Starkaste publiceringarna 2023 – och en blick mot 2024

Norrans journalister svarade för många läsvärda granskningar, avslöjanden, reportage och liverapporter under 2023 – här är några av de som engagerat mest.
Norrans journalister svarade för många läsvärda granskningar, avslöjanden, reportage och liverapporter under 2023 – här är några av de som engagerat mest.

Det har blivit dags att stänga 2023 och blicka fram emot 2024. Norrans chefredaktör Malin Christoffersson har summerat året som gått, de publiceringar som berört mest och avslöjar också en nyhet inför kommande år i sin årskrönika.

Skellefteå 3 januari 2024 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi på Norran kan se tillbaka på ett fantastiskt år. Antalet läsare ökar och vi har i dag över 19100 prenumeranter. Räckvidden ökar också och enligt Orvestos senaste mätning når vi dagligen 79 000 personer i våra olika kanaler. Det är ett riktigt starkt resultat och Norran utsågs nyligen till årets redaktion inom lokaltidningskoncernen NTM, Norrköpings Tidningar, i konkurrens med 18 andra dagstidningar. Det är vi stolta över.

undefined
Journalisterna Wilhelm Sandelin Anton och Tinika Häggström programleder nyhetspodden "Studio Norran", som lanserades hösten 2023.

Vi har under året som gått bjudit läsarna på nyheter inom allt från kommunpolitik och affärsliv till idrott och kultur. Vi har sänt massor av livesport och har två poddar (Islossning och Studio Norran) som når nya målgrupper och vi växer kraftigt på Instagram. Dessutom har vi som första lokaltidning i Sverige lanserat en engelskspråkig del av sajten, Norran English, som bidrar till att integrera våra nya Skelleftebor i lokalsamhället. 

undefined
Paul Connolly, engelsk redaktör och Malin Christoffersson, chefredaktör, vid lanseringen av Norran English som blev en snackis i Mediesverige 2023.

Vi har satsat stort på livebevakning, exempelvis av den stora branden på Rönnskär i somras, vinterns snöstorm och det stora strömavbrottet som lamslog bygden i mitten av november. När inte ens Skellefteå Kraft själva lyckades få ut uppdateringar under strömavbrottet försåg Norrans journalister Skellefteborna med information. Vi har också berättat om flera gripande människoöden, som nioåriga Svante som drabbades av cancer, Linda som förlorade sin man i kriget i Ukraina och 18-åriga Mohamad som miste livet i bussolyckan i början av november

undefined
Norran har under 2023 satsat på liverapporter från stora nyhetshändelser, som det stora strömavbrottet och snöstormen, något som lockat många läsare.

Som ansvarig utgivare har man som uppgift att väga allmänintresset mot den eventuella skada en publicering kan få för enskilda personer. Det blir extra känsligt vid svåra olyckor och dödsfall, där det snabbt sprids rykten kring vad som hänt. Vi vet att suget efter information är enormt, samtidigt som vi ska respektera drabbade och anhöriga. Här har vi som riktmärke att vi alltid säkerställer att anhöriga informerats innan vi går ut med att en person avlidit och om det blir aktuellt att publicera namn och bild sker det alltid i dialog med anhöriga. Samma sak när det gäller försvunna personer, som i fallet Elliott, där har vi alltid en dialog med anhöriga kring vilka uppgifter vi går ut med. 

undefined
Granskningen av Daxio innehöll flera delar om misstänkt pyramidspel som spritt sig till Skellefteå.

Ur ett utgivarperspektiv har det varit ett händelserikt år. Det inleddes med Daxio-granskningen i början av februari, där Norrans reportrar gick ”under cover” för att ta reda på vad som försiggick bakom kulisserna på verksamheten som visade sig vara ett misstänkt pyramidspel. Här publicerade vi också namn och bild på de personer som haft störst roll för att övertyga Skelleftebor att gå in med pengar i Daxio. 

