Miljöpartiet är tveksamma till friskolor

När diskussionen om friskolor började (90-talet) var Miljöpartiet positiva till tanken. Vi tänkte oss en rad olika skolor med alternativa pedagogiker som var vetenskapligt beskrivna och internationellt prövade och diskuterade.

Debatt 29 juli 2022 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inledningsvis har Miljöpartiet röstat ja för friskolor. 

Men, inget av det vi tänkte och trodde blev verklighet. Nej, verkligheten blev med tiden några stora bolag med fokus på vinst. Och denna vinst har hela tiden utgjorts av allas våra skattepengar.

Detta system är Miljöpartiet kraftfullt emot. Skolpengen ska gagna våra elever och inte, som nu, stoppas i privata fickor.

För att försäkra sig om elever har åtskilliga av dessa skolor även gett väldigt höga betyg. Betydligt högre än vad de borde vara. 

Föräldrar är nöjda, elever är nöjda - tills de börjar på universiteten, där de många gånger misslyckas till följd av bristande förkunskaper. Dessa tar upp en plats som de inte är kompetenta för i och med glädjebetyg som finns på grund av vinstintresse i deras privata skolor.

Och den elev som har kämpat sig genom grundskolan och gymnasiet kommer inte in på sin sökta linje. En med glädjebetyg tog platsen. En som kanske hoppar av studierna efter någon termin för att det blev för svårt.

Enskilda tragedier, men också en tragedi för hela samhället. Det blir i slutändan färre läkare, lärare, ingenjörer, forskare och samhället, du och jag, har förlorat en massa pengar. Pengar som borde ha gått till att göra en spännande, rolig, stimulerande, kunskapsförmedlande skola till alla våra barn.

Eva Adler, pensionerad lärare och kandidat till kommunvalet i Storuman (MP)

Mårten Johansson, kandidat till kommunvalet i Lycksele (MP)

Thomas Sandberg, kandidat till kommunvalet i Nordmaling (MP)


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa