Daxios medgrundare om kritiken: ”Inte ett pyramidspel”

Daxios medgrundare och utvecklingschef Frode Jørgensen slår ifrån sig kritiken och varningarna från myndigheter och experter. ”Jag tror att pyramidordet ofta missbrukas. Man lägger det på saker som inte nödvändigtvis har de elementen i sig”, säger han till Norran.

Frode Jørgensen har lagt in en egen bakgrundsbild bakom sig. Bilden föreställer ett rum med lila neonbelysning. I bakgrunden syns spelkonsoler, samlarfigurer och en dator.

Frode Jørgensen har lagt in en egen bakgrundsbild bakom sig. Bilden föreställer ett rum med lila neonbelysning. I bakgrunden syns spelkonsoler, samlarfigurer och en dator.

Foto: Skärmdump, videointervju

Skellefteå2023-02-01 06:00

Norran har granskat företaget Daxio, som den senaste tiden har fått fäste i Skellefteå. Enligt lokala medlemmar är det norrmannen Frode Jørgensen, 50, som är grundaren och hjärnan bakom hela verksamheten.

Han bor i Thailand och ska visa sig vara svår att få tag på. Vi kontaktar honom, men får vänta flera dagar på svar. Han är initialt skeptisk till en intervju men ställer till slut upp.

– Du är den första personen från media som jag har pratat med om Daxio, konstaterar han.

Själv tonar Frode Jørgensen ned sin egen roll inom företaget. Han säger att det är en platt organisation med över 3 000 medgrundare. Alla är lika viktiga, säger han.

– Men jag är utvecklingschef och har de senaste 15 åren drivit mjukvaruföretag tillsammans med människor från hela världen. Vi har programmerat i USA, Asien och Skandinavien.

Frode Jørgensen ifrågasätter till en början varför Norran vill prata med just honom.

”Är jag intressant bara för att jag har en historia av att ha blivit dömd för brott i Norge? Ni försöker misstänkliggöra mig på grund av detta, vilket jag finner väldigt speciellt då det är mycket länge sedan”, skriver han i ett mejl.

När vi sedan talas vid utvecklar han sitt resonemang. Han säger att han inte har något emot att prata om fängelsestraffet, och att han egentligen ser det som hänt som en fördel – eftersom han lärde sig mycket av rättsprocessen.

– Jag var kanske ung och oerfaren den gången. Nu vet jag att man alltid ska omge sig med advokater och jurister så att allt blir rätt. Jag har suttit tre år i en rättssal i Norge och lärt mig allt om vad ett pyramidspel är. Ingenting av det som Daxio gör är i närheten av att vara ett pyramidspel.

undefined
Frode Jørgensen dömdes år 2007 till fängelse i två år och sex månader för pyramidspelet Plexpay.

Norska Lotteri- og stiftelsetilsynet varnar dock uttryckligen för att Daxio framstår som just ett pyramidspel.

Men Frode Jørgensen håller inte med. Han säger att myndigheten är kraftigt felinformerad.

– Det som ofta händer när man startar en ny verksamhet som växer snabbt är att ett par personer hör av sig till Lotteritilsynet och frågar om det är lagligt. Lotteritilsynet är ett organ som kontrollerar hasardspel och gambling, vilket Daxio inte ens håller på med.

– Vi har ingen investeringsprodukt, så jag vet inte var deras uttalande kommer ifrån.

Många i Skellefteå håller på med Daxioboten. Det framstår som att man investerar pengar i den, som sedan förvaltas av Daxio.

– Jag vill ändå inte kalla det för en investeringsprodukt. Jag kallar det för ett spel, det är ett spel.

Flera Daxiomedlemmar vi pratat med kallar det för en investering. Vad är skillnaden, enligt dig?

– Daxio är ett spelföretag. Om någon kallar något för en investering så betyder det inte nödvändigtvis att det är det. Jag kan säga att jag ska investera i ett par nya joggingskor, men det betyder ju inte att dessa joggingskor är en investering och att de ska öka i värde eller ge mig någon form av avkastning.

Stämmer det att Daxio drivs via ett skalbolag på Brittiska Jungfruöarna?

– Det stämmer, och det är inget mystiskt med det. Medlemmarna själva betalar skatter i sina respektive länder. Daxio som företag är decentraliserat och drivs inte som ett vanligt aktiebolag. Eventuella överskott delas mellan medgrundarna världen över.

Om man googlar på Daxio står det på många ställen att det är en bluff. Har alla dessa bedömare fel?

– Man får inte upp så fruktansvärt många negativa inlägg. De flesta kommer från hemsidan Behind MLM, som skriver negativt om mig oavsett vad jag gör. Folk får tycka vad de vill, det är en fri värld. Men man måste kunna styrka sina påståenden. Många som skriver negativt har hämtat sin information från Behind MLM, ingen har varit i kontakt med oss för att ta reda på hur det verkligen ligger till.

Hur ser du på att kryptobörsen Trijo har spärrat transaktioner till och från Daxio, mot bakgrund av den norska varningen?

– Det visar att Trijo inte är glada i vår teknologi, för den går inte att kontrollera och centralisera. Att de sedan kallar sig kryptoexperter, det får stå för dem. Jag har svårt att se att man kan kalla sig expert på ett så stort område.