En annan granskning handlade om Norrkronan, där en affärsman från Malå lovade guld och gröna skogar, men lämnade efter sig en rad svikna löften och utländska snickare som inte fått betalt för sitt arbete. Vid denna publicering utsattes vi för både hot och påtryckningar, vilket jag skrev om i en krönika. Jag valde också att publicera namn och bild på två av de tre personerna som dömdes för det fruktansvärda mordet i Malå i februari, detta i samband med hovrättens dom i september. Det var ett mycket tufft beslut som föregicks av många samtal både med Malåbor, andra utgivare och journalister och beslutet motiverades i en krönika.

undefined
Norran publicerade namn och bild på två av de tre personerna som dömdes för mordet i Malå, i samband med hovrättens dom i september.

Det är roligt att se vilket stort intresse det finns för Norrans publiceringar. Den utgivarkrönika som blev mest läst 2023 handlade om hur vår gamla granskning av Xzakt Kundrelation oväntat hamnade i rampljuset i samband med att Norrans tidigare chefredaktör Anette Novak fick sparken som vd för Svenska Filminstitutet i höstas.

Rapporteringen kring Soo Shim och kommunens beslut att riva NIU-avtalet med klubben, och senare även dra in bidrag, har också rört upp starka känslor. Här är det tydligt att åsikterna om klubben skiljer stort mellan olika läsare och vissa har svårt att se att det kan finnas andra perspektiv än det egna. Som lokaltidning är det en utmaning då man plötsligt befinner sig mitt i stormens öga och ska bevaka det som sker, något som Norrans sportchef Arvid Marklund skrev om i en krönika strax innan jul. En grundförutsättning när vi skriver om frågor som är polariserade är att alla sidor ska få chansen att komma till tals, det är extra viktigt när det riktas anklagelser mot någon. 

undefined
Bevakningen av Soo Shim har rört upp känslor under hösten.

Det verkar finnas en missuppfattning om att vi på Norran behöver ”be om lov” för att få publicera någons namn. Så är inte fallet. Om allmänintresset är tillräckligt starkt har vi rätt att göra det, även om personen i fråga inte vill. 

Vi behöver exempelvis inte be om lov för att få publicera namn i samband med en fastighetsaffär. Detta är offentliga uppgifter som finns på flera platser och som vi vet har ett stort allmänintresse. Att du inte vill att grannen ska veta vad du fick betala för huset är inte ett giltigt skäl till att vi ska ta bort ditt namn, däremot om du lever med skyddad identitet kan du prata med din mäklare (eller kontakta Norran), då kan vi göra undantag. 

Det kan även vara situationer då privatpersoner eller organisationer aktivt försöker påverka politiska beslut och där beslutet kommer att få stora konsekvenser för många människor. Då har vi rätt att tala om vem eller vilka som står bakom. Ytterst är det jag, i rollen som ansvarig utgivare, som avgör när allmänintresset är tillräckligt starkt. 

Andra gånger det kan bli aktuellt att namnpublicera är när chefer, idrottsstjärnor eller makthavare av olika slag döms för brott. Här har brottets art i förhållande till den roll personen har stor betydelse.

undefined
I våras publicerades granskningen av Norrkronan, som visade sig innehålla en härva av svikna löften.

Fotografering på allmän plats med syfte att publicera är också fullt tillåtet, vi behöver alltså inte ”be om lov” för att få publicera vimmelbilder från exempelvis Skellefteå AIK:s hemmamatcher. Varför är då detta så viktigt? Jo, det handlar om demokrati. Tryck- och yttrandefrihet är grunden i vår demokrati och varje försök att begränsa mediers grundlagsskyddade rättigheter är ett steg närmare en diktatur. Därför har det stor principiell betydelse. I publicistiska frågor är individens åsikter underordnat allmänintresset, och grundlagsskyddade medier är undantagna från GDPR.

