Så kan smart teknik från norr lösa elproblemet

Begränsningar i elnätet och långa tider för att bygga nya kraftledningar riskerar att stoppa och försena gröna industriprojekt i norra Sverige. Men en del av lösningen kan finnas i det befintliga nätet. Ett Luleåföretag har utvecklat en ny teknik som de uppger kan fördubbla kapaciteten.

Deras tekniklösning kan lösa en del av elproblemet. Det anser Magnus Karlsson och Magnus Liarsgård, vid företaget Exeri.

Deras tekniklösning kan lösa en del av elproblemet. Det anser Magnus Karlsson och Magnus Liarsgård, vid företaget Exeri.

Foto: Jonny Vikström

Norra Sverige2022-07-04 07:00

– Problemet skapas av stora satsningar i norr men med smart teknik från norr kan vi öka kapaciteten i elnäten redan innan nya elledningar byggts. Då möjliggör vi att det befintliga elnätet klarar de inledande investeringarna och köper tid för den utbyggnad som kommer senare, säger Magnus Karlsson, vd och delägare i Exeri.

Företaget grundades 2009, och arbetade inledningsvis som konsulter med fokus på systemlösningar och säkerhet. Senare har företaget utvecklat ett eget system för felövervakning av elnätet.

undefined
De grå "agenterna" kan monteras både på stolpar och ledningar.

Med hjälp av ett ledningssystem och egenutvecklat kommunikationsnät hämtas information från agenter som placeras på elstolparna. Dessa känner av om det finns fel i elnätet eller om distributionen till kund fungerar som det ska. Desto tätare agenterna sitter, desto snabbare och mer exakt kan fel lokaliseras.

Exeri ser nu möjlighet att förädla befintligt system till en helhetslösning för övervakning av nätet, där man har koll på hela kedjan från tillgänglig produktion via identifierad möjlig överföringskapacitet till önskad konsumtion, och därigenom kan man maximera nyttjandet av nätets kapacitet.

undefined
Exeri har utarbetat ett system för felövervakning. Genom att förädla systemet ser Magnus Karlsson och Magnus Liarsgård möjlighet att skapa ett mer dynamiskt elsystem.

Dagens elnät är uppbyggt utifrån ett synsätt och regelverk där inte hela kapaciteten kan utnyttjas av säkerhetsskäl.

– Väder och vind kyler ledningar och påverkar möjlig överföringskapacitet i nätet. Dagens säkerhetsregler bygger på en beräknad maxbelastning vid en vindstilla sommardag då alla konsumenter nyttjar nätet till max. Det finns en säkerhetsmarginal, alltså, och den outnyttjade kapaciteten är ungefär 50 procent, säger Magnus Karlsson.

– Eftersom det funnits ett kapacitetsöverskott har det varit en ickefråga. Historiskt har konsumenterna inte heller haft möjlighet att styra sitt uttag. Framöver är många stora konsumenter dynamiska och har möjlighet att snabbt öka och minska elnyttjandet utifrån väder och tillgång, som i och med vindkraften kan variera stort. Detta möjliggör en handel av el där man kan maximera uttagen kopplat till tillgänglig kapacitet, säger Magnus Liarsgård, ekonomichef i Exeri.

undefined
"Utan problem löser vi den effekt som behövs till dess att nätet är utbyggt", säger Magnus Karlsson. I förgrunden syns de "agenter" som placeras på stolparna.

Exeris kunder är lokala elnätsägare, som exempelvis Pite energi. Men systemet för ökad kapacitet är, enligt Exeri, applicerbar både på det regionala nätet, som exempelvis ägs av Vattenfall, och stamnätet med 400 kV-ledningar, som ägs av Svenska Kraftnät.

Regeringen beviljade tidigare i år Svenska kraftnäts satsning på 8,4 miljarder för att bygga ut kraftförsörjningen i norr. Men nya kraftledningar är tidskrävande processer och den nya kapacitet för överföring som skapas räcker inte ens till hälften av industriprojekten.

– Med vår teknik kan vi lösa det mesta som planeras inledningsvis och köpa tid på vägen. Då kan Sverige hålla den tidsplan som många anser inte går att hålla, säger Magnus Karlsson.

När H2 Green Steel startar sin produktion på riktigt behöver de mycket mer effekt än vad som finns tillgängligt i elnätet idag. Löser ert system det?

– Utan problem löser vi den effekt som behövs till dess att nätet är utbyggt.

undefined
"Vi placerar ut sensorer efter hela sträckan, och får därigenom information från det befintliga nätet", säger Magnus Karlsson.

Exeri har gått ihop med ett antal andra företag i ett konsortium, och har en dialog med Svenska Kraftnät och flera av de stora bolag som annonserat elkrävande satsningar, bland andra H2 Green Steel.

– Vi hoppas kunna göra ett pilotprojekt inom ett år. Man kan tänka sig stamnätstationen i Svartbyn, som matas från olika håll och som bland annat förser Luleås industrier med el.

Magnus Karlsson förklarar genom att rita på en whiteboard.

– Vi placerar ut sensorer efter hela sträckan, och får därigenom information från det befintliga nätet. Det kan vara ledningar från Stora Sjöfallet till Boden, och det handlar om att identifiera den svagaste punkten. Vidare behöver vi information från marknaden, det vill säga producenter och konsumenter, och information om väder. Allt samlas i ett lednings- och beslutssystem.

undefined
Magnus Karlsson och Magnus Liarsgård, Exeri.

– Andra företag arbetar med liknande teknik men idag är bara vi som har möjlighet att leverera en helhetslösning. Det här är fullt genomförbart redan i dag, det gäller bara att Svenska kraftnät kan bli trygg med en ny modell. Det är dock förståeligt att de vill utreda det noggrant, säger Magnus Liarsgård.

Luleåföretagets lösning kan även bidra till att elprischocker, som drabbat södra Sverige, neutraliseras.

Fakta Exeri

Grundat 2009 av tre tidigare Ericsson-anställda med lång erfarenhet av sensornät, nätverksövervakning, militära ledningssystem, säkerhet och kommunikationssystem.

Största enskilda ägare är Skellefteå Kraft.

Antalet anställda har det senaste året vuxit från nio till 15. Företaget har även ett antal konsulter.

Produktidén som företaget satsar på heter Smart Grid Surveillance.

Källa: Exeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!