Centerpartiet
Toppkandidat: Emma Wiesner, 31 år. Huvudfrågor: Skogspolitiken och stödet till Ukraina. Partigrupp: Förnya Europa (samma som Liberalerna). Chanser i valet: Risk att de tappar ett eller båda sina mandat.
Emma Wiesner (C) går till EU-valet på en brännhet fråga och en betydligt mer perifer fråga. Skogspolitiken är den perifiera frågan och den är en stående appell till partiets kärnväljare. Men skogspolitiken är ingen fråga som lockar väljare i EU-valet som inte redan röstar på Centerpartiet i de nationella valen. Stödet till Ukraina är en betydligt hetare fråga, där Centerpartiet vill öppna dörren för diskussioner om ett betydligt större bidrag ska ges till Ukraina från svensk sida.
Det kontroversiella med Centerpartiet från ett liberalt perspektiv är deras självutnämnda roll som demokratins väktare i unionen. Partiet kan tänka sig att utesluta Ungern ur EU på grund av brister i landets demokrati och ökat nationalistiskt inflytande. Samtidigt kan de också tänka sig att avbryta samarbetet med Liberalerna i EU på grund av deras SD-samarbete i Sverige. Det återstår att se om Centerpartiets aktivistiska inställning i denna typ av frågor gör demokratin och liberalismen inom EU starkare eller ej.
Miljöpartiet
Toppkandidat: Alice Bah Kuhnke, 52 år. Huvudfrågor: Minskade utsläpp, demokratin och stödet till Ukraina. Partigrupp: De gröna/Europeiska fria alliansen. Chanser i valet: Det ser ganska bra ut, men partiet riskerar förlora en av sina tre platser i parlamentet.
Alice Bah Kuhnke (MP) företräder ett parti som går till val på klimatpolitiken, ett ämne som ligger högst på agendan för svenska väljare. Partiets engagemang i valet underlättas av att de ser klimatet som en gemensam EU-fråga. MP är generellt kritiska till överstatlig politik, men i klimatfrågan ser man behovet av samarbeten mellan länder och att EU därför har en nyckelroll. Bah Kuhnkes (MP) styrka är hennes förmåga att förhålla sig pragmatiskt till omvärldsläget, och föra en grön EU-politik som vars budskap inte drunknar i alarmism.
Fördelen i valet för Miljöpartiet är att de framstår som en motpol till partier som vill göra EU mer stängt på alla sätt och vis. MP står för en liberal hållning i många värderingsfrågor och är ett alternativ för den som ser klimatet som en överordnad fråga framför migrations- och rättspolitiken.
Den mer pragmatiska inställningen i EU-politiken och en stark toppkandidat gör att Miljöpartiet står stadigt i den gröna myllan av ett demokratiskt EU. I slutändan fyller Miljöpartiet en viktig roll som en motpol till konservativa strömmingar i klimat- och migrationspolitiken.
Socialdemokraterna
Toppkandidat: Heléne Fritzon, 63 år. Huvudfrågor: säkerhet, demokratin och klimat. Partigrupp: Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet. Chanser i valet: Partiet har idag fem mandat i parlamentet, men trenden pekar mot att de kan nå sex.
Du ska rösta på Heléne Fritzon (S) om du vill förändra sociala medier i grunden. Hon och Socialdemokraterna vill att alla konton på sociala medier ska gå att koppla till en riktig person. Det skulle i praktiken betyda att man måste registrera sig med bank-id för att starta ett instagramkonto. Fritzon (S) och Socialdemokraterna ägnar mycket tid och kraft till att framställa sig som motpolen till Sverigedemokraterna i EU-valet. Det är de verkligen inom klimatpolitiken, men det är svårare att säga så kring säkerhet och demokrati. Då beror det lite på vad man fokuserar på.
En konfliktlinje kring demokratin i EU handlar om vad som ska beslutas på EU-nivå och vad som ska beslutas i varje land. Socialdemokraterna vill, precis som SD, begränsa hur många beslut som tas inom EU. S har exempelvis lagt ner sina röster i frågor om att förbättra arbetsvillkoren för så kallade gig-arbetare. Det vill säga matbud, taxichaufförer och paketcyklister som jobbar mot olika appar. Ur ett liberalt perspektiv är Socialdemokraterna inte självklara att rösta på eftersom de vill begränsa EU-samarbetet och inte öka det.
Vänsterpartiet
Toppkandidat: Jonas Sjöstedt, 59 år. Huvudfrågor: Klimatet, ekonomin, Ukraina och Palestina. Partigrupp: Vänstergruppen i Europaparlamentet. Chanser i valet: Goda chanser att öka från en till två platser
Vänsterpartiet går till val med ett nytt partiprogram i ryggen och en nygammal toppkandidat i Jonas Sjöstedt (V) som åter vill bli EU-politiker. Vänsterpartiet är inte längre uttalat EU-motståndare utan vill använda unionen för att driva sina frågor. Bland annat vill Vänsterpartiet driva på för en kraftfull klimatomställning, med stora gröna investeringar som på genom statliga satsningar minskar utsläppen av koldioxid.
Den ekonomiska politiken är viktig för Vänsterpartiet. De kopplar ihop sin ekonomiska politik med sin klimatpolitik, och det kan vara en symbios som lockar väljare på vänsterkanten.
Vänsterpartiet vill egentligen inte att EU ska göra så mycket mer än idag. Viktigast är att unionen inte begränsar ländernas möjligheter att bedriva bra politik. För Vänsterpartiet är det staten som ska spela huvudrollen i samhällsekonomin och marknaden en biroll. De vill öka statsstöden till grön industri och minska påverkan från EU:s elmarknad på elpriser i Sverige.
I de internationella frågorna om Ukraina och Palestina vill de att EU tar gemensam tydlig ställning. Partiets ställningstaganden gör att deras väljare känner igen sig i deras politik, som fortfarande utgår från statens roll, och syftar till att motverka kapitalism och klassklyftor. Inget för liberaler alltså, men det är lätt att förstå vad partiet vill.