Robinson-Andreas kandiderar för Folklistan – vill bli politiker

Det nystartade partiet Folklistan har fått stor uppmärksamhet inför EU-valet. Deras vision är att vara ett alternativ för de som är trötta på traditionella politiker. Nu har den tidigare Skelleftebon Andreas Alseryd anslutit sig till partiet. “Jag vill ta ett steg in i politiken och göra min röst hörd”, säger han.

Andreas Alseryd från Skellefteå, känd från TV-programmet Robinson har skrivit upp sig som kandidat hos Folklistan.

Andreas Alseryd från Skellefteå, känd från TV-programmet Robinson har skrivit upp sig som kandidat hos Folklistan.

Foto: Privat

EU-val2024-05-31 05:00

Andreas Alseryd, från Skellefteå men numera Umebo, är för den breda allmänheten mest känd för sitt deltagande i Robinson 2021. Nu går han ifrån lek till allvar och tar steget in i politiken, som kandidat för Folklistan inför EU-valet. 

–Jag har varit intresserad av politik under lång tid. Men alltid när jag har röstat själv i valen har jag aldrig hittat något parti med värderingar som jag står helt bakom. Utan valt partiet som varit minst sämst, säger Andreas Alseryd. 

Till skillnad från andra partier har Folklistan en öppen lista inför EU-valet, där vem som helst kan skriva upp sig som kandidat och driva de frågorna som man själv tycker är viktigast. 

–Det är inte speciellt vanligt i svensk politik, ofta är det så att man ska följa en partilinje helt strikt. Så jag kände att de kanske är här jag ska göra min röst hörd, säger Alseryd.

undefined
Andreas Alseryd var med i Robinson 2021.

De nystartade partiet leds av de politiska profilerna Sara Skyttedal och Jan Emanuel. Även om vem som helst får kandidera för partiet och driva sina huvudfrågor, så krävs det att man är överens om Folklistans tio prioriterade punkter. Vilka dessa är presenteras successivt under valrörelsen på Folklistans hemsida. 

–De punkterna som de släppt hittills tycker jag är helt rätt i tiden, säger Alseryd. 

undefined
Sara Skyttedal och Jan- Emanuel Johansson lanserade det nya partiet "Folklistan" inför EU-valet den 9 juni.

Förutom paritets gemensamma prioriteringsområden vill Andreas ge ordningsmakten bättre förutsättningar till att upprätthålla lag och allmän ordning, skapa en stabil och trygg välfärd samt revidera och effektivisera dagens asylsystem.

–Tar vi asylrätten som ett exempel så är den väldigt speciell. Den har inte reviderats på många, många år och omvärldsläget är inte som när den skrevs. Så den behövs verkligen ses över, säger han. 

Andreas Alseryd arbetar som organisationsutvecklare hos Cytiva. Han tror att det finns mycket från den privata karriären som går att ta med sig in i politiken.  

–Jag har arbetat globalt i många år och sett många olika kulturer och hur regelverk, lagar och förordningar styrs i olika länder. Så om inget annat kanske jag kan ställa frågor som ingen annan vill eller vågar göra, säger han och menar att han är trött på att bara sitta hemifrån och ha åsikter om diverse saker.

–Jag är övertygad att om man inte förstår så ska man alltid våga fråga, då lär man sig också saker på vägen. Och det är så jag vill bedriva min politik, inte minst eftersom jag är ett blåbär i sammanhanget. 

undefined

Även om Andreas de senaste åren haft svårt att sympatisera med något av de ledande partierna så placerar han sig själv på den högra sidan av den politiska skalan. 

–Jag är helt klart åt högersidan och det är inget jag himlar om. Jag har röstat för Moderaterna under senaste tiden, jag har legat nära KD och ibland liberalerna, säger han. 

Hur tror du det kommer gå för Folklistan under EU-valet? 

–Jag tror det kommer gå väldigt bra. Framförallt eftersom Sara Skyttedal bytte parti från KD så sägs det att hon tagit med sig många väljare därifrån, säger Alseryd. 

FAKTA

Namn: Andreas Alseryd. 

Ålder: 49 år. 

Bor: Från Skellefteå, bor numera i Umeå.

Gör: Organisationsutvecklare (Global Senior Supplier Development Leader, Cytiva AB). 

Aktuell: Som kandidat för Folklistan i EU-valet. 

Folklistans huvudfrågor

Partiet kommunicerar sin politik genom tio punkter på sin hemsida, som presenteras stegvis. Här är de som hittills presenterats.

1Skrota asylrätten. 

2Skicka kriminella i fängelse utomlands. 

3Förbättra det europeiska djurskyddet. 

4Rädda svenska modellen från EU. 

5Rädda fiskbestånden i Östersjön. 

6Riv upp landsbygdsfientlig lagstiftning. 

7Släpp snuset fritt i hela EU. 

8Bygg ett Fort EU. 

9Starta ett europeiskt FBI. 

10Inte presenterad ännu. 

Källa: Folklistan.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!