Stor valdebatt med partierna i Skellefteå

Valet är bara tio dagar bort och på torsdagen höjde Norran valtemperaturen ytterligare med en live-sänd valdebatt. Åtta gruppledare frågades ut om kompetensförsörjningen, bostadsbristen, dåliga vägar, otrygghet och el.

Lorents Burman, Joakim Wallström, Markku Abrahamsson, Per Boström, Andreas Löwenhöök, Carina Sundbom, Christina Soldan och Hans Brettschneider laddar upp i Norrans debattstudio.

Lorents Burman, Joakim Wallström, Markku Abrahamsson, Per Boström, Andreas Löwenhöök, Carina Sundbom, Christina Soldan och Hans Brettschneider laddar upp i Norrans debattstudio.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-09-01 18:00

Norrans Malin Christoffersson och Mikael Bengtsson höll i debatten som tog upp flera aktuella och viktiga frågor för Skellefteå de närmaste fyra åren. 

Gruppledarna fick först frågan hur de vill lösa kompetensförsörjningen i Skellefteå då både privat och offentlig sektor skriker efter arbetskraft.

Lorents Burman (S) räknade upp kommunens nya omvandlingskontor som ska öka inflyttningen, projektet Relocate, som ska locka hit människor, liksom kompetensattraktion som handlar om att locka medföljare till de som får jobb här. Samt samarbetsprojektet T 25 som ska locka 25 000 personer till industriföretag i norr.

Andreas Löwenhöök (M) lyfte deras satsningar på en bättre och trygg skola, ökat bostadsbyggande och ett tryggare samhälle som viktiga för att attrahera fler. Minskade barngrupper i skolan lyfter han fram som en viktig satsning.

Joakim Wallström (V) tycker kommunen måste bli en bättre arbetsgivare och att de måste satsa särskilt på områden där det är svårt att behålla personal, såsom att ta bort delade turer och ha kortare arbetsdag med bibehållen lön. Han vill locka hit fler från storstäder med det som de uppskattar med Skellefteå – närheten till allt.

Christina Soldan (L) höll med Allianskollegan, men tillade att det är viktigt att vi jobbar för att behålla ungdomarna i kommunen så att de inte flyttar. Därför vill hon se fler platser på yrkes- och lärlingsprogram. Hon ifrågasatte om kommunen hade råd med tystnadskultur och utköp av personal och förespråkade tillitsbaserat ledarskap.

Markku Abrahamsson (SD) anser att en bra kommun marknadsför sig själv och att det är viktigast att kommunen värdesätter de som jobbar inom skola och äldreomsorg mer. Kommunen måste även kunna matcha erbjudanden på den privata arbetsmarknaden.

Hans Brettschneider (MP) vill också fokusera på personalen, att man ska lyssna på dem och få bort tystnadskulturen samt även att satsa på bostadsbyggande i olika miljöer. Han förespråkar dessutom samarbete mellan kommun och näringsliv när det gällde rekrytering.

Carina Sundbom (C) tryckte även hon på arbetsmiljö och arbetsvillkor, och att man även ska ta tillvara de som redan finns här genom att skapa snabbare yrkesspår och möjlighet att utbilda sig i svenska, med lön. Dessutom vill hon ta vara på de äldres kunskap. Bättre introduktion tror hon ska locka fler att stanna inom vård och omsorg.

Per Boström (KD) förordade bättre dialog med näringslivet och även han ville ha fler yrkes- och lärlingsutbildningar. Han tror även att en välfungerande och trygg välfärd kan attrahera fler att flytta hit. Det ska finnas en lönestege och karriärmöjligheter i kommunen, anser han.

undefined
Tre gruppledare från Alliansen och en miljöpartist, som ibland håller med varandra och ibland inte i den lokala politiken.

Nio av tio invånare i landet bor i en kommun med bostadsbrist. Så är det även i Skellefteå. Vad kan kommunen göra för att snabba på bostadsbyggandet?

– Vi vill satsa en miljard på bostadsbyggandet bland annat till planavdelningen. Vi vill tillåta fler aktörer att exploatera och de ska också kunna sköta mer av handläggningen själva, sa Per Boström.

Lorents Burman påminde om att det nu råder rekordfart i bostadsbyggande – 70 till 100 aktörer är igång.

– Det är mest bostadsbyggande per kapita i Skellefteå i landet., sa han.

Markku Abrahamsson vill se att var femte lägenhet byggs utanför Skellefteå centralort. 

– Det ska inte finnas kommunala flaskhalsar i handläggningen. Men kommunen har agerat bra. Vi ska inte heller springa för långt, sa han.

Christina Soldan tycker att Skellefteå borde bli pilotkommun för en friare tolkning av bygglov.

Hans Brettschneider anser att man ska uppmuntra privata aktörer att bygga men att man samtidigt ska ställa krav på dem så de bygger och inte bara håller på tomter.

Andreas Löwenhöök var kritisk till att kommunen hittills satsat så mycket på hyres- och bostadsrätter och att det nu saknas villatomter, något han och Alliansen vill satsa på.

Carina Sundbom vill lyfta satsningarna de vill göra på kommunens planavdelning för att skynda på byggandet.

Joakim Wallström ser det som positivt att Skebo nu kan bygga utanför stadskärnan.

S fick en del kritik från oppositionen för att ha agerat för långsamt.

