”Skellefteborna har rätt att få veta”

Norran har under den senaste tiden i ett flertal artiklar granskat företaget Daxio, som fått ett starkt fäste i Skellefteå. Enligt kritiker kan det handla om pyramidspel, vilket är olagligt i Sverige. Här förklarar chefredaktören Malin Christoffersson hur Norran resonerat kring publiceringen av granskningen.

Norrans chefredaktör Malin Christoffersson liknar pyramidspel med barndomens kedjebrev. Här förklaras bakgrunden kring granskningen av Daxio, som under senare tid fått ett starkt fäste i Skellefteå.

Norrans chefredaktör Malin Christoffersson liknar pyramidspel med barndomens kedjebrev. Här förklaras bakgrunden kring granskningen av Daxio, som under senare tid fått ett starkt fäste i Skellefteå.

Foto: Privat/skärmdump Facebook

Skellefteå2023-02-03 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns du kedjebreven från när du var liten? ”Skicka en chokladkaka till personen högst upp i brevet, skriv ditt eget namn längst ner och skicka vidare till sex kompisar. Snart kommer du att få en massa choklad i brevlådan!” Jag köpte chokladkakor ibland och skickade iväg, men minns aldrig att det dök upp några i min brevlåda. Lite dum kände man sig också, hur kunde jag gå på det där? 

undefined
Kedjebreven på 1980-talet såg ofta ut ungefär så här.

Pyramidspel och investeringsbedrägeri är vuxenversionen av barndomens kedjebrev, men principen är densamma. Genom att rekrytera en bred bas som går in med kapital kan personerna i toppen tjäna stora summor pengar. Förlorarna i botten vet inte om att de är förlorare förrän utbetalningen uteblir eller pyramiden helt kollapsar. Hur många är då villiga att erkänna att de helt frivilligt gått in med stora summor pengar i en verksamhet så svårbegriplig att de inte ens själva vet vad de köpt? Det är lätt hänt att man inte ställer frågor av rädsla för att verka korkad.

Men är då Daxio, som Norrans granskning handlar om, ett pyramidspel eller någon annan form av bedrägeri? Eller är det ett legitimt företag som på ett schysst sätt erbjuder möjligheter att snabbt tjäna pengar utan någon större arbetsinsats? Det vi vet är att Norges motsvarighet till Spelinspektionen varnar för företaget och liknar det med pyramidspel. Vi vet också att det kommit in ett 20-tal klagomål mot företaget i Sverige, att kryptovalutabörsen Trijo stämplat Daxio som ”lurendrejeri” samt att flera källor påstår att verksamheten liknar investeringsbedrägeri. Det finns personer som säger sig ha gått in med stora summor pengar som de nu inte får tillbaka.

Men det finns ingen varning från den svenska Finansinspektionen och inte heller Spelinspektionen har inlett någon undersökning, trots de anmälningar som kommit in. Medgrundaren Frode Jørgensen anser att kritiken bottnar i okunskap och att det ”så långt ifrån pyramidspel man kan komma”. Så varför skriver vi då om detta? Varför väljer Norran att gå undercover och ”wallraffa” och sedan namnge toppnamnen i Daxio?

undefined
I höstas höll frontfiguren Fredrik Ekersund ett informationsmöte om Daxio på Aurum Hotel. Fredrik bodde tidigare i Skellefteå.

Det finns flera skäl till det. Daxio är ett företag som av flera ifrågasatts för sin verksamhet. Tillvägagångssättet prickar av i stort sett alla Spelinspektionens varningsflaggor för misstänkt bedrägeri och dessutom har företaget under senare tid etablerat sig starkt i Skellefteå. Enligt Daxio själva finns runt 150 medlemmar i stan och vissa har gått in med stora summor pengar. Samtidigt har utbetalningarna strulat, enligt Daxio på grund av ”tekniska problem”. Vi anser att Skellefteborna har rätt att veta vad de ger sig in i, att det finns risker och kritik mot verksamheten. Sedan är det upp till var och en att själv avgöra vilka risker man är villig att ta.

Men det där med att gå undercover, och besöka medlemsmötet utan att berätta att vi kom från Norran, var det verkligen nödvändigt? Ja, i det här fallet var det det. Att ”wallraffa”, alltså att i smyg dokumentera något utan att tydligt berätta att man är journalist, är en metod som ska användas med försiktighet, när det anses vara det enda sättet att få en korrekt bild av verkligheten. Här ville vi säkerställa att vi fick se samma sak som alla andra Skelleftebor möts av vid medlemsmötena för kunna ge en korrekt bild av vad som sker.

undefined
Frode Jørgensen och Fredrik Ekersund bor båda enligt uppgift numera i Thailand. Fredrik har tidigare i många år bott i Skellefteå.

Att vi sedan valde att publicera namnen på Frode Jørgensen, Heidi Byrkjeland och Fredrik Ekersund beror på att det är dessa tre personer som har störst inflytande av de företrädare för bolaget som Skellefteborna möter. Frode är den enda av de tre som ställt upp på intervju. Fredrik och Heidi har också haft flera möjligheter att berätta sin version, men de har valt att inte svara på våra frågor. Vilket är synd. De har båda ett stort ansvar gentemot de Skelleftebor som investerat i bolaget och det hade varit relevant för läsarna att få höra deras bild också. Särskilt nu när det visat sig att Daxios valuta störtdykt med 88 procent, vilket enligt en expert som Norran pratat med kan tyda på att bolaget är på väg att kollapsa.

Vet du mer om Daxio eller finns det annat du tycker att vi borde granska? Kontakta oss på granskning@norran.se. Och om du blir erbjuden att investera i en ny, spännande verksamhet som kan ge snabb avkastning utan att du behöver lyfta ett finger, se till att skaffa dig kunskaper så att du vet vad du väljer att satsa pengar på och fundera över vilka risker du är villig att ta.