Valintervjun: Per Boström vill ta hand om medborgarna

Tillväxt i all ära men Kristdemokraten Per Boström vill att kommunen satsar mer på att ta hand om medborgarna nästa fyra åren. "Skellefteå har misslyckats med äldreomsorgen", säger han. I skolan vill han se ordningslärare och han tycker det är bra att man får ändra sig.

Per Boströms drivkraft i politiken är att skapa ett bra samhälle för framtiden och han skulle gräma sig om han inte försökte påverka utvecklingen.

Per Boströms drivkraft i politiken är att skapa ett bra samhälle för framtiden och han skulle gräma sig om han inte försökte påverka utvecklingen.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2022-08-15 06:00

Per Boström väljer att träffas utanför entrén till Skellefteå lasarett.

– Jag valde mellan det och ett vård- och omsorgsboende. När man är sjuk och hjälplös och äldre så kan man också hamna här.

Lasarettet är egentligen en fråga för Region Västerbottens politiker.

– Men jag tycker att det finns brister i samverkan mellan kommunen och regionen. Det gäller inte bara äldre utan även när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och elevhälsan till exempel. Det kan leda till allvarliga brister om system inte fungerar med varandra. En sådan sak är att journalerna inte synkar. 

Han sammanfattar:

– Att ta hand om medborgarna blir viktigt nästa fyra åren. Fokus läggs nu på att Skellefteå ska växa och på infrastruktur, men vi får samtidigt inte glömma bort kärnverksamheterna. Vi måste ha en hållbar tillväxt inom välfärden, säger Per Boström.

KD har lagt 17 motioner och 13 interpellationer. Fokus är vård och omsorg, skola och förskola.

Är detta fokus för er politik?

– Ja.

Vilken är den viktigaste frågan för äldreomsorgen nästa fyra åren?

– Vi vill att människor ska ha en värdig ålderdom och i det finns så många frågor. Det handlar om bemanning, rätten till att vistas ute, rätten till att välja utförare, lagen om valfrihetssystem, LOV, bland annat. Nu kan vi konstatera att kommunen har en dyr äldreomsorg som inte har bra kvalitet. För oss är valmöjligheter och bra kvalitet viktigare än vem som bedriver vård och omsorg, säger Per Boström.

Han kallar äldreomsorgen ett misslyckande och berättar att de får samtal från brukare, närstående och personal som är kritiska till hur verksamheten fungerar.

– Arbetsgivaren jobbar med frågan, men det går inte att utveckla verksamheten utan att lyssna på personalen. Vår bild är att kommunen inte lyssnar på personal. Det är fel att sitta och tro att vi politiker har alla svaren, säger han.

Om du fick välja en motion du vill ska gå igenom – vilken är det?

– LOV:en.

Han tillägger:

– När det gäller skolan är det att införa ordningslärare eller socialpedagoger i skolan för att förbättra studieron och ta hand om stökiga elever. Tanken är att läraren får lägga resurser på att lära ut. Det gäller främst grundskolans stadier. 

Vad går du igång på som politiker?

– Det är hela tiden frågan: "Vad lämnar vi för samhälle till våra barn?" Jag har alltid varit politiskt intresserad och inser att om man inte ska ha dåligt samvete när man sitter på äldreboendet så ska man i alla fall ha försökt gå in och påverka politiken. Jag kommer nog att ångra det om jag inte försökt påverka samhällsutvecklingen politiskt.

Vad har de kristna referenserna i ert namn för betydelse för er politik i dag?

– Det är vanligt att man tror att man måste vara kristen för att vara med i KD eller rösta på oss, men alla är välkomna. Partiet bygger på kristna värderingar, att ta hand om varandra och att alla har ett unikt människovärde.

Är du själv troende?

– Ja, jag har en tro även om jag inte går i kyrkan så ofta, säger han.

Han pekar på ett par principer som partiet står för och som han gillar. Den ena är subsidiaritetsprincipen, eller närhetsprincipen som innebär att beslut ska fattas på den lägsta ändamålsenliga nivån.

– En familj ska exempelvis själv få fatta beslut om föräldradagar. Staten ska inte bestämma allt.

Den andra är ofullkomlighetsprincipen.

– Vi vet att vi kan göra misstag och vi vet att vi kan behöva göra omtag. Den kulturen är bra. Vi kan ändra oss när vi ser att något inte fungerar. Jag upplever att de andra partierna har svårare att erkänna när de gjort misstag.

Sammantaget har partierna lagt flest motioner kring vård och omsorg, men få förslag om unga vuxna och ungdomar. 

Vilken är den viktigaste frågan ni vill driva för unga i Skellefteå nästa fyra åren?

– Att komma i arbete gör att mycket annat löser sig i livet. Grunden i livet läggs när man när ung och börjar jobba. Jag vill att kommunen har en bättre dialog och samverkan med näringslivet för att ta reda på vilka behov som finns och vilken vidareutbildning som behövs. Jag upplever att man sitter och gissar nu.

Vilket parti kan ni tänka er att samarbeta med nästa mandatperiod?

– Moderaterna, vi står nära varandra i många frågor.

Chatt

Chatta med Per Boström på norran.se tisdag den 16 augusti klockan 13-14

Kristdemokraterna

Platser i kommunfullmäktige: 2

Procent av rösterna i Skellefteå 2018: 3,65 procent

Kuriosa: Flest röstade på KD i valkretsen Lövånger Norra 6.74 procent 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!