Det nya livetSkellefteå

Raluca skapade ett forum för medföljare i Skellefteå

När Raluca Ceacar flyttade till Skellefteå med sin familj för två år sedan saknade hon ett forum. I dag är ett 80-tal medföljande, spouses, till anställda på Northvolt med i hennes grupp på Facebook. ”Vänner är viktiga”, säger Raluca.

Raluca Ceasar, här med maken Radu och äldre dottern Timeea, trivs i Skellefteå. ” Med tiden började jag att upptäcka saker här”, säger hon.

Raluca Ceasar, här med maken Radu och äldre dottern Timeea, trivs i Skellefteå. ” Med tiden började jag att upptäcka saker här”, säger hon.

Foto: Privat

Skellefteå2023-01-21 09:00

November 2020 flyttade Raluca Ceacar och hennes make Radu till Skellefteå tillsammans med dotter Timeea, i dag 6. Sedan dess har familjen utökats med Theona, som fyller två i februari. Raluca är född och uppvuxen i Rumäniens huvudstad Bukarest. Maken kom en dag och föreslog en flytt till Skellefteå och jobb på Northvolt Ett.

undefined
Raluca Ceacar flyttade med maken Radu och dottern Timeea, 6, till Skellefteå i november 2020. Sedan dess har lillaysyster Theona, snart 2, tillkommit.

– Jag sa ”Ja!” utan att tänka på det alltför mycket och utan att söka information först, skrattar Raluca då vi möts på Northvolt där hon själv också är anställd i dag.

– Sedan tänkte jag att jag skulle kolla upp Skellefteå. Min första kontakt var med Expats & Friends på Facebook.

Expats & Friends I Skellefteå är en ideell förening med 2 200 medlemmar i dess Facebookgrupp. Föreningen arbetar för att välkomna, integrera för att öka samhörigheten i en mångkulturell miljö med målet att göra etableringen till en ”trevlig upplevelse”.

– Jag fick en del nya vänner via Expats & Friends redan då vi fortfarande var kvar i Rumänien. Det var trevligt att få kontakter tidigt.

undefined
Raluca Ceacar var gravid med dottern Theona, snart 2, då hon flyttade till Skellefteå. I dag jobbar Raluca själv som samordnare på Northvolts onboarding.

Familjen flyttade norrut och bor nu i Skelleftehamn.  I dag jobbar Raluca själv som samordnare på Northvolts onboarding.

– Då vi flyttade var jag gravid och tänkte att jag spenderar tid med barnen och vänjer mig vid den nya omgivningen.

Saker utvecklas dock oväntat snabbt.

– Då Theona var ett började hon på förskolan och var tre timmar per dag där. Jag kände att det var läge där mig att göra något.

Storasyster Timeea pratar svenska nu och har utvecklat språket snabbt.

– Hon gick förskolan i Rumänien och den påminner mycket om den vanliga skolan. En dag frågade jag om förskolan här och fick svaret: ”Det är ingen skola. Det är en lekplats. Vi leker hela tiden”, skrattar Raluca.

– Från början ville hon inte prata svenska, men väl engelska. Efter ett år började hon prata flytande engelska. I förskolan pratade de bara svenska och då fröken frågade henne på svenska kom svaret på engelska. Nu går hon i engelskspråkig förskola och då hon inte känner trycket har hon börjat prata svenska. Det handlar om mod.

Radu hade börjat på nya jobbet och för Raluca blev det svenskastudier på SFI.

undefined
Raluca Ceasar, här med maken Radu och äldre dottern Timeea, trivs i Skellefteå. ” Med tiden började jag att upptäcka saker här”, säger hon.

– Då mötte jag många andra som hade män som jobbade på Northvolt. Jag kände att vi kunde bilda en gemensam community. Först började vi med What´s App. Sedan valde vi Facebook för att kunna dela bland annat bilder, men också för att kunna vara aktivare och lättare bjuda in nya medlemmar.

I dag består gruppen av ett 80-tal medföljande.

– Vi får förfrågningar varje dag, men vi håller den speciellt för Northvolt spouses.Vi som är med delar med oss information om vad som finns att göra. Det kan vara event, loppisar eller träffpunkter under helgerna, fortsätter Raluca och betonar just vikten av en gemenskap på en ny plats.

– Då vi flyttade hit hade jag redan bekanta på plats som med tiden har blivit nära vänner. Det är viktigt för mig.

undefined
Dottern Timeea har utvecklat språket snabbt på två år, berättar Raluca Ceacar. ” Nu går hon i engelskspråkig förskola och då hon inte känner trycket har hon börjat prata svenska. Det handlar om mod.”, beröättar Raluca.

Familen Ceacar bor i ett hus i Skelleftehamn.

– Från början var det en stor skillnad att flytta från en huvudstad med ett nytt hus till ett mindre samhälle där vi har ett äldre hus. Men nu känner vi oss hemma.

– Med tiden började jag att upptäcka saker i Skellefteå. Då vi besökte Eddahallen första gången blev jag glatt överraskad. Likadant då vi besökte Leos Lekland och Trampolinhuset. Det var saker som vi inte kände till då vi kom hit.

– Jag får tips av de andra I vår community på Facebook. De undrar om vi vill följa med dem och besöka olika platser.

undefined
”Vi hade hört att de som bor i norr var så kalla, men de har inte stämt. Alla har varit överraskande välkomnande och alla kan dessutom prata engelska – även de äldre”, säger Raluca Ceacar.

Det finns självfallet utrymme för förbättringar, konstaterar Raluca.

– Det vore toppen om restaurangerna kunde ändra sina öppettider. För ett par veckor sedan var vi i Skellefteå och gick runt och de restauranger vi besökte var stängda. Vi var för tidiga även om vi var ute mitt på dagen.

Har du sett omgivningarna?

– Det som har imponerat med Skellefteå är att du bara har 20 minuter till havet, och att du har nära till skidspår. Det är imponerande.

Raluca konstaterar att mycket händer i Skellefteå, att bland annat kulturhuset öppnat sedan flytten.

– Vi hade hört att de som bor i norr var så kalla, men de har inte stämt. Alla har varit överraskande välkomnande och alla kan dessutom prata engelska – även de äldre.

– Min hälsning till Skellefteborna: Tack för att ni välkomnat oss och: Keep up the good work!