Här är partiernas starkaste fästen i Skellefteå kommun

I Boliden är Sverigedemokraterna dubbelt så starka som de är i kommunen totalt. Moderaterna har flest väljare på västra Morö Backe, och Socialdemokraterna i Skelleftehamn. Norran har kartlagt i vilka bostadsområden partierna har sina starkaste fästen i valet till kommunfullmäktige.

Här är de bostadsområdena där partierna i kommunfullmäktige har flest röster i Skellefteå.

Här är de bostadsområdena där partierna i kommunfullmäktige har flest röster i Skellefteå.

Foto: Jenny Petersson/Infogram

Skellefteå2022-08-19 06:00

Generellt sett är Socialdemokraterna det starkaste partiet i samtliga områden i Skellefteå kommun. Även i norra Lövånger, det område där partiet är svagast med 29,9 procent. Partiets starka ställning i kommunen sticker ut, berättar Anders Lidström, professor i statsvetenskap.

– Det finns områden där Socialdemokraterna gör bättre ifrån sig än vad man kan förvänta sig, utifrån exempelvis befolkningssammansättning och dit hör Skellefteå. Här finns en politisk kultur som uppstod under industrialiseringen, och som gynnade partiet. Samma tendens ser vi i Piteå, Luleå och en del inlandskommuner, men inte så mycket i södra Västerbotten.

Tiderna förändras – men inte så mycket i Skellefteå, fortsätter han. 

– Generellt sett ser vi att yngre generationer brukar ompröva gamla traditioner, och vara mer ombytliga när de röstar. Men den tendensen syns nästan inte alls i Skellefteå.

Norran har kartlagt partiernas resultat i det senaste valet till kommunfullmäktige i Skellefteå. Ser man till de olika kommunområdena, finns tydliga skillnader. (Se grafik).

Vad kan man generellt säga påverkar vad folk röstar på, på specifika orter eller bostadsområden?

– Det är en kombination av olika saker, det har dels att göra med bostadsområdets sammansättning. Vilka bor där, vad har de för bakgrund och vad jobbar de med. Här finns mönster som fortfarande håller i sig. Socialdemokraterna har fortfarande starkare stöd bland arbetare, Moderaterna bland högutbildade, Centerpartiet har stöd hos folk på glesbygden med jordbruksbakgrund. 

undefined
Anders Lidström, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet: ”Generellt ser vi att yngre generationer brukar ompröva gamla traditioner, och vara mer ombytliga när de röstar. Den tendensen syns nästan inte alls i Skellefteå.”

Det är därför Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är väldigt starka i Skelleftehamn och moderaterna på västra Morö Backe?

– Ja, det där hänger kvar. Man brukar annars säga att det skett en generell förskjutning mot att åsikter spelar en allt större roll och den egna sociala hemvisten en mindre roll. Och det är det som de här barometrarna i media handlar om, där man får ange vad man tycker i olika frågor och så får man veta vad man borde rösta på. Där ser man den förskjutningen. 

Men utöver det finns det alltså en regional kulturfaktor.

– Den spelar också in, och det kan vara den som gör att Socialdemokraterna i Skellefteå har ett så starkt stöd. Och till det kommer också personval, som kan påverka stort inte minst i valen till kommunfullmäktige. En stark kandidat på hemmaplan kan locka många röster, säger Anders Lidström. 

Valdeltagandet skiljer stort mellan området i Skellefteå där det är störst, Yttre Ursviken (94,4 procent) och där det är lägst, Morö Backe centrum (68,2 procent). 

Vad kan det bero på?

– Valdeltagandet är ofta kopplad till socioekonomiskt status, om man har knapra förhållanden, samt om man är invandrad till Sverige, är valdeltagandet lägre. Det brukar slå igenom i bostadsområden. Det kan exempelvis röra sig om att det ena är ett villaområde och det andra ett hyreshusområde. 

SD har bara 8 procent i Skellefteå totalt, men hela 16 procent i Boliden. 

