Carina Sundbom vill träffas vid Centrumhörnan i Drängsmark. Hon kommer ursprungligen från Lillkågeliden och brinner för landsbygden.
– Jag tror att ytterområdena kommer att få stor betydelse framöver. Drängsmark är ett bra exempel på hur man kan arbeta tillsammans på landsbygden. Här finns mack, skola och förskola. Jag tror det finns flera liknande byar, säger hon.
Som bekant byggs det mycket i centrala Skellefteå.
– Många drömmer om större utrymme och vill bo närmare naturen. Vi behöver därför en bred palett med platser att bo på för att locka fler invånare till Skellefteå.
Centerpartiet har lagt 29 motioner och 37 interpellationer (flest av partierna). Fokus har legat på infrastruktur (cykelvägar, cyklister, tåg och vägunderhåll), vård och omsorg och bostäder/planer. I interpellationerna handlar det mest om skola, skolskjuts och förskola.
Skulle du säga att dessa områden är fokus för er politik?
– Ja, men jag vill även få in miljöfrågan, både klimatutmaningen men även om att skapa bättre livsmiljöer överhuvudtaget.
Varför så många interpellationer?
– De skriver vi för att skapa mer debatt. Om det gäller aktuella frågor så går det ofta fortare att få till en debatt. Motioner behöver utredas och det tar längre tid.
Men varför läggs så många interpellationer om skolområdet? Varför inte motioner med konkreta idéer?
– Mycket i skolan är lagstyrt och ekonomin styr också. När det gäller exempelvis äldreomsorg och äldrefrågor så har frågorna breddats, från att handla om äldreomsorg till att även innefatta seniorer då de äldre blir en större grupp.
Vilken är den viktigaste infrastrukturfrågan nästa fyra åren? Vad vill ni förändra och hur?
– Det är att få en ny E 4-dragning, östra och västra länken för att avlasta centrum. Det ska bli lättare att cykla genom och till staden.
Men många av vägarna tillhör Trafikverket. Hur kan ni som kommunala politiker påverka satsningarna?
– Vi lyfter vägarna i den regionala transportplanen och trycker på för att man ska prioritera dem när vi inte själva kan ta beslut om satsningarna.
Om du fick välja en motion du vill går igenom nästa fyra åren – vilken är det?
– Det handlar om "den gröna planen", att kommunen ser till att ha ordentlig koll på alla grönytor. Allt går så fort nu. Det byggs mycket och det gäller att ha en plan för vad som ska bli kvar för att inte bygga bort allt.
Vad går du igång på som politiker?
– När kommunen vill bestämma allt och göra allt i egen regi. Fler måste ges möjlighet att starta eget, exempelvis i hemtjänsten och fotvården.
Partiernas motioner och interpellationer har litet fokus på unga vuxna och ungdomar. Vilken är den viktigaste frågan ni vill driva för unga i Skellefteå nästa fyra åren?
– Det är viktigt att satsa mer på kulturen, exempelvis kulturskolan och utveckla den.
Vilket annat parti kan ni tänka er att samarbeta med nästa fyra åren?
– Moderaterna. Vi har lika syn på företagande och byggande.
C står upp för stark äganderätt i skog och mark, för kunna exploatera stränder mer. Samtidigt hotas 2 000 arter av utrotning.
Kan man lämna skyddet av vår livsmiljö till marknaden? Och hur har det fungerat hittills?
– Jag är övertygad om att markägare är intresserade av att sköta om mångfalden. Och om man tar mark till naturskydd så ska det vara en skälig ersättning. När det gäller strandskyddet tror vi att det skulle kunna gynna väldigt många orter och byar om det fanns mer generösa strandskyddsregler.
Samtidigt förstör ökad exploatering livsmiljöer – hur ser du på det?
– Jag kan inte hålla med om att man förstör en livsmiljö om man har ett aktivt skogsbruk, eller om man bygger några bostäder vid en sjö eller älv. Det beror på hur man gör det om man förstör det eller inte och hur stor exploateringen är. Fyrtio fritidshus runt en sjö kan förstöra ganska mycket, men en eller två villor förstör kanske inte alls lika mycket. Där måste man se på varje plats vad som är rimligt.
Hon tillägger:
– Alla mindre skogsägare vill sköta om sin skog. Jag vet inte hur de stora skogsbolagen gör. Sedan finns det alltid de som inte sköter sig, men över lag så ... De stora bolagen behövs för att få ut virket. Det går inte att sluta ta skogen heller då det också ingår i omställningen, för att bygga med trä och för energiförsörjningen.
Fakta
I morgon 13.00 kan du chatta med Carina Sundbom på norran.se.