Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Hållbara malmtransporter, fossilfri energi och framställning av kritiska mineral och metaller. Det hade gymnasieeleverna tittat närmare på när Framtidståget nådde Luleå.
Explosioner och dragrace med vätgasbilar. Det stod på schemat när Teknikens hus utbildade lärare i Piteå i hållbarhet och den gröna industriutvecklingen.
Skellefteå kraft och Boliden är viktiga partners sedan tidigare. Nu är också Northvolt med på tåget när Skellefteås science center Exploratoriet ska fånga upp och sprida det gröna teknikintresset hos unga.
Modellen av masugnen är snart ett minne blott. När den gröna tekniken gör sin entré i industrin förändras också utställningarna i Teknikens hus. Betydelsen av science centers kan vara avgörande när norra Sverige ställer om till det fossilfria samhället.
I bergets inre ska unika trycktester göras. Till sommaren räknar Hybritprojektet med att vätgaslagret kan tas i drift.
Nu bygger Luleå tekniska universitet upp ett kompetenscentrum för att leda utvecklingen av vätgassamhället. Karriärmässigt borde satsningen vara högintressant för studenter, anser Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU.
Vätgasen pekas ut som central för den gröna omställningen inom järn- och ståltillverkningen. Vid forskningsanläggningen LTU Green Fuels ska Luleå tekniska universitet leverera de svar som industrin behöver.
…professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet och utsedd till verksamhetsledare för Energimyndighetens nya satsning på ett kompetenscentrum för hållbar vattenkraft.
...som från den 28 mars blir ny verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning Ch2ess.
Han är känd från boken Batterifabriken. Nu skrivs nästa kapitel i Hicham Baammis liv. Han jobbar som underhållsingenjör i Northvolts verksamhet och drömmer om att bygga ett hus i Skelleftehamn.
Luleå tekniska universitet har en nyckelroll för att norra Sverige ska klara kompetensförsörjningen till den gröna industrin. Nu startar LTU fyra nya utbildningar som är styrda mot företagens behov.
Malå är en av ett antal inlandskommuner i Väster- och Norrbotten som tar stort ansvar i den klimat- och energiomställning som pågår och är beredda att fortsätta göra det.
Under våren är jag gästforskare på Arizona State University (ASU) i Phoenix, vilka är framstående inom hållbar utveckling. Det som lockade mig var deras fokus på den sociala delen av hållbar utveckling och att tänka kring framtiden.
För en fossilfri värld måste energisystemen ställa om. Världen behöver producera, lagra och förflytta energi på nya sätt när vi snabbt ska komma bort från fossilberoende. Men visste du att dessa steg tillsammans med andra klimatanpassningar kräver enorma mängder basmetaller, inte minst koppar.
Sverige är idag ett av de mest avreglerade länderna i världen sett till hur vi hanterar våra naturresurser. Ändliga naturresurser, som mineraler, skänks närmast bort.
Klimatfrågan är högt på dagordningen för alla beslutsfattare, inte minst nu när det sker en industriell revolution här i norr där klimatsmarta nya tekniker leder till enorma miljardinvesteringar.
Den senaste IPCC-rapporten konstaterar att det faktiskt finns en liten chans att klara klimatmålen. Om uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader måste utsläppen av växthusgaser vända senast 2025. Det är mycket gott om bråttom och väldigt ont om tid.
Helena Strömbro Ershag, ansvarig utgivare Norran
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.