Men det finns fler företag än Exeri som är inne på samma spår.
– Vi har en pilotanläggning på gång nu med andra leverantörer som har liknande mätutrustning som Exeri. Vi får se hur det faller ut. När vi hunnit en bit i in projektet planerar vi att gå ut med förfrågningar för att se vilka leverantörer som finns och vad de har att erbjuda, säger Tobias Edfast, enhetschef för nätutveckling vid Svenska kraftnät.
Han fortsätter:
– Om allting faller på plats kan det leda till en ökning med upp till 40 procent. Utmaningen är att på ett effektivt sätt få in nödvändig information i vårt driftövervakningssystem.
Kan tekniken hjälpa er att försörja de nya gröna industrier som planeras i Boden och Luleå med el?
– Inte i hur stor grad som helst, men definitivt att bättre nyttja befintliga ledningar. Så svar ja. Om helhetslösningen visar sig fungera är området kring Luleå och Skellefteå mycket intressant.
Hur ser tidsschemat ut?
– Pilotprojektet inleds under hösten och vid årsskiftet kan det vara aktuellt med en inventering av leverantörer. Så möjligen att tekniken kan vara på plats under 2023, säger Tobias Edfast.
H2 Green Steel ser positivt på möjligheterna med att utöka kapaciteten i nätet.
– Vi tycker att Exeris lösning är ett bra projekt. Vi behöver mycket kraft och vi behöver det relativt snabbt. Det här går ju ut på att använda befintlig infrastruktur och få ut mer effekt i nätet. Det är sannolikt det snabbaste och mest effektiva sättet för oss att få åtminstone en del av den kraft vi behöver, säger Lina Håkansdotter, chef samhällskontakter vid H2 Green Steel.
Stålutmanaren ska bygga sitt stålverk i närheten av stamnätstationen i Norra Svartbyn.
– Vi är med i en förstudie av Exeris teknik. Vi kan bidra med ett kundperspektiv och har många medarbetare med stor kompetens inom området. Sedan är vi bra på att utmana gamla tankemodeller, säger Lina Håkansdotter.
H2 Green Steel har tidigare uppgett att bolaget kommer att ha möjlighet att med mycket kort varsel styra sin produktion och därmed elanvändning utifrån tillgång på kraft i systemet.
– Det stämmer. Det är många delar i det här och en är vår egen flexibilitet. När vi har lösningen på plats kommer vi att kunna vara med och reglera kraftanvändningen sekundsnabbt, säger Lina Håkansdotter.