– Kyla och isbildning är en stor utmaning för vindkraft på nordliga breddgrader. Att testa sina grejer här kommer vara något som tillverkarna tjänar på i längden, säger Stefan Skarp, affärschef för vindkraft vid Skellefteå kraft.
Bolaget har drivit parken på berget Uljabuouda, 760 meter över havet och beläget 1,5 mil sydväst om Arjeplog, sedan hösten 2010. Ursprungligen tio 125 meter höga vindkraftverk som under åren har utsatts för en rad prövningar.
– Man kan väl säga att vi haft alla problem som finns, säger Stefan Skarp.
Ända från starten var parken ett pilotprojekt för att utveckla vindkraft i tufft klimat.
– Eftersom vi var först ut behövde vi ta några medvetna risker. Bland annat köpte vi in materialet från en oprövad leverantör från Finland. De gick i konkurs under pågående leverans.
Vindkraftverken är anpassade för ett liv i is och kyla. Bland annat är turbinerna helt inbyggda, tornen är gjorda av ett speciellt stål och vingarna avisas genom ett medel som sprutas ut på dem, ungefär som på flygplan.
– Parken har kantats av tekniska utmaningar. Underhållskostnaderna har varit högre än vi på förhand kalkylerade med. Men vi har lärt oss mycket på vägen, säger Skarp.
Man har även tittat på hur fauna, rovdjur och rennäring påverkas av vindkraft i karg miljö.
– Sammanfattningsvis har det inte gått att påvisa någon påverkan på djur och natur. En viss undflyendeeffekt noterades under etableringsfasen men djuren var snabbt tillbaka. När det gäller rennäringen så har djuren varit där vissa år och andra inte. Det finns många påverkansfaktorer och det har inte gått att visa om vindkraften påverkat renarna.
Nu blåser dock nya vindar på Uljabuouda. Tre vindkraftverk har rivits och beslut är taget på att ett fjärde också ska tas ned. Inom de närmaste åren räknar Skellefteå kraft med att samtliga gamla snurror är borta.
I stället ska bolaget, tillsammans med samarbetspartners (se faktaruta) erbjuda tillverkare i branschen att testa material, tekniska lösningar och låta personal öva på underhåll i arktiskt klimat.
– När vi ändå är i en generationsväxling passar vi på och gör om parken. Vi tänker oss att det kan fungera ungefär som en bilprovning. Man tar med sitt vindkraftverk hit, bygger upp och testar det under en tid. Sedan tar man ned det när allt är klart.
Tillståndet gäller vindkraftverk ända upp till 330 meter, det vill säga högre än vad som tillverkas i dag.
– Utvecklingen går mot högre vindkraftverk. Det planeras för en hel del ny vindkraft norr om Dalälven och då är de här förutsättningarna attraktiva. Uljabuouda är den tuffaste "siten" som vi har. Det är kyla, snö, is och turbulenta vindar som växlar riktning.
Skellefteå kraft räknar med att verksamheten är igång inom 1–2 år.
– Vi vet att det finns ett stort intresse, säger Stefan Skarp.
Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) ser positivt på utvecklingen.
– Tester, och speciellt vintertester, är en del av vår profil. Inte minst genom alla biltester. Vindkraften kan bidra till en ytterligare bredare arbetsmarknad samtidigt som Arjeplog bidrar med svar kopplat till den gröna omställningen, både genom miljövänligare bilar och förnyelsebar elproduktion. Därför är det här betydelsefullt, säger Utsi.