– Nu har jag inte analyserat de enskilda områdena i Skellefteå. Men resultatet säger ändå någonting om att det finns en uppfattning bland Bolidenbor, åtminstone hos många, att invandringen är negativ. Det är svårt att tolka på annat sätt. Men generellt går det dåligt för SD i Västerbotten, vilket delvis beror just på den starka socialdemokratiska kulturen. På andra håll i landet kan det vara lättare att hoppa över till SD. 

Vid förra valet förlorade Socialdemokraterna i Skellefteå sin majoritet. Är det början på en större förändring?

– Det är svårt att säga om det är början på en ny trend, eller bara ett tillfälligt tapp. Den socialdemokratiska kulturen tycks fortfarande vara väldigt livskraftig i Skellefteå, säger Anders Lidström.  

När ser vi i så fall en förändring?

– Där finns inget bra svar. Ser vi till andra delar av landet där politiska kulturer förändrats, så har det följt lite olika mönster. Tidigare har det också funnits en annan politisk kultur i Västerbotten, en frisinnad och liberal kultur, som bland annat bottnade i stark frireligiositet. Den bidrog länge till att Socialdemokraterna hade svårt att vinna mark. Det skildras bland annat i Musikanternas uttåg. Men den frisinnade kulturen upphörde helt för ungefär trettio år sedan.

Om du blickar framåt. Befolkningsökning för första gången på länge i Skellefteå. Troligtvis är många välutbildade och i arbetsför ålder. Hur kan det påverka valet?

– Det ska bli jättespännande att se! Kommer de här personerna ta med sig sitt röstningsbeteende från en annan del av landet eller ett annat land? Eller kommer de också att bli påverkade av den politiska kulturen i Skellefteå, genom att lyssna på människor där? Eller kommer de att leva i en egen bubbla där de bara umgås med andra Northvoltarbetare?

Vad tror du?

– Det saknas forskning på hur kraftiga befolkningsökningar påverkar val. Men min gissning är att det kan urholka den här politiska kulturen.  Man skulle kunna förvänta sig att stödet för S går tillbaka. Å andra sidan är det också intressant att se om S kan dra nytta av befolkningsökningen och den framtidsanda som råder. Är det här något gemene man tycker att Socialdemokraterna står bakom, eller har det skett utan deras medverkan? Kommer S kunna växla hem förändringen som en seger? Det återstår att se, säger Anders Lidström. 

Fakta

Här är partierna starkast respektive svagast i valet till Skellefteå kommunfullmäktige:

MODERATERNA

Starkast i: Morö Backe V (20,22)

Svagast i: Skelleftehamn Ö (8,02) 

CENTERPARTIET

Starkast i: Burträsk (26,9)

Svagast i: Skelleftehamn V (4,10) 

LIBERALERNA

Starkast i: Brännan-Mobacken (12,68) 

Svagast i: Byske Fällfors (2,21) 

KRISTDEMOKRATERNA

Starkast i: Lövånger N (6,74) 

Svagast i: Morö Backe C (1,45)

SOCIALDEMOKRATERNA

Starkast i: Skelleftehamn V (55,56)

Svagast i: Lövånger N (29,94)

VÄNSTERPARTIET

Starkast i: Anderstorp Ö (14,26) 

Svagast i: Kåge S (5,44)

MILJÖPARTIET

Starkast i: Morön-Hedensbyn (6,13) 

Svagast i: Skelleftehamn V (1,19)

SVERIGEDEMOKRATERNA

Starkast i: Boliden (15,43) 

Svagast i: Morön-Hedensbyn (3,97)

FEMINISTISKT INITIATIV

Starkast i: Anderstorp N (0,71) 

Svagast i: Stämningsgården och Morö Backe V (Inga röster) 

Valdeltagande

Störst valdeltagande: Yttre Ursviken (94,43) Kommunfullmäktige.

Lägst valdeltagande: Morö Backe C, (68,20) Kommunfullmäktige.

Valdeltagande riket: 87,18 (Riksdagsvalet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!