Till skillnad från i riket i stort minskade valdeltagandet i Europaparlamentsvalet i Skellefteå kommun senast. Men siffrorna skiljer sig mycket från område till område. Förra gången, 2019, röstade 53,4 procent av de röstberättigade i Skellefteå, jämfört med 85,4 procent i senaste riksdagsvalet. Det var lägre än i EU-valet 2014, då 57,4 procent röstade.
– Vår målsättning i år är högt satt. Snittet i hela Sverige var vid förra valet 55 procent, säger Viktoria Hallmans.
Morö Backe sticker verkligen ut, det skilde 27 procentenheter mellan två valdistrikt i området. I Morö Backe V röstade 579 av 923 röstberättigade, motsvarande 62,7 procent. Det är högre än i de flesta valdistrikt i landet. Samtidigt gick bara 35,4 procent till valurnorna i Morö Backe C. Det är den tredje lägsta siffran i Västerbotten.
– Vi vet att det är lågt valdeltagande i vissa av valdistrikten. Det följer egentligen trenden som även är i riksdagsvalet. Det är fler i stan som röstar.
Skellefteå kommer vid det här valet att ha mobila röstmottagningar.
– Man kanske inte har tid att rösta på valdagen. Vår tanke nu är att vara i fler lokaler runt omkring i kommunen på olika tider. Då kan man välja någon av röstmottagningarna i närheten och har fler dagar på sig att välja. Sedan är ju naturligtvis vallokalen öppen som vanligt på valdagen, berättar Viktoria Hallmans.
Som Norran berättat satsar man i Skellefteå på att öka valdeltagandet, bland annat att informera ungdomar via valambassadörer.
– Vi har tre målgrupper: förstagångsväljare, människor med funktionsnedsättningar samt nyinflyttade och utrikesfödda. Det är där vi ser att valdeltagandet är lägre, säger Viktoria Hallmans
Malå sticker ut och hade lägst valdeltagande av alla kommuner i Västerbotten. Det var bara 40,9 procent som röstade. Det var något lägre än i valet 2014, då 41,1 procent röstade. Det innebar att Malå hade tredje lägst valdeltagande av alla kommuner i landet 2019. Malå kommun bestod av två valdistrikt. I Malå 1 röstade 447 av 1 154 och i Malå 2 röstade 436 av 1 187 röstberättigade.
– I inlandskommuerna är det svårare att få ett högt valdeltagande. Många stannar på drygt 40 procent, säger Cecilia Frank, Europa Direkt.
I Norsjö var valdeltagandet något bättre, 44,3 procent. Det var det högsta valdeltagandet hittills i EU-valsammanhang i Norsjö. I Bastuträsk röstade 237 av 554 röstberättigade, motsvarande 42,8 procent. Samtidigt gick 40,7 procent till valurnorna i Norsjövallen, vilket är lägre än i de flesta valdistrikt i landet.
46,4 procent röstade i Arvidsjaur. Det var lägre än i valet 2014, då 47,7 procent röstade. Arvidsjaur hade lägre valdeltagande än i landet som helhet. Historiskt sett har kommunen pendlat över och under rikssiffran.
För andra valet i rad ökade valdeltagandet i Arjeplogs kommun 2019. Men det var fortfarande bara drygt hälften som gick till valurnorna, 51 procent röstade.
Lycksele hade också svårt att locka väljare, 44,3 procent röstade. I distriktet Björksele var det så lågt som 36,3 procent.
I distriktet Nysätra-Ånäset röstade exakt 49 procent. I Robertsfors kommun som helhet landade man på 52,9 procent.
Högst valdeltagande i landet hade Bromma 18 Södra Ängby, Stockholm, 82,8 procent. Sämsta distrikt i landet var Södertälje 55 Ronna norra med bara 12,8 procent röstande.