Carolina Gustafsson siktar på en plats i parlamentet

Carolina Gustafsson är uppvuxen i lilla Rengård, Norsjö. Nu satsar hon på att ta plats i stora Europaparlamentet för Vänsterpartiet. ”Det är viktigt att personer som är bosatta i norra Sverige och känner till våra villkor finns med i parlamentet.”

Carolina Gustafsson ställer upp i EU-valet för Vänsterpartiet. Hon är tredje namn på valsedeln.

Carolina Gustafsson ställer upp i EU-valet för Vänsterpartiet. Hon är tredje namn på valsedeln.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-06-02 20:00

 EU-valet

Det är väldigt få namn bland de tio främsta på partiernas listor inför EU-valet som är från norra Sverige. Lokalt i Norrans område bor två och en är född och uppvuxen här.

Vänsterpartiets Carolina Gustafsson finns på tredje plats på listan och är uppvuxen i Rengård, Norsjö, dotter till Rune och Ringvor Gustavsson. Gymnasietiden tillbringande hon i Skellefteå.

– Jag gick med i ungdomsförbundet under den tiden. Jag hängde mycket på Musikfabriken och där träffade jag Jocke Wallström som nu är vänsterpartist här i stan. Jag har ju suttit i programkommissionen som har tagit fram det här nya partiprogrammet och i det arbetet besökte vi föreningar och distrikt. Då jag var i Umeå hade de vissa på länk, då hoppade han upp där. Det var roligt, för jag tror inte vi har träffats sedan ungdomsåren.

Hon lämnade Skellefteå för att studera ett tag vid Umeå Universitet innan flyttlasset gick söderut och till slut till Stockholm.

– Jag fick en tjänst på Kungliga biblioteket som fotograf.

Det blev Stockholm i sex år. Sedan blev det ett gästspel i Barcelona innan Carolina flyttade till Irland, där lillasyster Cajsa bodde. 

– I Birr på Irland var jag butikschef i en liten ekologisk butik och jobbade även på bondgården där.

Det blev sex år på Irland och efter ett år i Amsterdam återvände Carolina Gustafsson till Sverige 2013. Efter en kortare period på Kungliga biblioteket flyttade hon till Kiruna.

– Jag sökte en tjänst och fick den. Jag hade aldrig varit i Kiruna innan jag åkte upp dit på intervju. Det är en liten statlig stiftelse som jobbar med digitalisering av fotografier och vi har även ett arbetsmarknadspolitiskt uppdrag.

Den heter Stiftelsen Föremålsvård och där är Carolina avdelningschef.

– Vi är faktiskt två avdelningschefer. Det är därför att vi utbildar alla som kommer till oss. Det är 16 personer som vi basar över och det är personer som har varit borta från arbetsmarknaden länge av olika anledningar.

De största uppdragsgivarna är de statliga museerna, biblioteken och arkiven.

– Det handlar om långsiktiga projekt och så är det i kulturarvsvärlden.

Engagemanget i Vänsterpartiet låg nere under många år.

– Rent ideologiskt har jag varit kvar, jag har ju alltid röstat på vänstern. Under tiden jag bodde på Irland var det ju det här med att vi fick in Sverigedemokraterna och allt trassel i parlamenten. Och då bestämde jag mig för att då jag kommer tillbaka till Sverige kommer jag att engagera mig i partiet igen.

Carolina Gustafsson har varit aktiv både lokalt och på riksnivå i partiet.

– När jag flyttade till Kiruna gick jag i förstamajtåget och då kom det fram en tjej från föreningen frågade: ”Är du medlem?”. På den vägen är det och inom ett år så blev jag tillfrågad att bli ordförande i partiföreningen. Och det var jag i fem år. 

– Jag har suttit även i distriktsstyrelsen och i partistyrelsen.

Det var 2016 hon blev invald som ersättare i partistyrelsen och från 2018 hade hon en ordinarie plats. 

– Men jag valde att sluta på kongressen i maj.

