Det finns många soffliggare – Viktoria vill vända trenden

Malå har många soffliggare i EU-valet, man hade tredje lägsta valdeltagande av alla kommuner i landet. I Skellefteå minskade antalet röstande mellan 2014 och 2019. ”Målsättningen är att valdeltagande ska ligga på 60 procent”, säger Viktoria Hallmans, valsamordnare i Skellefteå.

Viktoria Hallmans, valsamordnare i Skellefteå kommun, hoppas att möjligheten att förtidsrösta på flera platser olika dagar ska falla väl ut.

Viktoria Hallmans, valsamordnare i Skellefteå kommun, hoppas att möjligheten att förtidsrösta på flera platser olika dagar ska falla väl ut.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-05-28 19:00

Till skillnad från i riket i stort minskade valdeltagandet i Europaparlamentsvalet i Skellefteå kommun senast. Men siffrorna skiljer sig mycket från område till område. Förra gången, 2019, röstade 53,4 procent av de röstberättigade i Skellefteå, jämfört med 85,4 procent i senaste riksdagsvalet. Det var lägre än i EU-valet 2014, då 57,4 procent röstade.

– Vår målsättning i år är högt satt. Snittet i hela Sverige var vid förra valet 55 procent, säger Viktoria Hallmans.

Morö Backe sticker verkligen ut, det skilde 27 procentenheter mellan två valdistrikt i området. I Morö Backe V röstade 579 av 923 röstberättigade, motsvarande 62,7 procent. Det är högre än i de flesta valdistrikt i landet. Samtidigt gick bara 35,4 procent till valurnorna i Morö Backe C. Det är den tredje lägsta siffran i Västerbotten.

– Vi vet att det är lågt valdeltagande i vissa av valdistrikten. Det följer egentligen trenden som även är i riksdagsvalet. Det är fler i stan som röstar.

undefined
Viktoria Hallmans har tillsammans med kommunen satt upp målet att 60 procent ska rösta.

Skellefteå kommer vid det här valet att ha mobila röstmottagningar.

– Man kanske inte har tid att rösta på valdagen. Vår tanke nu är att vara i fler lokaler runt omkring i kommunen på olika tider. Då kan man välja någon av röstmottagningarna i närheten och har fler dagar på sig att välja. Sedan är ju naturligtvis vallokalen öppen som vanligt på valdagen, berättar Viktoria Hallmans.

Som Norran berättat satsar man i Skellefteå på att öka valdeltagandet, bland annat att informera ungdomar via valambassadörer.

– Vi har tre målgrupper: förstagångsväljare, människor med funktionsnedsättningar samt nyinflyttade och utrikesfödda. Det är där vi ser att valdeltagandet är lägre, säger Viktoria Hallmans

undefined
Valdeltagandet i EU-valen.
undefined
Valdeltagandet i EU-valen.
undefined
Valdeltagandet i EU-valen.
undefined
Valdeltagandet i EU-valen.
undefined
Valdeltagandet i EU-valen.

Malå sticker ut och hade lägst valdeltagande av alla kommuner i Västerbotten. Det var bara 40,9 procent som röstade. Det var något lägre än i valet 2014, då 41,1 procent röstade. Det innebar att Malå hade tredje lägst valdeltagande av alla kommuner i landet 2019. Malå kommun bestod av två valdistrikt. I Malå 1 röstade 447 av 1 154 och i Malå 2 röstade 436 av 1 187 röstberättigade. 

– I inlandskommuerna är det svårare att få ett högt valdeltagande. Många stannar på drygt 40 procent, säger Cecilia Frank, Europa Direkt.

I Norsjö var valdeltagandet något bättre, 44,3 procent. Det var det högsta valdeltagandet hittills i EU-valsammanhang i Norsjö. I Bastuträsk röstade 237 av 554 röstberättigade, motsvarande 42,8 procent. Samtidigt gick 40,7 procent till valurnorna i Norsjövallen, vilket är lägre än i de flesta valdistrikt i landet.

46,4 procent röstade i Arvidsjaur. Det var lägre än i valet 2014, då 47,7 procent röstade. Arvidsjaur hade lägre valdeltagande än i landet som helhet. Historiskt sett har kommunen pendlat över och under rikssiffran.

För andra valet i rad ökade valdeltagandet i Arjeplogs kommun 2019. Men det var fortfarande bara drygt hälften som gick till valurnorna, 51 procent röstade.

Lycksele hade också svårt att locka väljare, 44,3 procent röstade. I distriktet Björksele var det så lågt som 36,3 procent.

I distriktet Nysätra-Ånäset röstade exakt 49 procent. I Robertsfors kommun som helhet landade man på 52,9 procent.

Högst valdeltagande i landet hade Bromma 18 Södra Ängby, Stockholm, 82,8 procent. Sämsta distrikt i landet var Södertälje 55 Ronna norra med bara 12,8 procent röstande.

Antalet platser

Sverige har 21 platser i Europaparlamentet:

Socialdemokraterna: 5.

Moderaterna: 4.

Sverigedemokraterna: 3.

Miljöpartiet: 3.

Centerpartiet: 2.

Kristdemokraterna: 2.

Liberalerna: 1.

Vänsterpartiet: 1.

Det är Newsworthy som sammanställt statistik från valmyndigheten och SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!