Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Lastbilschaufför, elektriker, vindkraftstekniker...här är yrkena som är glödheta i industriboomen i norr.
Hon kör tunga trailers och lockar samtidigt miljonpublik på sociala medier med sina filmer. Angelica Larsson vill gärna vara en ambassadör för att locka fler kvinnor till chaufföryrket.
Mångmiljardinvesteringarna i norra Sverige öppnar dörren för nya affärer. Ett nytt konsultbolag i Luleå opererar på nivåer som tidigare varit vikta för storstadsregionen – och ser en enorm potential att växa.
Inflyttningen till Boden har börjat. En av de första familjerna som bytt liv för stålverksbyggets skull kommer från Sydafrika. De lämnade hetta och oroligheter i Port Elisabeth mot ett rött hus i Heden och 20 minusgrader.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
När Raluca Ceacar flyttade till Skellefteå med sin familj för två år sedan saknade hon ett forum. I dag är ett 80-tal medföljande, spouses, till anställda på Northvolt med i hennes grupp på Facebook. ”Vänner är viktiga”, säger Raluca.
De som flyttar till Skellefteå och börjar jobba på Northvolt Ett har ofta en partner. Företaget har nu en speciell community för de medföljande – och de har också fysiska mötesplatser. ”Jag blir glad i hjärtat då jag ser att någon byter telefonnummer”, berättar Frida Falkman på Northvolt.
Såväl vd:ar som kommundirektörer och kommunalråd fanns på plats när studenterna vid Luleå tekniska universitet skulle övertygas om att deras framtid finns i norra Sverige.
...malmbilschaufför vid Kaunis Iron, som efter domstolsbeslutet att gruvbolaget får utökat tillstånd skaffade sig en helt ny frisyr.
Föreningarna är nyckeln när Pajala ska hjälpa nyinflyttade att komma in i samhället. Det senaste konceptet heter "Polare" och lanseras i januari.
Ett trevligt bemötande, men inget mer. Alla försök att skapa djupare kontakt misslyckades – ända tills han läste en bok om hur svenskarna beter sig. Nu berättar Sedigullah Sakhi om dråpliga situationer och missförstånd, och tipsar om hur kulturkrockar och förvecklingar kan undvikas för att underlätta integration i norra Sverige.
Det går inte riktigt att komma runt att planeringen av de nya industrierna och planeringen av elförsörjningen använder sig av något skilda tidslinjer.
Det ligger inte i statens intresse att bristen på bostäder bromsar den positiva utvecklingen i norra Sverige.
Landshövdingarna i de fyra nordliga länen vill se en kraftsamling för jämställdhet. ”Vi behöver nyansera bilden av norra Sverige”, skriver de.
De senaste åren har nyheterna duggat tätt i norra Sverige. Närmare 1 100 miljarder kronor ska investeras i vår region, och regeringens samordnare har fastställt att vi kommer att ha 100 000 nya invånare inom femton år. ”Herrejösses”, tänker du, ”hur ska vårt samhälle klara av en sådan omställning?"
I ett sjuårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet ska verkningarna av de stora industriinvesteringarna i norra Sverige kartläggas. "Jag skulle önska en mer öppen diskussion om för vem omvandlingen egentligen sker och hur både kostnader och vinster faktiskt ska fördelas för att åstadkomma en rättvis grön omställning och utveckling", skriver Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi.
Fler och fler företag letar arbetskraft utanför Sveriges gränser. Många behöver snäppa upp och anpassa sin verksamhet mot det engelska språket, anser Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.
Företaget har nio olika nationaliteter i personalstyrkan och räknar med att ha ställt om stora delar av verksamheten mot hållbarhet och internationalisering inom bara några år. "Det finns enorma fördelar med att ligga i framkant i de här frågorna", säger Michael Lyckhagen, vd vid LN Industrimontage.
Dagpendling kan delvis hjälpa de nya industrierna i norr – men det kommer knappast bli någon avgörande faktor för kompetensförsörjningen. Det tror Kerstin Westin, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.
Efter 25 år på samma arbetsplats bytte processoperatörerna från Piteå jobb. Nu pendlar de 16 mil tur och retur varje arbetsdag till Northvolts batterifabrik i Skellefteå. "Fördelarna uppväger nackdelarna så här långt", säger Stefan Hagberg.
En lektion i Sveriges kulturhistoria, presentation av Sara kulturhus och en föreställning på Västerbottensteatern.
Inflyttning från utlandet rör om i vardagslivet i Skellefteå kommun. I Boliden har en kvinna från Peru startat byns första basketlag och i centrala stan har cricketgänget gjort storstilad comeback.
Expats and Friends har blivit en plattform för Skellefteås integration. Den ideella föreningen stöttar inflyttare och genomför event. Nu hoppas de på ett djupare engagemang från näringslivet.
Hur lyckas man rekrytera två familjer från Sydafrika till en liten ort vid norra polcirkeln? Tja, vad sägs om att vända på allt och låta klimat och glesbygd vara trumfkort. Nu berättar de om sitt nya liv i Pajala och tycker till om den gröna omställningen.
Ett 100-tal bybor tvingas lämna sina hus när gruvan ska fram, delvis i den gröna omställningens namn. Vi träffar familjerna som spridits för vinden, där känslor av sorg och framtidstro blandas inför det nya livet.
Bygg hållbart med kvalité, variation och ta vara på guldlägena nära vatten. Det är arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelövs önskan nu när kommuner i norra Sverige satsar stort på bostäder. Men det finns ännu mer att tänka på.
Helena Strömbro Ershag, ansvarig utgivare Norran
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.