Buffégrytorna för dagens rätt går i orange och brunt, och det doftar av okända kryddor. Här finns högrevsgrytan zigni. En kikärtsröra som heter Shiro. Ades, en rätt gjord på linser, och alicha, som är en vegetarisk gryta.
Inte lätt att välja. Dessbättre behöver man inte göra det.
Abadi Ybrah förklarar på god svenska att allt ska läggas upp på injera, ett surdegsbröd som liknar en grå pannkaka.
– Hoppas ni blir nöjda. Vi har fått många fina ord sedan vi öppnade, säger han.
Abadi Ybrah kommer från Eritreas huvudstad Asmara. För elva år sedan kom hans familj till Skellefteå. Fyra år senare anslöt han själv via Italien. Nu har en dröm gått i uppfyllelse när han i november öppnade restaurangen Selams, med rätter från det etiopiska och eritreanska köket.
Den ligger längst ut mot E 4 på krog- och affärsstråket Nygatan. Lite tight lokal med en vacker trädisk och 15-20 platser.
– Fredagar och lördagar har vi mycket folk. Det blir lite lättare till sommaren. Då ska vi ha en uteservering.
Han gillar det som händer i stan.
– Nya människor. Många som pratar engelska. Det är bra för både staden och för affärerna, säger han.
Abadi Ybrah är en av många nykomlingar på krögarfronten som etablerat sig i takt med utvecklingen, där Northvolts fabriksbygge är den stora, starka motorn.
Statistik som vi begärt ut från kommunen stärker bilden av ett restaurangliv i förändring. 2013 öppnade 17 nya ställen. 2018, året efter Northvolts besked, hade summan i stort sett fördubblats till 33. Snittet de fem senaste åren är 28, och då bedömer kommunen att åren 2020 och 2021 påverkades negativt av pandemin.
Nya kök tillkommer och utbudet av det redan etablerade blir bredare. Tre nya restauranger tillkom på ett bräde när Sara kulturhus öppnade hösten 2021.
Mcdonalds öppnade sin första restaurang i Skellefteå efter Northvolts besked. Nu planerar man ytterligare en. Andra snabbmatskedjor letar febrilt efter lokal. Samma sak med pubkedjor. Lions öppnade i maj 2020, men Brödernas och Harrys har inte haft samma tur ännu.
Trenden med hälsosam mat visar sig bland annat i Hälsobaren, som öppnade i centrum för ett år sedan, och Råvara på Hedensbyn.
Ett nytt tapasställe har öppnat, Tap&. Flera asiater har tillkommit, som Miss Voon, Broo Food och Hello Asia.
Den sistnämnda tog i november över lokalen i Vintergatans galleria där en thairestaurang tidigare fanns, och fyllde därmed luckan efter en indisk restaurang. Ägaren Mohammed Mir Hossan säger att de har bra beläggning.
– Det är många nya människor i stan, inte minst från Indien. Många av dem jobbar på Northvolt. Även om de flesta av våra kunder varit svenskar, förstås.
Han driver även den närliggande sushirestaurangen, och har en sushi i Boden. Planer finns på att expandera när industriboomen sprider sig norrut.
– Vi ska öppna en indisk restaurang i Boden också, säger han.
Krögarprofilen Mikael Lundmark har följt utvecklingen på nära håll.
– Det har ju vuxit över en längre tid, men de senaste 3-4 åren har det exploderat. Jag tycker stan har ett brett utbud av det mesta i dag, säger han.
Länge var han ansvarig för Stadsfesten. Han drev också restaurangen och klubben Balzac. Sedan tre år tillbaka är det italienska restaurangen La Cena, nästan granne med Sara kulturhus, som gäller.
Och i slutet av februari hade han premiär för ett nytt koncept, när vinbaren Kork öppnade. Barhäng, ett glas vin och enklare rätter, a la bistro.
– Kork har fått ett bra mottagande. Jag funderar lite kring hur vi ska utveckla verksamheten till sommaren. Erbjuda lunch och uteservering känns aktuellt. Med elvärmare i taket kan man sitta ute och må gott långt in på hösten.
Allt detta är exempel på hur Skellefteå förändrats mot ett mer internationellt mönster, anser Mikael Lundmark.
– Dels är det gästarbetare på batterifabriken, men också inflyttare, som kommer med en annan kultur. Att gå ut och snacka och ta en matbit efter jobbet är något de har i sitt DNA. Det gör också att vi Skellefteåbor förändrar oss.
Ytterligare en faktor är att nykomlingarna företrädesvis är i "produktiv" ålder, menar han.
– Relativt unga människor som gillar handel, restaurang och så vidare. När jag drev Balzac skulle fredagar och lördagar bära hela veckan. Nu har vi massor av bokningar på La Cena tisdagar, onsdagar och torsdagar, och det talas lika mycket engelska som svenska. Man måste också lyfta nya kulturhuset. Det syns direkt på bordsbokningarna när det är en konferens eller ett större event.
Uppsvinget har även nått de klassiska matvagnarna på Guldtorget. Marius Perju driver sedan början av mars nykomlingen Grön ninja, där han säljer vego- och vegetarisk mat, med rätter som tornadopotatis och vegetarisk burgare.
– Jag har varit vegan i tre år. Anledningen till att jag startade matvagnen är att jag själv haft svårt att hitta vegansk mat i Skellefteå.
Rumänen har bott tio år i Sverige.
– Intresset har varit ganska bra. Jag har även blivit inbjuden till två festivaler. Vi får se hur det går framåt sommaren, säger Marius Perju.
Matvagnar, vinbar, asiatiska restauranger, "fine dining", hälsobarer – allt har bidragit till att göra Skellefteå till en mer attraktiv destination, mötes- och evenemangsstad, anser Maria Rautio, centrumledare vid Visit Skellefteå.
– Det ena ger det andra. De som kommer är en köpstark målgrupp som gillar att gå ut och äta.
Intresset från nya håll är fortsatt starkt, uppger Maria Rautio.
– Vi får vetskap om en hel del förfrågningar och försöker para ihop dem med olika fastighetsägare. Det är helt klart ett tryck i branschen men det är inte alltid enkelt att lösa lokal i stadskärnan. En annan utmaning som många restauranger beskriver är att de har svårt att hitta personal. Arbetslösheten är så låg.
I Paolos café och restaurang vid markplan i Sara kulturhus laddar skådespelerskan Annika Nordin batterierna inför kvällens teaterföreställning av Handbok för husmödrar.
– Jag minns när jag var på turné i Skellefteå i slutet av 1990-talet och staden kändes...tom. Skillnaden mot i dag är jättestor. Många fina restauranger och jag tycker mig känna en stark anda av framtidstro, säger hon.
Annika Nordin är uppvuxen i Västernorrland men bor i Göteborg sedan länge. Under föreställningens speltid bor hon i Skellefteå.
– Jag har hunnit prova på det mesta, både enkelt och dyrt. Efter kvällens föreställning ska vi testa stadens nya vinbar.