Wilma och Maximilian är valambassadörer: ”Varje röst är viktig”

Okunskapen om EU-valet är stor. Så nu ska sex unga valambassadörer nå ut till förstagångsväljarna. ”Det är viktigt att rösta för Europaparlamentet gör skillnad i vår vardag”, säger Wilma Fallgren-Ahlström, valambassadör.

Valambassadörerna Maximilian Lundman och Wilma Fallgren-Ahlström står på Baldergymnasiet för att informera ungdomar om stundande EU-val.

Valambassadörerna Maximilian Lundman och Wilma Fallgren-Ahlström står på Baldergymnasiet för att informera ungdomar om stundande EU-val.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-05-23 05:00

Nyheten i korthet

  • Sex unga valambassadörer informerar förstagångsväljare om EU-valet i Skellefteå kommun, en satsning finansierad av Europaparlamentet.
  • Valambassadörerna, som är åldrar mellan 18 och 25, utbildar ungdomar om valprocessen och betonar vikten av varje röst.
  • De besöker olika platser, exempelvis skolor och bibliotek, för att öka medvetenheten om EU-valet.

 EU-valet

Skellefteå kommun har fått pengar av Europaparlamentet för att nå förstagångsväljare, människor med funktionsnedsättningar samt nyinflyttade och utrikesfödda. En del av det är att sex valambassadörer mellan 18 och 25 år ska informera om valet och svara på frågor. Målgruppen är främst ungdomar som ska rösta för första gången.

– Det finns ett folkbildningsglapp kring EU, parlamentet och valet, säger Maximilian Lundman.

Norran träffar Maximilian Lundman, 18 år, och Wilma Fallgren-Ahlström, 19 år, då de står på Baldergymnasiet.

– Vi ska prata kring det praktiska. Vi vill göra ungdomar medvetna om att det är val och hur det går till att rösta. Vi är helt opolitiska, säger Wilma Fallgren-Ahlström.

– Det finns en okunskap kring EU-valet. Det är ingenting som lärs ut i skolan. Det är viktigt att påpeka att vi lever i ett land där allas röster är lika värda, säger Maximilian Lundman.

undefined
”Vi ska prata kring det praktiska”, säger Wilma Fallgren-Ahlström, valambassadör.

De är ute på flera olika platser och berättar om EU-valet.

– Det handlar om att besöka skolor, bibliotek, föreningar och synas på stan.

– Vi vill vara där ungdomar är. Jag tycker det var bra då vi delade ut flyers på stan, säger Wilma Fallgren-Ahlström.

De är nöjda med intresset hos ungdomarna.

– Ungdomarna är öppna och intresserade att få veta mer.

Förtidsröstningen har precis startat så valambassadörerna har en hel del jobb framför sig.

– Jag skulle vilja tipsa om att vi planerar en pizzakväll den 3 juni på Ungdomsverket, säger Maximilian Lundman.

undefined
”Det finns en okunskap kring EU-valet", säger Maximilian Lundman, valambassadör.

Varför hoppade ni på uppdraget som ambassadörer?

– Jag fick tips om att jag kunde hjälpa till kring valet och jag tyckte det lät intressant.

– Via Ungdomsverket fick jag veta om den här satsningen. Det kändes kul, viktigt och är ett uppdrag som gör skillnad, säger Wilma Fallgren-Ahlström.

Wilma har en uppmaning till alla:

– Ta vara på din demokratiska rättighet att gå och rösta. Varje röst är viktig.

Cecilia Frank, verksamhetschef vid Europa Direkt i Västerbotten, möter också många väljare i dessa dagar. Hon ska få ut EU-kunskap och information om EU. 

– När det gäller ungdomar så får många av dem inte sina nyheter via traditionella medier och de läser inte Norran. Där då handlar det om vilka som syns i sociala medier och får fram sina budskap.

Hon möter en hel del frågeställningar om vad som är viktiga just nu.

– I grunden är alla frågor viktiga nu då vi ska rösta. Klimatfrågan är absolut stor. Väldigt mycket ny lagstiftning har redan har gått igenom, men det blir ju en politisk fråga i valet eftersom partierna ser lite olika på det här. Hur långt ska EU gå i klimatarbetet?

En annan är det pågående kriget i Europa.

– EU fortsatta stöd till Ukraina för att stå upp mot Ryssland finns det lite olika syn på det mellan partierna och kanske framför allt
mellan olika länder.

– Migrationsfrågan kopplat till säkerhetsfrågor tänker jag också är stor i valet.

Men det finns även lokala frågor som engagerar

– Generellt handlar mycket om hur stort inflytande EU ska ha, bland annat inom vilka områden EU får fatta beslut och stifta lagar. Där finns det också olika politisk syn. Det är oftast något som man har snappat upp i media och då är det frågorna som snus, epatraktorer och nu senast frågan med eldning i trädgården som diskuteras. Det var ett EU-direktiv i botten men sedan var det ju på nationell nivå man fick bestämma hur det skulle genomföras, säger Cecilia Frank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!