Micaela sticker ut: ”Jag vill ha ett mindre EU”

Micaela Löwenhöök från Skellefteå är för andra valet i rad kandidat på Moderaternas EU-valsedel. Hon sticker ut i partiet. ”Jag vill ha ett mindre EU och ett bättre EU. Ifall det var upp till mig så skulle jag kunna banta det med hälften”, säger hon.

Micaela Löwenhöök, Skellefteå, tar sats för att bli EU-parlamentariker. Hon har plats sju på Moderaternas lista.

Micaela Löwenhöök, Skellefteå, tar sats för att bli EU-parlamentariker. Hon har plats sju på Moderaternas lista.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-05-30 20:00

Bland de tio främsta på partiernas listor inför EU-valet är det väldigt få namn som är från norra Sverige. Lokalt i Norrans område bor två och en är född och uppvuxen här. Micaela Löwenhöök har plats sju på Moderaternas lista, partiet har idag fyra platser i parlamentet.

Micaela Löwenhöök blev politiskt aktiv tidigt.

– Jag har varit politiskt aktiv jämt, jag gick med i MUF när jag var 15 år. Främst anledningen var att jag var väldigt intresserad av det här med individen och rätten att vara dig själv.

Hon är född och uppvuxen i Umeå.

– Där var veganrörelsen stark på 90-talet och den var jag väldigt provocerad av. Sedan var det en stark vänsterrörelse i Umeå. Då passade MUF mig väldigt bra att engagera mig i och haft flera förtroendeuppdrag där.

Hon fortsatte sitt politiska engagemang i Skellefteå. Hon har suttit flera mandatperioder i kommunfullmäktige och varit med i bland annat socialnämnden och bygg- och miljönämnden samt suttit i Skellefteå Krafts styrelse.

– Jag lämnade allt utom platsen i kommunfullmäktige när jag blev avställd av Boliden. Det var i mars 2022. Allt gick inte att kombinera med den roll jag har på Boliden idag.

Vad arbetar du med på Boliden?

– Jag jobbar med legala processer inom gruvindustrin, så EU ligger ju väldigt nära till hands i min yrkesvardag.

Micaela Löwenhöök är även ordförande för Moderaterna i Skellefteå.

Nu är du valbar igen för Moderaterna i EU-valet.

– Det var inte alls självklart, men så kände att jag innehar mycket kompetens kopplat till EU-organisationen, EU-politiken och hur det fungerar. Jag har jobbat i offentlig sektor på regionen och då otroligt mycket med EU-institutionerna där och nu då i Boliden. 

Hon har en stark åsikt som skiljer sig från partiet.

– Moderaterna är ju väldigt tydliga med att vi är för EU, att EU är bra. Ja, jag är också för EU av fredsbevarande skäl. Den här tanken att du skjuter inte på din granne och den du är diplomatisk kompis med. Den fredsbevarande tanken. Men i min värld behöver vi inte EU för så mycket mer. Jag ställer mig ganska kritisk till mycket, EU har blivit en gigantisk koloss. EU har vuxit och vuxit och vuxit i sitt mandat från mandatperiod till mandatperiod. Jag tycker EU ska krympa.

Vad ska EU hålla på med?

– Jag tycker man ska hålla på med handel, trygghetsåtgärder och fredsbevarande åtgärder, liksom utbyte av varor och tjänster.
De sakerna som vi höll på med på den gamla goda tiden. Nu håller EU på med att banne mig allt. 

Om vi går in på sakfrågorna i det här valet, vad vill du lyfta?

– Basnäringarna. Partiet behövde någon som kan fronta skogsfrågorna och de basindustriella frågorna. Jag vill inte kalla det för norrländska frågor utan Sverigefrågor. För jag tycker att det som är typiskt norrländskt är oftast typiskt svenskt. Skogs- och gruvindustri byggde detta landet och det får vi aldrig glömma, men det är så många som glömmer det, säger hon, och fortsätter:

– Både skogs- och gruvsektorn har det ganska tufft i och med att det europeiska mandatet över till exempel miljölagstiftning växer sig ganska starkt från år till år. 

