"Husen är som pärlband
Lika men ändå olika
För trångt att leka
För långt till stan".
Bottenviken börjar med en barnröst som läser upp en dikt.
– Det handlar om när Hertsön byggdes, och om tiden för Stålverk 80. Jag var inte med då, men det är en stor grej som påverkat min stad och alla människor här. Även jag har givetvis påverkats utan att jag tänkt på det så där konkret. Så jag har blickat tillbaka, verkligen försökt sätta mig in i vad som hände och täta mina kunskapsluckor.
Zacke fortsätter:
– Jag har talat med släktingar och folk från Hertsön. Det är intressant och inspirerande, men jag har ännu ingen klar bild över hur det gamla som hände och det nya som kommer hänger ihop. Och det behöver jag inte ha. Det är lite lyxigt. Jag ställer frågor, jag behöver inte ha svaren.
"Yeah, get the money
Så upp med tåget kom det hit en liten man
I Canada Goose och en iPad i sin hand
Han sa: "Det här guldet kommer inte att bli till sand
Kära kusiner, det blir regn och inte lite grann"
– Jag vill att de här satsningarna ska ske, och att de blir lyckade men man får inte glömma bort människan. Vi lever i symbios med industrin här i norr och det vill jag förmedla på något sätt. Samtidigt vill jag undvika plakatmässiga texter. Jag har alltid haft ett politiskt intresse, och jag vill också väva in historier om människor. Det handlar inte bara om Norrbotten, men väldigt mycket. Jag försöker också att se sammanhang, klass, identitet. Hiphopen kommer därifrån.
Zakarias Lekberg, som han heter utanför studion och scenerna, växte upp på Västra Skurholmen, nära Malmudden och Svartöstaden, i skuggan av stålverket och malmtågen, som rullade in och ut ur staden. Och med en framtidstro som likt många andras vacklade.
2009 gick flyttlasset till Stockholm.
– Då kändes det som att alla flyttade. Det gick flera lass i veckan. Tio år senare flyttade vi hem. Vi var klar med Stockholm och sonen skulle fylla sju. Det var många andra som flyttade ut ur Stockholm då, och samtidigt som jag kände många andra hemvändare så var jag lite yrvaken i tankarna. Hur ska det bli för våra barn? Kommer de också att vilja flytta söderut? Jag hade läst artiklar om att det var frågetecken kring hur länge malmen skulle räcka.
"Hållt för öronen så länge jag kommer ihåg
Men de där planen har inte samma ljud som igår
Och han sa: "Kolla alla kulor som ni kommer få
Det kommer ösa ner på er alla norrifrån"
– Något år senare tog allt fart med nya, stora industriplaner. Riksmedia började bry sig och för varje halvår som går så känns det som att det bara händer mer och mer.
Låten handlar om att vi som bor i norra Sverige ska få ta del av möjligheterna och att det sker på ett rättvist sätt.
– Då krävs det att vi står på oss. Det är ingen som kommer att ge det till oss, men det är vår tur nu. Trots texten i låten så känner jag att det inte är självklart med framtidstron. Det gäller att vänja sig vid den först.
"Baby, hämta hinkarna
Baby, det ska trickle down
Nån ska fly in och fly out
Fånga alla droppar, ta så mycket ni kan
Det känns som om pengarna har kommit hit hem
Nä, Noir, du ska trickle down
Nån ska fly in och fly out
Allt ska rinna ur och nu rinner det snabbt"
Fanns det några specifikt utlösande faktorer till att låten blev till? Zacke lyfter fram två episoder:
– När vi flyttade hem tvingades min sambo, som är sjuksköterska, gå ned i lön. Eftersom vi funderade på att ta bolån var det en sak som påverkade oss. Jag började söka efter fakta och det visade sig att Norrbotten hade sämst löneutveckling i landet samtidigt som vi bidrar med näst mest till Sveriges BNP. Jag fick en konstig känsla. Varför är det så, när jag ser malmtågen rulla förbi?
Den andra utspelade sig efter ett par öl på krogen, i en diskussion med en god vän.
– Vi snackade om den gröna omställningen, och han sa "det blir inget, det blir fly in, fly out. Hur ska de locka upp folk hit?". Han var mer påläst än mig och säker på sin sak. Jag kände bara att "varför säger du så här? ". Men jag har det också i mig, det norrbottniska mörkret. Melankolin. Vi behöver prata om det och förstå vad det är, men kanske inte vältra oss i det. I stället för att vara tacksamma ska vi börja fatta värdet av oss själva och tro på det som händer.
Utvecklingen för även med sig utmaningar. Tidigare i sommar spelade Zacke på ett event som LTU Business höll i Luleå. Det handlade bland annat om allting som måste följa i samma takt som industrierna rycker fram, för att det ska bli ett helt och fungerande samhälle.
Bland deltagarna fanns författaren Sverker Sörlin, aktuell med nyutgåvan av sin bok Framtidslandet, där han problematiserar mycket av det som nu händer.
– Jag är ingen nationalekonom, men det är ju tydligt att frågor som bostäder, välfärden och inflyttningen är svåra att lösa. Det är också väldigt tydligt att kulturen är en viktig del. Det finns ett starkt värde i att den är med i diskussionen. Kulturen har en roll att spela, att ställa frågor och att bidra till en mångfald av röster.
"Hela vägen ut i Bottenviken
Hela vägen ut i Bottenviken (oh my)
Hela vägen ut i Bottenviken
Hela vägen ut i Bottenviken (yeah, get the money, oh my)"
Zacke arbetar för tillfället med sitt femte album. Musikaliskt har det gått bra sedan han flyttade hem, anser han.
– Jag har släppt en skiva som är inspelad i den här studion. Jag har blivit grammisnominerad och jag är bra streamad...eller, vad är bra? Hur mäter man framgång nu för tiden? Jag vet inte riktigt.
Han utesluter inte att det nya albumet innehåller fler låtar som knyter an till utvecklingen i norra Sverige.
– Det kan det absolut göra. Jag vill förnya och utmana mig själv genom att skildra samtiden. Det är inspirerande när det känns som att spotlighten för första gången någonsin är på den här platsen. Det är väl det och mina tankar kring att flytta upp från Stockholm som tar mest plats.
För tio år sedan gjorde Zacke låten "Halvvägs", tillsammans med Luleåbandet Movits!. Luleå Hockeys fans tog låten till sitt hjärta och gjorde om den 2022, när herrlaget jagade SM-guld, bland annat med frasen "Inget halvvägs, Luleå".
Kanske kan det bli ännu en ny version av låten, dedicerad till norra Sveriges utveckling?
– Ja, precis. Eller så ska det vara halvvägs. Vissa säger "det blir inget,", andra tror på guld och gröna skogar. Det kan bli bra om vi hamnar halvvägs.