Allt om valet – Norran låser upp valartiklarna

Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet. Ett val som senast det begav sig endast lockade 53 procent av Skellefteborna till valurnorna. Det var sämre än rikets snitt på 55 procent. För att ge alla invånare chansen att läsa in sig och göra sin röst hörd låser Norran nu upp alla lokala valartiklar.

Viktoria Hallmans, valsamordnare i Skellefteå kommun.

Viktoria Hallmans, valsamordnare i Skellefteå kommun.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-06-06 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om i intresset var svalt i Skellefteå så var det direkt frostigt i Malå och Norsjö, där endast 41 respektive 43 procent av väljarna gjorde sin röst hörd i EU-valet 2019. Något som valsamordnaren Viktoria Hallmans vill ändra på.

I år kraftsamlar Europa direkt för att höja valdeltagandet och framför allt siktar de på att nå förstagångsväljarna, något som Norran berättat om tidigare. Vi har också träffat valambassadörerna Maximilian Lundman, 18 år, och Wilma Fallgren-Ahlström, 19 år, som ska hjälpa till att öka kunskapen bland unga inför valet.

undefined
Carolina Gustafsson (V), kandiderar till EU-valet.

I ett flertal artiklar under våren har Norran berättat om hur besluten i EU-påverkar oss i Skellefteå i vår vardag, vi har berättat om Carolina Gustafsson från Norsjö som siktar mot maktens boning och om Micaela Löwenhöök från Skellefteå, som också kandiderar och vill ha ett mindre EU. En annan kandidat med Skellefteanknytning är Andreas Alseryd (fd Robinson-deltagare), numera bosatt i Umeå, som kandiderar för Folklistan.

undefined
Micaela Löwenhöök (M), kandiderar till EU-valet.

Vi har också berättat om Ylva Sandberg från Skellefteå, som har en nyckelroll i EU där hon jobbar som tolk och på ledarplats har vi haft genomgångar av vad toppolitikerna vill göra om de får makten efter valet den 9 juni. Norrans politiska redaktör Andreas Westerberg och frilansskribenten Adam Bäckström har gått igenom både de rödgröna toppkandidaterna och Tidölagets kandidater. 

undefined
Andreas Alseryd (Folklistan), kandiderar till EU-valet.

Förtidsröstningen drog igång den 20 maj och har lockat många att gå och rösta.Totalt kommer 720 ledamöter att väljas in, varav 21 är från Sverige. I en intervju i SVT säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, att det totala valdeltagandet kan bli det högsta någonsin för svensk del. Men varför ska vi då bry oss om att rösta i ett val till Europaparlamentet, som ligger så långt borta och där kandidaterna från norra Sverige är försvinnande få? 

undefined
Valambassadörerna Maximilian Lundman och Wilma Fallgren-Ahlström står på Baldergymnasiet för att informera ungdomar om stundande EU-val.

Jo vi ska bry oss, eftersom det här är vår möjlighet att påverka. Besluten som fattas i EU påverkar även oss i norra Västerbotten i vår vardag. Det är också viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att vi går och röstar. Många människor i andra länder har inte den möjligheten att få vara med och påverka och det har inte varit självklart i Sverige heller särskilt länge. Men vi tar snabbt demokratin för given.

undefined
Cecilia Frank, EU Direkt Västerbotten, vill se att högre valdeltagande än 2019 då 53 % av Skellefteborna röstade.

För att underlätta för dig som läsare att ta ställning låser vi nu under valspurten upp allt lokalt innehåll kring EU-valet, för att du ska kunna bilda dig en uppfattning och kunna göra din röst hörd på söndag. 

Om du fortfarande tvekar läs Åsa Svanbergs, fristående ledarskribent, lysande krönika om varför vi ska pallra oss upp från soffan på söndag – den hittar du här. Under fliken åsikter på norran.se hittar du debattartiklar och insändare på temat EU-valet.

Mer informatiom om EU-valet hittar du här:

Så funkar EU-valet

Valmyndigheten om EU-valet

SVT:s valkompass för dig som är i valet