Hon har även varit en del av styrgruppen för Kvinnors organisation och sedan 2019 dess ordförande. Sedan 2020 har hon suttit i programkommissionen och under fyra år arbetat fram det nya partiprogram som klubbades på årets kongress.

Carolina Gustafsson är trea på Vänsterpartiets lista till EU-valet. Just nu har partiet en plats i parlamentet. Hon har även stått på riksdagslistan i två val.

Vilken är det viktigaste frågan i det här valet?

– Det är klimatet. Klimatkrisen är något som är gränsöverskridande, säger Carolina Gustafsson, och fortsätter:

– Marknadsfundamentalismen, som vi brukar säga, den gör oss inget gott. Och särskilt när det kommer till just att hantera klimatkrisen. Bara för att man lägger ut det på en marknad så ska vi kunna konkurrera oss fram till en bra lösning. Fast det kommer inte att kunna hjälpa utsläppen och det kommer inte att kunna se till att vi får mer järnvägsräls. Det finns vissa saker som en marknadsekonomi inte kan hantera.

Infrastruktur och järnväg är viktiga delar för Vänsterpartiet.

– Jag vet faktiskt inte hur många år som vi har drivit det här med dubbelspår på Malmbanan. Där har det nu skett två urspåringar och det är klart det blir ju enorma konsekvenser för LKAB. Järnvägen måste byggas ut. Det pågår så många satsningar här uppe i främst Skellefteå, Luleå och Boden – då är järnvägen viktig. 

Men Vänsterpartiet vill även satsa på resande på järnväg.

– Det är ju väldigt många som vill åka tåg istället för att flyga och då ska det vara enkelt att resa med tåg både i Sverige, Norden och ut i Europa. Men det är idag alldeles för svårt att ta tåget mellan Sverige och andra länder, bokningssystemen är krångliga, det blir ofta fullbokat och biljettpriserna är för höga. Vi vill skapa ett skandinaviskt tågbolag med moderna bekväma nattåg.

Skogen är också en stor fråga.

– Vi ska bevara våran biologiska mångfald och vi ska ju bruka våran skog på ett hållbart vis. Vi ska följa överenskommelser men vi vill kunna bruka våran skog på vårt sätt. Det är problematiskt då det ska vinstmaximeras. Med skogsbruket måste man kunna ha flera tankar i skallen samtidigt. Att det inte bara är trakthyggesbruk, vilket man säger är kalhygge. Men sen kan man också ha plockhuggning och att man även har kvar gammal skog. Inte som att man ska göra samma sak överallt. Sverige måste kunna ha ansvaret och bestämma själva hur vi ska göra det här.

Hon är kritisk mot EU:s tänk att ett bolag måste göra en vinst.

– Det här med påverkan på hyrorna i allmännytta hade jag faktiskt ingen aning om då jag fick höra talas om det. Jag reagerade då Kirunabostäder vill höja hyrorna med elva procent. Då pratade vi om att det kanske skulle gå ändra direktiven för vårt allmännyttiga bolag. Det viktigaste för oss det är att se till att kirunaborna har någonstans att bo för en rimlig penning.

– Nej, det kan inte vi göra. Hade vi gjort det, då hade vi brutit mot EU:s reglemente där det står att även då bolag som är ägda av kommunala, alltså offentliga verksamheter, de måste på samma sätt som aktiebolagen göra en vinst.

Enligt Carolina Gustafsson finns det även mycket arbete att göra kring själva EU.

– Det är väl ingen som har missat att vi tycker att EU har väldigt stora problem med sin organisation. Men vi är ju med där och då är det ändå en plattform där man kan försöka driva internationella frågor.

Carolina Gustafsson

Aktuell: Tredje namn på Vänsterpartiet EU-valsedel.

Uppvuxen: I Rengård, Norsjö, tillsammans med sex syskon, Cecilia, Cornelia, Challa, Clara, Cajsa och Claes.

Bor: I Kiruna.

Ålder 50 år.

Yrke: Avdelningschef vid Stiftelsen Föremålsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!