Hoppsan, visst var det någonting som blev fel här

Förmodligen blev Ebba Buschs talskrivare under måndagen blev uppkallad till ”högre ort” för ett allvarligt samtal. Bland annat om nödvändigheten av källkritik och faktagranskning.

Ledare 9 augusti 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det hade jag ingen aning om.

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch höll sitt sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård var det någonting som gick snett.

Så här sa hon bland annat: ”Vi vill säkra de förlossningsenheter som i dag är nedläggningshotade – Skellefteå och Lycksele – och återöppna förlossningsenheter på platser som Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga.” (SVT Nyheter 7/8 2022).

En mening som även finns med i manuset till sommartalet.

Den som inte visste att förlossningsenheterna i Skellefteå och i Lycksele är hotade är Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten.

Hans-Inge Smetana, Kristdemokraternas gruppledare i Region Västerbotten, var även han ovetandes. Han hävdar i stället att det handlar om en felsägning. Vilket dock manuset till sommartalet motsäger.

Förmodligen blev Ebba Buschs talskrivare under måndagen uppkallad till ”högre ort” för ett allvarligt samtal. Bland annat om nödvändigheten av källkritik och faktagranskning.

Partiledarnas sommartal brukar vart fjärde år utgöra startskottet för slutspurten inför riksdagsvalet. Det är nu som partierna ska presentera sina storslagna planer för hur Sverige ska styras.

Inom den borgerliga oppositionen har KD lagt beslag på sjukvårdsfrågorna. Enligt Demoskops junimätning är sjukvården den näst viktigaste frågan för väljarna – efter lag och ordning.

Det är bra att sjukvårdsfrågorna uppmärksammas, att det är något parti som tar strid för en väl fungerande sjukvård. För hur man än vänder och vrider på frågan är det ingen hemlighet att det finns en betydande förbättringspotential.

Men då måste det bli rätt.

Det går att göra sig rolig över ”grodor som hoppar ur partiledarnas munnar”.

För sju år sedan placerade Moderaternas då nyvalda partiledare Anna Kinberg Batra Falun i fjällen. Det har hon fått höra många gånger sedan dess.

Vem i hela världen kan man lita på?

På Ebba Busch som påstår att förlossningsenheterna i Skellefteå och i Lycksele är hotade?

På Hans-Inge Smetana som hävdar att det handlar om en felsägning?

På Anna-Lena Danielsson som menar att det inte finns något nedläggningshot, att det handlar om rena rama fantasier?

Oavsett vem man kan/vill lita på är det både trist och tråkigt – oavsett parti – att en del av debatten inför valet handlar om felsägningar och grodor i stället för det som är det viktigaste: Politiken, det vill säga hur Sverige ska styras de kommande åren.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa