Det var Mikael Lindfors (S) som berättade om vad som är på gång i samband med att politikerna diskuterade bostadsfrågan. Det finns tomter i centrala Norsjö och för att få till en snabbare och billigare lösning har Norsjölägenheter vänt sig till allmännyttiga SABO för mer standardiserade hyreshus.
– Sedan är det en politisk process. Ärendet är på väg till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige nu, sa Mikael Lindfors.
Att det behövs fler bostäder var politikerna överens om. Däremot inte hur det ska gå till.
Per-Rud Petersen (M) vill att Norsjölägenheter säljer ut en del av beståndet för att få loss pengar och locka hit nya företag. Något som Rickard Nilsson (L) höll med om.
Det gjorde däremot inte Mikael Lindfors, som menar att köparna bara skulle vara intresserade av de fräschaste husen vilket skulle utarma kommunens bostadsbolag.
Lars-Åke Holmgren (KD) framhöll att det måste bli lättare att få bostadslån, medan Bo-Martin Alm (C) slog ett slag för nybyggnationer i byarna. Om det finns lägenheter där som de äldre kan flytta in i blir det hus lediga för barnfamiljer, resonerade han.
Under debatten fick politikerna bland annat svara på vad de vill göra för att skapa bättre villkor för näringslivet. Kortare handläggningstider, svarade både Rickard Nilsson och Bo-Martin Alm, medan Hans Klingstedt (V) betonade behovet av stabil IT och bra industrilokaler.
Mikael Lindfors vill fortsätta på den inslagna vägen med förberedelser för bostäder och infrastruktur, medan Per-Rud Petersen passade på att lyfta fram en moderat profilfråga:
– Något vi varmt och hjärtligt vill införa är LOV och utmaningsrätt, sa han.
Det ledde även fram till nästa fråga: anser partierna att det finns saker som kommunen gör idag som lika gärna skulle kunna skötas av privata företag?
Här varierade svaren.
Moderaterna: Ja, vi vill ha utmanarrätt och LOV så att företag kan tävla mot kommunen. Det kan till exempel vara skolmat och städning.
Centerpartiet: Det finns flera saker, 7–16-verksamhet som parkförvaltning, en del av kost, städning.
Kristdemokraterna: En knepig fråga, Norsjö är ganska litet, vi är inte betjänta av att privata företag utan konkurrens tar över, då blir det samma sak som det kommunala monopolet.
Socialdemokraterna: Vi vill ha vård, skola, omsorg i kommunal regi utan vinstintresse. LOV i Lycksele blev en katastrof.
En annan fråga gällde inflyttning och integration – hur vill partierna locka fler människor till Norsjöbygden och hur vill de få dem att trivas?
Lars-Åke Holmgren konstaterade att de nysvenskar som kommit har betytt mycket för bygden, men att det finns hinder som måste undanröjas.
Inte minst att asylsökande borde få gå SFI, något som även Bo-Martin Alm och Per Rud-Petersen skrev under på.
Från publiken lyftes då även frågan om inte Bastuträsk ska få tillbaka SFI:n när nu elevunderlaget ökar. Svaret från Mikael Lindfors blev att fullmäktiges beslut ska följas vad gäller det elevantal som krävs för att starta upp i Bastuträsk igen.
Fler frågor
Nu ser befolkningen ut att öka för första gången på många år. Hur vill ni rusta kommunen för det?
Mikael Lindfors (S): Vi har tagit fram en scenarieranalys som visade att antalet arbetstillfällen skulle öka med 100 på fem år, troligen är siffran mycket för låg. Utifrån analysen påbörjades att ta fram grundförutsättningar som ny översiktsplan, nya detaljplaner, köp av mark för framtida bostadsområden, elförsörjning och personalförsörjning. Tillskapa fler bostäder, samråd påbörjat med Norsjölägenheter och andra intressenter. När befolkningen ökar måste också tillgången på förskolor öka därför beslut om ny fyravdelningsförskola. Särskild satsning på Bastuträsk för att få inflyttning.
Lars-Åke Holmgren (KD): Det måste bli möjligt att bygga egnahem i attraktiva lägen. Garantier i någon form behövs för att människor ska få banklån med rimliga villkor. Kommunen har att färdigställa infrastrukturen i det som bedöms som attraktiva lägen. Vi säkrar också upp tillgången på förskoleplatser med ett nybygge som skapar ett visst handlingsutrymme. Även en grundskolelokal ersätts för att få bättre arbetsmiljö för lärare och elever. Vi kan även behöva finansiera gång och cykelvägar i egen regi eftersom Trafikverket inte ser ut att prioritera mindre orter. Takten för utbyggnad av laddstolpar måste öka.