– Det är en vilseledande bild att vi kom igång för sent. Skebo började bygga 2015 men marknaden trodde inte på Skellefteå förrän 2019, svarade han.

undefined
Malin Christoffersson och Mikael Bengtsson stod för frågorna under valdebatten.

Det finns brister i infrastrukturen gällande vägar, snöröjning, vatten och avlopp i kommunen. Hur vill ni lösa det?

Alliansen har tidigare gått ut med att de vill lägga 256 miljoner extra för att satsa på vägar samt gång- och cykelvägar, något flera gruppledare betonade.

– Cykelvägar är väldigt viktigt för oss. Det ska finnas belysning där människor bor. Vi behöver också bygga ut en väl fungerande laddinfrastruktur, sa Carina Sundbom.

– Vi vill prioritera kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar. Man kan se stora satsningar som i hamnen som ett nödvändigt ont. Det vinner man inte val på men ibland måste man ta obekväma beslut för det större bästa, sa Joakim Wallström.

Han tycker även att det behövs särskilda filer för bussar som gör bussåkandet mer attraktivt.

– Man ska kunna köra bil utan att köra sönder den på vägen. Vi måste tillföra mer resurser i budget för detta och för vatten och avlopp. Ofta står behoven av det mest grundläggande mot andra mer flashiga investeringar, sa Markku Abrahamsson.

Han ville även se över trafikflödet och trafikplaneringen för att trafiken ska flyta bättre.

Hans Brettschneider oroar sig för att de stora satsningar som görs nu genom utbyggnad av infrastruktur kommer att bli dyrt framöver i form av utökade driftkostnader.

– Vi behöver ta ett större grepp om detta.

Hans oro för ökade driftkostnader delas av Per Boström som vill se en budget för underhållet.

Christina Soldan vill slå ett slag för att infrastruktur även ska fungera utanför staden, för alla åldrar och även för dem med funktionshinder.

Andreas Löwenhöök påpekade att det finns ett underhållsbehov på 300 miljoner kronor närmaste 15 åren. Pengarna som Alliansen vill lägga på att beta av det vill de ta från Skellefteå Industrihus.

Lorents Burman påpekade att investeringarna i infrastruktur aldrig varit så stora som nu, i hamnen, Norrbotniabanan, flygplatsen, förbifart Skellefteå och vatten och avlopp. Enligt honom ska de 300 miljonerna finansieras utan uttag ur Industrihus.

undefined
S och V till vänster och KD till höger. SD placerar sig uttalat i mitten och vill vara pragmatiska snarare än låsa sig i en ideologi i lokalpolitiken.

Mikael Bengtsson frågade hur partierna vill göra Skellefteå tryggare, eftersom det finns en otrygghet, särskilt hos unga tjejer.

Andreas Löwenhöök vill se mer kameraövervakning och ordningsvakter, satsa förebyggande i skolan, på fältverksamhet och drogtester.

Markku Abrahamsson vill arbeta med belysning, ordningsvakter och socialt i skolorna.

Joakim Wallström påpekade att tjejer blir otrygga av män i grupp på stan och att man måste jobba med frågan i skolan. Han ifrågasatte också om Skellefteå är otryggt eller om det är en upplevd otrygghet, vilket kritiserades av Andreas Löwenhöök och Markku Abrahamsson.

Christina Soldan vill motverka segregation genom att skapa inkluderande mötesplatser, samt exempelvis laga trasig gatubelysning och ta bort klotter som kan upplevas som otryggt.

Carina Sundbom lyfte också skolan samt arbetet för ett jämställt samhälle och skola. Men hon ville även peka på den största risken för kvinnor vilket är våld i hemmet som C vill få stopp på.

Lorents Burman lyfte kommunens samarbete med Fris, polis och civilsamhälle samt satsningar på kultur, sport och fritid som bidrar till att ungdomar håller sig borta från stök.

Per Boström oroar sig för att gäng ska etablera sig här och vill inrätta team för samarbete mellan olika myndigheter för att stävja problem tidigt.

Enligt Hans Brettschneider behövs bra sysselsättning för ungdomar för att hålla dem borta från problem och bostäder till utsatta kvinnor.

Gruppledarna fick även svara på fyra snabbfrågor.

Ska alla nyanställda inom vård och omsorg klara ett språktest?

Samtliga gruppledare svarade "ja".

Ska Skebo fortsätta sälja ut lägenhetsbeståndet?

Alliansen och MP vill det. SD, V och S säger nej.

Bör Skellefteåborna kunna åka kollektivtrafik gratis inom kommunen?

Alla utom majoriteten S och V svarar nej.

Ska kommunen ordna med kameraövervakning på platser där det brukar vara mycket stök och bråk, även utanför staden?

Alla utom V svara ja.

Politikerna debatterade även om tillräckligt mycket vinst från elproduktionen kommer kommunen till del. Hela debatten kan ses på norran.se.

Kommunalvalet

Valet till kommunfullmäktige är samma dag som riksdags- och regionval, 11 september.

Kommunfullmäktige beslutar om kommunala verksamheter, såsom exempelvis skola, barnomsorg, äldreomsorg, fritidsanläggningar, avfallshantering, räddningstjänst och planering av staden. 

Vill man rösta om vården i Skellefteå och hela  länet så är det regionvalet som gäller.

Det finns 65 politiskt valda ledamöter i kommunfullmäktige. I dag är åtta partier representerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!