Micaela Löwenhöök tycker att direktstyrningarna från kommissionen blir fler och fler för varje år istället för att man får tillämpa direktiven nationellt.

– Vi har ovanligt mycket privatägare av skog, i andra länder är inte alls andelen privatägande lika stort som i Sverige. Trots detta så har ju vi lyckats bedriva skogsbruk på ett enligt mig mycket hållbart sätt. Med avverkning och återrestaurering av skog som funkar väldigt bra. Trots detta så har vi under den gångna mandatperioden sett tendenser till att EU vill strypa möjligheterna till att bestämma själv över sin egen skog och hur man vill bruka den.

– Nu finns förslag på att en tredjedel av all mark i alla länder i EU ska vara orörd, det vill säga för oss att hela Norrland ska vara orörd. Det blir inte mycket industrialisering av det. Det blir inte mycket villa eller fritidshus vid kust av det. Alla pratar om den gröna omställningen. Norra Sverige leder den gröna omställningen. Låt oss göra det då. Just nu vill ni ha det men samtidigt förvägras vi att utveckla, industrialisera och ha tillväxt här genom konstiga lagstiftningar som grundar sig på bevarandeiver.

Klimat och miljö ligger högt upp som viktiga frågor.

– Det är utan tvekan den viktigaste frågan. Vi har ställt oss bakom egentligen alla klimatmål som EU har satt eller som kommissionen har föreslagit under den här mandatperioden. Men det betyder inte att vi ställer oss bakom alla klimat- eller miljöstyrande legala åtgärder som föreslås. Vi tror ju att man kan uppnå mål men på andra sätt. Därför har Moderaterna gått ut med att vi vill ha ett tillväxtmål jämte klimatmålen.

Du jobbar själv inom den omdiskuterade gruvindustrin.

– Jag tror inte du hittar en mer klimatvänlig gruvsektor någonstans i världen än i Sverige. Här kan vi ju både skapa, ta fram metaller, metaller som verkligen behövs, och samtidigt kan vi göra det klimatneutralt.

– Boliden jobbar ju jättemycket med det här, men det gör ju LKAB och de andra gruvbolagen också. Exempelvis elektrifiering, automation, gruvor, batteridrift, fossilfri drift av storskaliga maskinparker. Det är ju det som händer här just nu för att vi har valt att investera det i Sverige. Vi har den tekniska kompetensen. 

Är det någon annan fråga som är viktig för dig?

– Då skulle jag säga att det är jaktfrågor, jakt och vapenrättsliga frågor. Jakt är ju ett stort intresse för många svenskar överlag, men här uppe kanske det är mer påtagligt. Vapenlagar tenderar att styras mer ifrån EU. EU har gjort det otroligt komplicerat att inneha vapen med anledning av att man vill komma åt brottslighet. Problemet är ju att det bara straffar dem som sköter sig och innehar vapen. 

– Man får inte använda den ammunition man är van vid i samma utsträckning. Det blir väldigt mycket kontroll på hur jaktklubbar och skyttebanor hanterar sin miljöpåverkan. Man går in och gör det jättesvårt för oss. I grund och botten handlar det om att man vill stoppa brottskriminaliteten. Men vadå, det finns väl ingen kriminell som innehar vapen lagligt? De struntar väl i alla vapenlagar ändå. De enda du sätter dit med knepiga vapenlagar är exempelvis de som håller på med skytte eller är jägare.

Hon understryker vikten av att rösta.

– EU berör oss mycket mer än vad vi tror – varje dag, säger Micaela Löwenhöök.

Micaela Löwenhöök

Aktuell: Sjua på Moderatenas lista till EU-valet.

Bor: Sunnanå, Skellefteå.

Familj: Maken Andreas och två barn, 3 och 7 år.

Ålder: 36 år.

Yrke: Head of public affairs på Boliden Mineral AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!