Medlemmar i Daxio får fler bonusar och större avkastning ju fler de värvar. Detta är ett vanligt kännetecken för pyramidspel. Men Frode Jørgensen tycker inte att det är något att haka upp sig på.

– Jag tror att pyramidordet ofta missbrukas. Man kan ha en struktur där man får bonusar om man värvar folk, men det betyder inte nödvändigtvis att den som kom först tjänar mest, säger han och drar paralleller till andra företags belöningssystem för trogna kunder.

undefined
Här är ett exempel på strukturen bakom Daxios bonus-system.

Jørgensen beskriver Daxio som ett system för alla, där ingen gynnas mer än någon annan.

Hur mycket har du själv tjänat på Daxio?

– Jag har tjänat en del pengar, precis som många andra har. Hittills har vi inga förlorare i Daxio. Vi har bara vinnare.

Norran frågar vad han menar med detta. Alla "vanliga" spelbolag är ju uppbyggda så att det finns både vinnare och förlorare.

Menar du att det inte går att förlora på Daxio?

– Man kan till exempel skapa en arkadspels-turnering tillsammans med andra spelare, som man kan välja att det ska kosta pengar att delta i. Om man sedan förlorar turneringen, ja då förlorar man ju också pengar. Men det är ingenting som vi ansvarar för.

Frode Jørgensen förtydligar sedan att det inte finns några garantier för att alla medlemmar kommer att tjäna på Daxio i framtiden, och att man teoretiskt kan förlora alla sina pengar. 

undefined
På Daxio Sveriges hemsida påstår en användare att hen kunnat betala av sina spelskulder med hjälp av Daxio.

På Daxio Sveriges hemsida ges exempel på medlemmar som sägs ha lyckats med verksamheten. En person beskriver hur hen tidigare varit fast i spelmissbruk men nu har kunnat betala av sina skulder. Frode Jørgensen påpekar att hemsidans innehåll styrs av en privatperson utan koppling till Daxios grundare, men han ser ändå inget problematiskt med innehållet.

– Nej, det är inget problem. Om man tidigare har "gamblat" på till exempel spelautomater, så är det inte alls samma sak som att spela spel på Daxio. Vi har vanliga mobil- och arkadspel som man får betalt för att spela.

Men det är väl ändå samma psykologiska faktorer som leder till beroende, oavsett vilket spel?

– Det tror jag inte. Exemplet på hemsidan verkar handla om en person som har vunnit pengar och sedan använt vinsten för att betala av sin spelskuld. Varje gång en medlem lägger in pengar i Daxio måste den personen godkänna våra regler och villkor. Där informerar vi också om risker.

undefined
Daxio använder kryptovalutan Etherium.

Varför använder ni kryptovaluta?

– En anledning att vi har valt att gå den här vägen är för att spela med öppna kort. Kryptovaluta är bra eftersom det är hundra procent transparent och alla transaktioner går att spåra. Om Spelinspektionen i Sverige vill gå in och titta på Daxio så kan de se att allt sker rätt och riktigt.

I Daxios regler och villkor står det också att användare själva ansvarar för att eventuella vinstuttag beskattas och bokförs på korrekt sätt. Frode Jørgensen hävdar att Daxio har specialister som hjälper med detta.

– Vi har många medlemmar som har betalat massor av skatt på sina intäkter, därför är det lite märkligt att vissa ändå tror att kryptovaluta inte går att spåra. Skattemyndigheterna har full översikt. Så om man inte uppger vad man tjänar på Daxio så skjuter man sig själv i foten, säger han.

När Norran kontaktar Skatteverket och Spelinspektionen visar det sig att verkligheten inte riktigt är så svartvit. Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket, förklarar:

– I grunden är kryptovaluta spårbart och transparent. Men vi får inga kontrolluppgifter på den här typen av handel. Det innebär att det bygger på ett eget ansvar hos den som gör en vinst att det redovisas på rätt sätt.

Marcus Aronsson, utredare på Spelinspektionen:

– Det stämmer att transaktioner med kryptovaluta vanligtvis är spårbara. Men det finns flera åtgärder som personer kan vidta för att försvåra spårandet av valutan.

Frode Jørgensen säger att Daxio donerar ”massor av pengar” till välgörenhet. Detta är enligt honom ytterligare ett bevis för att konceptet inte är ett pyramidspel. Han säger bland annat att företaget brukar anordna välgörenhetslopp i Thailand. Exakt vart välgörenhetspengarna påstås gå är oklart.

– För att en pyramid ska vara en pyramid, så måste pengarna omsättas innanför pyramiden. Men så är det inte i Daxio. Jag är väldigt stolt över Daxio, vi startade precis innan pandemin och under denna svåra tid har vi erbjudit underhållning till våra medlemmar. Vi har förbättrat tusentals människors liv, säger Frode Jørgensen.

Uppdatering:

Kort efter Norrans publicering togs innehållet på Daxio Sveriges hemsida bort i flera timmar. En person som säger sig driva hemsidan skriver till Norran att det bara handlade om ett vanligt underhållsarbete.

undefined
Innehållet på Daxio Sveriges hemsida togs bort efter Norrans publicering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!