tumma på moralen och etiken.

Det är riktigt illa.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa