– Den grundläggande tanken är att vi vill bidra till och driva på den gröna omställningen i norra Sverige. Där är "indtech-sektorn" en nyckelfaktor, säger Daniel Enström, vd för Mobilaris.
Indtech kan beskrivas som högteknologiska och innovativa lösningar för tyngre industri. En bransch som Mobilaris har bred erfarenhet från, med sitt arbete kring att utveckla digitala beslutstödsystem.
Mycket har hänt i Luleåföretaget de senaste åren. Bland annat har avknopparen Xolaris separerats från moderbolaget, och bedriver i dag den ursprungliga verksamheten baserat på mobilnätsteknologi.
Förra året såldes det ena av två dotterbolag, Mobilaris mining and civil engeenering, till verkstadsjätten Epiroc. Verksamheten är inriktad på digitalisering av gruvindustrin.
– Egentligen var vi på väg till börsen, men det bud som Epiroc lade var lite för bra, säger Daniel Enström, som arbetat i Mobilaris sedan 2017 och har en bakgrund på Ericsson.
Två år tidigare, och från motsatt sida av branschen, hade LKAB:s förre vd Lars-Eric Aaro värvats in som styrelseordförande.
– Stora industriföretag har alltid haft utvecklingsavdelningar men erfarenhet visar att verksamhet med utveckling av mjukvara bäst bedrivs av mindre techbolag som kan arbeta i högt tempo och hela tiden ligga i framkant. Det finns enorma vinster att göra kopplat till säkerhet, underhåll och andra produktionshöjande faktorer, säger Lars-Eric Aaro.
Det andra dotterbolaget Mobilaris industrial solutions blev kvar. Förra året sålde man exempelvis ett digitalt system till Boliden Rönnskär, som bidragit till att säkerheten på smältverket i Skellefteå ökat.
– Det går ut på att traversförare får en bättre överblick över var människor finns på arbetsplatsen. En viktig faktor i en utmanande arbetsmiljö, säger Daniel Enström.
– Boliden jobbar hårt med ny teknik och innovation. Ett fantastiskt företag att göra saker tillsammans med, säger Lars-Eric Aaro.
I våras tog man nästa steg och skapade riskkapitalbolaget Mobilaris evolve.
– Förutsättningarna är helt rätt. Vi har byggt upp ett ordentligt kapital, vi har hög kompetens kring tekniken och bra förståelse för vad kunderna vill ha. Vi har erfarenhet att grunda bolag inom indtech och skala upp verksamhet internationellt. Det finns heller inget liknande investeringsbolag i norra Skandinavien, säger Daniel Enström.
Arctic Business Inkubator (ABI) är en viktig samarbetspartner. ABI bedrivs inom LTU Business och har som uppgift att fånga upp och stötta små, innovativa teknikföretag i uppstartfasen. De kan senare bli intressanta för Mobilaris.
– Tanken är att investera i företagen för att ge dem bättre förutsättningar att växa och utveckla produkten. Vi söker efter företag som arbetar med mjukvara mot tung industri, alltså gruva, skog, stål, batteri till exempel.
När företagen scoutas tittar man särskilt noga efter:
- Smarta tekniklösningar som har stor effekt på befintlig infrastruktur.
- Innovativ affärsmodell.
- Produkten ska vara möjlig att skala upp och sälja på globala marknaden.
Hittills har Mobilaris investerat i två bolag:
Widefind köptes i sin helhet. Företaget har utvecklat ny teknik för att hålla koll på maskiner, människor och fordon i industrimiljöer och på siter, något som inte minst kan kopplas till framtida stora industriprojekt, som exempelvis H2 Green Steel.
Flasheye är man delägare i. Företaget har utvecklat en modern laserscanningteknik för att övervaka olika industriella processer, exempelvis att det är rätt storlek på materialet på ett transportband.
– Två företag med stor utvecklingspotential, säger Daniel Enström.
Mobilaris strategi är att portföljen ska växa till 10–15 bolag inom de närmaste fem åren. Exakt vilka summor som ska investeras vill man inte gå in på.
– Men det handlar om tresiffrigt antal miljoner, säger Enström.
Att Sverige står inför en lågkonjunktur oroar inte märkbart.
– Vi sprider riskerna och kommer att vara uthålliga ägare. Vi räknar med att hänga med till de bolag vi investerar i blir ett utdelningsbolag alternativt noteras eller köps upp av en stor, industriell spelare, säger Daniel Enström.
– Vi hade kunnat göra "en exit" och flyttat till Stockholm eller Spanien eller vart som helst, men alla i Mobilaris är överens om att vi vill vara kvar och verka här i norra Skandinavien, säger Lars-Eric Aaro.