– De kunskaperna är oerhört betydelsefulla för oss, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid fabriken Northvolt ett.
Det handlar om den personal från världens alla hörn som Northvolt rekryterat till sin verksamhet. Just nu har man passerat 1700 anställda i batterifabriken.
Men också om det stora antal underleverantörer som är på plats med anställda för att bygga upp fabriken, se till att allting fungerar och i ett par fall även permanent tillverka viktiga produkter på plats.
Att vända blicken österut var en given strategi för Northvolt, vars affärsidé är att tillverka litiumjonbatterier till elbilar för försäljning i Europa.
Sydkorea, Japan och Kina är världsledande inom tekniken och dominerar marknaden kraftfullt.
– Litiumjonbatteriet föddes ju i Japan, och framför allt i Östasien har de byggt upp en väldigt stark industri och utvecklat kompetens under många år. Här finns också ett starkt ekosystem av underleverantörer, säger Sanna Bäckström
Mycket handlar om ingenjörsroller, där man deltar i uppbyggnad, installation och intrimning av utrustning, och ser till att produktionen rullar. Men också om utveckling av befintlig teknologi och forskning. Kunskapen används även till att forma svenska utbildningar.
– Den specialkompetens och erfarenhet som de utvecklat är mycket betydelsefull på flera olika sätt, säger Sanna Bäckström.
Alla Northvolts underleverantörer är inte offentliga. Till de som är kända hör sydkoreanska Dongjin, som nyligen invigde sin fabrik, belägen mitt emot Northvolts fabrik i Bergsbyn. Dongjin tillverkar ingredienser till det material som läggs på batteriernas elektroder, kallat carbon nanotube slurry.
Här finns också kinesiska Kedali Industry (KDL), som är integrerat i fabriksområdet och tillverkar aluminiumbehållare.
För Dongjin och KDL handlar det om permanent verksamhet med fast personal, medan andra underleverantörer finns i Skellefteå på projektbasis under en begränsad tidsperiod.
Northvolt ser etableringarna som ett positivt trendbrott.
– Det är ju underleverantörer som tidigare bara funnits på andra sidan jordklotet, med därtill hörande utmaningar vad gäller bland annat logistik. Att de väljer att sametablera sig på plats ger stora miljöfördelar och tyder på en trend i hur de vill sätta upp sin produktion i framtiden, säger Sanna Bäckström.