Jämlikt och ungt i Skellefteås politik

Det råder jämn könsfördelning och låg medelålder bland Skellefteås politiker i dag. Frågan är hur det kommer att ändras efter valet.

Det framgår dock inte vilka som kandiderar eller vilka frågor som dessa partier vill driva.

Det framgår dock inte vilka som kandiderar eller vilka frågor som dessa partier vill driva.

Foto: Pontus Lundahl/Johan Nilsson/Stian Lysberg Solum/Infogram

Skellefteå2022-08-31 14:00

Sveriges kommuner och regioner har kommit med statistik om förtroendevalda. Den visar att 14 av 15 kommuner i Västerbotten har jämn könsfördelning bland förtroendevalda i dag. Jämnast är den i Lycksele och Skellefteå.

 I snitt är det 43 procent kvinnor bland förtroendevalda i landet men i Skellefteå är det i dag 51 procent. Norsjö och Malå hamnar på 44 respektive 40 procent kvinnor bland politikerna.

Skellefteå har även yngst medelålder på sina förtroendevalda i länet, 45 år. Malå har en medelålder på 53 år och Norsjö 51 år. 

I samtliga kommuner i länet är personer med eftergymnasial utbildning överrepresenterade bland de förtroendevalda. Det går 322 invånare per förtroendevald i Skellefteå. I snitt är det 198 bland kommunerna i Västerbotten.

En lista från Valmyndigheten visar att drygt hundra partier planerar att delta i valet till kommunfullmäktige i Skellefteå. Det är så i de flesta kommuner. Till riksdagsvalet har 103 partier anmält deltagande, i regionfullmäktige 122 och kommunfullmäktige 321, om man ser till hela landet. 

Här är några av partinamnen i Norranområdet: Kapitalism med vänligt ansikte, Det minst dåliga partiet, Fattigmans parti, Majspartiet, Naturistpartiet, Gula västarna, Kärlek, Nu får det vara nog, Upprorsdemokraterna och Ond Kyckling partiet.

Skellefteå kommuns valdeltagande låg på 86 procent vid förra valet, strax efter Umeå på 87 procent. Malå noterar 82 procent och Norsjö 81 procent. Till riksdagsvalet var det 87,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!