Den som tycker sig ha blivit felaktigt behandlad kan anmäla en publicering till Medieombudsmannen, som kan utreda om enskilda personer utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada. Om mediet fälls måste man publicera ett uttalande från Mediernas Etiknämnd på väl synlig plats och betala en avgift på upp till 33 000 kronor.

undefined
Norrans granskning av Xzakt Kundrelation från 2010 hamnade åter i hetluften hösten 2023 när Anette Novak fick sparken som vd för Svenska Filminstitutet. Novak var chefredaktör på Norran när tidningen granskade Gunilla von Platens företag Xzakt Kundrelation – von Platen, som var den som gav Novak sparken, säger att hon inte minns något om granskningen.

Källskydd innebär att den som vänder sig till en journalist med ett tips har rätt att vara anonym. Det är till och med straffbart för den som tagit emot en anonym uppgift att röja källan. Här har vi på Norran en särskild mejladress, granskning@norran.se, där man kan kontakta oss för särskilt känsliga tips, men det går givetvis bra att göra det via telefon eller vår vanliga mejl tipsa@norran.se också. Vi får in en hel del tips på det viset och flera har också lett till publicering. Norran har aldrig brutit mot källskyddet och du kan känna dig helt trygg med att du kommer att få vara helt anonym om du så vill. 

Du som jobbar inom offentlig verksamhet omfattas även av meddelarfrihet, vilket innebär att du har rätt att lämna uppgifter till massmedier för publicering utan risk för påföljder, detta gäller i viss mån även sekretessbelagda uppgifter. Det är förbjudet för chefen att försöka ta reda på ”vem som skvallrat” eller på något vis bestraffa den som lämnat uppgifter till medier.

undefined
Linda Fredrikssons man Johan dog i Ukraina hösten 2023, i ett reportage i Norran i december berättade hon om sorgen.

Det ni läsare kan förvänta er av Norran inför 2024 är att vi ska fortsätta att satsa på att bli ännu vassare digitalt. Vi ser att det är till norran.se ni söker er när det händer något stort i närområdet och vi ska fortsätta vara först med händelsenyheter och bäst på att förklara. Jag kan också avslöja att ni som längtat efter att Norran ska få tillbaka en egen ledarskribent kommer att bli lyckliga. Vi har gjort klart med en ny politisk redaktör som börjar hos oss i februari. Vem det är kan jag inte avslöja ännu, men det kommer att bli bra.

Om jag får önska mig något inför 2024 så är det att tidningsutdelningen ska fungera som den ska i hela vårt område. Svensk Hemleverans, som delar ut Norran, har haft stora bekymmer med rekrytering. Det har drabbat vissa distrikt hårt, särskilt under sjukdomstider, och det är vi på Norran otroligt ledsna över. Ni läsare är ju det viktigaste vi har. Men nu ser det tack och lov ut att ljusna.

undefined
Anna Larsson och Erik Hultqvist, försvunne Elliotts föräldrar, vid en samling i Landskyrkan i Skellefteå den 21 december 2023.

Får jag be er läsare om något inför 2024 så är det att hålla en god ton i kommentarsflödet och även sluta fota av våra artiklar och lägga ut i sociala medier, då det bryter mot upphovsrättslagen. En förutsättning för att vi ska kunna ha en bra bevakning även i fortsättningen är att vi får betalt för det arbete vi gör. Däremot får ni gärna dela länkar till artiklarna.

Slutligen vill jag bara säga att jag tycker det är bra att Norrans publiceringar engagerar. Vi har en stark ställning i bygden och det är naturligt att folk har åsikter om det vi gör. Jag vet att det skrivs en del om Norran på sociala medier, både ris och ros, men det är inget som vi kan lägga någon större energi på. Vissa är inte intresserade av att få svar, utan vill bara uttrycka en åsikt eller svartmåla. Ni som har funderingar kring vår journalistik är varmt välkomna att kontakta mig på mejlen på malin.christoffersson@norran.se.

Önskar er alla en God fortsättning på 2024!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa