– Kul att jobba med de här frågorna. Man lär sig saker och kan förbereda sig för arbetslivet, sade Ida-Elvira Karlberg, en av årskurs 2-eleverna från programmet samhällsbyggande och miljö, som tittat närmare på sjötransporter.
Arrangemanget hölls på tisdagskvällen i Vetenskapens hus av organisationen Framtidens röster. Bakgrunden är den miljö- och klimatkonferens som FN håller i juni i Stockholm. För att skapa ett brett engagemang bland unga går en resa genom hela Sverige. Start var i Gällivare på måndagen, och målgång blir i Malmö.
Gymnasieeleverna hade fått i uppdrag att granska företags affärsidéer ur ett hållbarhetsperspektiv. I Luleå var det LKAB:s malmtransporter som var i fokus.
Först ut var en grupp som arbetat med järnvägstransporterna. Eleverna konstaterade att dubbelspårig järnväg skulle ge stora fördelar, bland annat eftersom mindre energi går åt när loken slipper stoppen på mötesplatserna. Fler och större vagnar kan också spara energi.
Nästa grupp hade studerat hamnlogostiken med Malmporten, det stora muddringsprojektet, i centrum. Muddringen kommer spara tid, pengar och gynna miljön, noterade eleverna.
En tredje grupp hade granskat sjötransporter, och förordade biogas som det miljövänligaste alternativet före vätgas. Bland annat därför att Luleå kan tillverka sin egen biogas ur restprodukter från matavfall och avlopp.
– Biogasen är ett bättre alternativ eftersom det går åt mindre energi att producera den än vätgas. Elen kommer att behövas till annat i framtiden, bland annat stora industrier, sade Lukas Öhman, en av eleverna.
Ytterligare två grupper redovisade sitt arbete. En hade arbetat med fossilfri energi och jämförde vindkraft, solkraft, biogas och vätgas. En annan hade granskat LKAB:s jätteprojekt Reemap och miljövinsterna i det.
Luleås kommunalråd Fredrik Hansson (S) höll ett kort tal.
– Väldigt intressant och givande att få träffa ungdomarna och få ta del av deras syn på framtiden och klimatsatsningarna. Vi i kommunen har ju också våra klimatmål som vi jobbar med och försöker ställa om, bland annat genom satsning på biogasen, sade han.
Luleås gymnasiechef Eva Lindbäck var också på plats. Hon konstaterade att söktrycket i år ökar till teknikprogrammet, industriprogrammet och el- och energiprogrammet.
– Det har helt klart med de nya industrisatsningarna att göra, sade hon.