Alliansen hoppas på Boströms dopp i fontänen

Skellefteå befinner sig i en brytningstid. Kommunen förändras i rasande fart. Gamla idéer och sanningar gäller inte längre. Det har den borgerliga alliansen insett för länge sedan.

Alliansen i Skellefteå – Per Boström (KD), Christina Soldan (L), Carina Sundbom (C) och Andreas Löwenhöök (M) – har presenterat sitt valmanifest ”Nya krafter för ett växande Skellefteå”.

Alliansen i Skellefteå – Per Boström (KD), Christina Soldan (L), Carina Sundbom (C) och Andreas Löwenhöök (M) – har presenterat sitt valmanifest ”Nya krafter för ett växande Skellefteå”.

Foto: Ulrika Nohlgren/Norran

Ledare2022-08-24 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraternas gruppledare Per Boström lovade att bada i fontänen i Stadsparken om det blir maktskifte i Skellefteå.

Det är rimligt att tro att han slipper bada. I varje fall den här gången.

Det är också rimligt att tro att Socialdemokraterna backar, men att de tillsammans med Vänsterpartiet behåller makten, att Moderaterna går framåt, precis som Sverigedemokraterna. Andra tydliga plus- och minusvarianter är det ont om i kommunvalet.

På tisdagen (23/8 2022) presenterade Alliansen i Skellefteå sitt valmanifest ”Nya krafter för ett växande Skellefteå”. Precis som på riksplanet är det Moderaterna som agerar både draglok och sammanhållande länk.

Alliansen går till val på åtta prioriterade områden: Mindre elev- och barngrupper i skolan och förskolan, trygghet i hela kommunen, bättre förutsättningar för ett blandat bostadsbyggande, att Skellefteå ska vara en äldrevänlig kommun, bättre service för bättre företagsklimat, framkomliga vägar i hela kommunen, arenor för ett brett kultur- och friluftsliv och att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Moderatledaren Andreas Löwenhöök och kompani vill gärna – bortom ideologierna – se valet som en kamp mellan en förvaltande socialdemokrati och en allians med fokus på tillväxt och utveckling.

Till skillnad från på riksplanet så finns det i Skellefteå ett sammansvetsat och väl fungerande borgerligt alternativ. Prioriteringarna skiljer sig åt, men grundsynen på vad som behöver göras är i mångt och mycket densamma. Vad som behövs för att Skellefteå ska bli tillräckligt attraktivt för att nå de högt uppsatta befolkningsmålen.

Men trots stor politisk samsyn finns det områden där meningarna går isär. Ett sådant är förhållandet till Sverigedemokraterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna kan tänka sig att diskutera sakpolitiska frågor med SD. Det vill inte Centerpartiet och Liberalerna göra. Det hade varit tacknämligt om Liberalerna på riksplanet uttryckt samma tydlighet gentemot SD som L gjort lokalt.

Däremot finns det inga betänkligheter kring Miljöpartiet. I samband med valet 2018 fördes diskussioner med MP om att de skulle ingå i den borgerliga sfären. Då tackade Miljöpartiet nej.

Men om man ska försöka sig på en tolkning av vad Andreas Löwenhöök sa på presskonferensen så pågår det fortlöpande någon form av samtal med MP.

Skellefteå befinner sig i en brytningstid. Kommunen förändras. Gamla idéer och sanningar gäller inte längre. Det har den borgerliga alliansen insett för länge sedan. Benägenheten till nödvändig förändring är betydligt mindre hos Socialdemokraterna.