Jennie Thorgren (L): För det första är frågan om det är en tillfällig ökning, eller om ökningen kommer att hålla i sig. Vi hoppas såklart att det inte bara håller i sig utan att invånarantalet kommer att öka i många år framöver. Oavsett vilket gäller det att Norsjö visar på fördelarna med att bo här. Frågan handlar om betydligt mer än att få folk att flytta hit, vi måste får dem att stanna kvar också. När det är lättare att få jobb stannar många. Finns det inga jobb flyttar man. Samma sak gäller för möjligheten att få en bostad. Möjligheten till barnomsorg och en bra skolgång spelar också in. Liksom en meningsfull fritid och tillgång till sjukvård. Allt hänger ihop.
Håkan Jansson (M): Bostäder i attraktiva lägen, sälj ut en del av Norsjölägenheters fastighetsbestånd så de får likviditet till nybyggnationer. Utifrån de stora investeringar som kommunen står inför behöver vi tänka till och prioritera. Som kommun behöver vi ligga steget före och planera så att både förskola, skola och annan samhällsservice är tillräcklig.
Sonja Hellström (SD): Stor inflyttning till Norsjö är bra, det finns många arbetstillfällen i Västerbotten/Norrbotten och man får då räkna in att man kanske måste ligga borta i veckorna. Utbildningar för förarbevis för Lastmaskin, Grävare, arbete på väg med mera kan läggas i Norsjö.
Ett bra utbud inom kultur och fritid är viktigt för bygdens attraktivitet. Vilka satsningar vill ni göra där?
Mikael Lindfors (S): I nära samarbete ta fram en strategi för att långsiktigt utveckla och förbättra hela förenings- och kulturlivet. Bredda och stärka mötesplatser och förankra fortbildningens roll genom studieförbunden och föreningslivet i stort. Föreningar och kulturlivet ska stärkas av ”föreningslyftet” med marknadsföring utbildning av styrelser och valberedningar. Öka stödet inom vissa föreningsbidrag. Värna och vårda bygdens kulturarv. Påbörja bygget av sim- och sporthall.
Lars-Åke Holmgren (KD): En ny simhall och sporthall måste byggas eftersom nuvarande har tjänat ut. Det är en stor kostnad men vi behöver prioritera detta. Föreningsstöd måste också ständigt ses över och det gäller alla typer av föreningar även inom kulturen så att stöden ger ett bra utfall och når ut till breda grupper.
Jennie Thorgren (L): L vill satsa mer på föreningslivet. Vi ska inte styra det, utan förbättra förutsättningarna. Kultur och fritid bör utgå från frihet, mångfald och kvalitet. Ett öppet samhälle behöver litteratur, konst och andra kulturella uttryck som ibland underhåller, tydliggör, förklarar eller utmanar individen. Ett öppet samhälle behöver möjliggöra fritidsaktiviteter av varierande slag för att så stor del av befolkningen som möjligt ska kunna utöva sitt fritidsintresse. Det är viktigt att kulturarvet och fritidsaktiviteter hålls levande och möjliggörs även om du bor på en liten ort som Norsjö.
Håkan Jansson (M): Prioritera satsningar i paritet med kärnverksamhetens skriande behov. Satsningar bör ske i takt med befolkningsökningen men först måste kärnverksamhet fungera bättre. Vi vill att Fritids- och kulturbanken ska finnas i Norsjö så att våra invånare kan låna sportutrustning och instrument. Vårt kulturarv ska vårdas och Norsjö hembygdsområde och annan liknande verksamhet är en viktig länk mellan vår tids samhälle och tidigare generationer. Samisk kultur har historiskt präglat vår del av landet och har en stark tradition här. Alla kommuner har ett uppdrag att upprätta riktlinjer för de nationella minoriteternas rättigheter. Självklart ska även Norsjö göra det.
Sonja Hellström (SD): Olika barngrupper där föräldrar möts och kan få en gemenskap. Kursverksamheter till exempel slöjdkurser i knivsmide, växtfärgning, makramé med mera. Mat förenar oss alla, få till en dag i månaden då vi alla kan träffas för att njuta av lagad mat från jordens alla hörn, där kan vi lära känna varandra och arbeta för en bra integration.