Här fångar de koldioxid – unik metod utvecklas

Vivaldiprojektet är ljuv musik för miljön. Med hjälp av en metod som utvecklas av forskare på Luleå tekniska universitet kan koldioxid som fångas in hållbart och kostnadseffektivt omvandlas till eftertraktade kemikalier.

På Sunpine i Piteå fångades koldioxiden in.

På Sunpine i Piteå fångades koldioxiden in.

Foto: Foto: Tomas Bergman/LTU

Norra Sverige2022-12-27 09:00

Vivaldiprojektet genomförs i samverkan mellan en forskargrupp på LTU och Sunpines bioraffinaderi i Piteå.

En sommardag i slutet av juni genomfördes en infångning av koldioxid på anläggningens tak. Rökgas, som bland annat innehöll koldioxid, fångades in från skorstensröret med hjälp av slangar.

Med stöd av det österrikiska företaget Krajete Gmbh packades gasen under högt tryck i gasbehållare. Dessa transporterades senare till universitets labb, där en ren koldioxidgas skapades. Den kan användas vid vidareförädling av kemikalier som är eftertraktade i den gröna omställningen.

undefined
Io Antonopoulou är doktorand vid LTU sedan 2014.

– Vi utvecklar vi ett innovativt, hållbart och kostnadseffektivt koncept. På så sätt kommer industrins utsläpp av växthusgaser inte bara att minska, utan koldioxid kan samtidigt användas som en ny och hållbar råvara. Det minskar beroendet av import av fossila råvaror och förbrukningen av nyckelresurser som energi, vatten och mark, säger Io Antonopoulou, forskare inom biokemisk processteknik vid LTU, i ett pressmeddelande.

Infångning och lagring av koldioxid är en av de metoder som används för att minska industriernas utsläpp. En av de stora utmaningarna med konventionell koldioxidinfångning är höga kostnader. De tekniker som LTU:s forskarteam använder sig av är mer hållbara.

undefined
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Istället för att enbart förlita sig på kemikalier som absorberar koldioxiden, fångar vår forskargrupp in koldioxiden med hjälp av ett enzym som kallas karbanhydras. Det är ett extremt snabbt enzym som kan användas ensamt eller kopplas till andra mer kända infångningstekniker, säger Io Antonopoulou.

Ensymet fungerar som biokatalysator och snabbar på omvandlingen av koldioxid till bikarbonat. En fördel med att ha koldioxid i form av vattenlöslig bikarbonat är att det krävs mindre energi när den sedan ska komprimeras ytterligare. Konceptet blir upp till 2530 procent mindre energikrävande och därmed mer kostnadseffektivt.

undefined
Experter från österrikiska företaget Krajete Gmbh hjälpte till vid koldioxidinfångningen.

– Koldioxidinfångning förväntas spela en viktig roll även efter 2050 när Europa ska vara koldioxidneutralt. Vi kommer att behöva fortsätta att fånga in koldioxid som finns kvar i atmosfären i många år för att hålla nivåerna låga och minska klimatpåverkan, säger Io Antonopoulou, som kommer från Aten i Grekland och blev doktorand vid Luleå tekniska universitet 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!